Κορονοϊός: 93 νεκροί, 72 νέα κρούσματα – 2.081 συνολικά στη χώρα μας – ΒΙΝΤΕΟ

Σε 93 ανέρχονται οι νεκροί από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο τρεις ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Οι 26 εκ των θανόντων ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 72 έτη και το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης, καταγράφηκαν 72 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να έχει ανέλθει σε 2.081. Το 56,8% των κρουσμάτων αφορά άνδρες. 535 κρούσματα, ήτοι το 25,7%, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 796 ήτοι το 38,3% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 75 άτομα με μέση ηλικία τα 65 έτη. Οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Την ίδια στιγμή, 15 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν επιβεβαιωθεί 1.722.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 104.775 θάνατοι, ενώ 389.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, έως και σήμερα 11 Απριλίου, έχουν καταγραφεί 727.000 περιπτώσεις και 68.168 θάνατοι, είπε ο κ. Τσιόδρας. “Η ζωή όμως κερδίζει και συνεχίζεται. Οι θάνατοι είναι μια τραγική υπόμνηση τι μπορεί να πάθει ένα σύστημα υγείας αν δεν είναι σε επαγρύπνηση, αν δεν σταθεί σοβαρά απέναντι σε ένα φαινομενικά αθώο, αλλά ύπουλο και ταχέως εξαπλούμενο εχθρό, που υπερκερνά τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας στον κόσμο σαν τσουνάμι”, τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Ελπιδοφόρα μηνύματα σχετικά με τη χρήση ενδοφλέβιου φαρμάκου

Κατά την καθημερνήενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα ελπιδοφόρα μηνύματα που έρχονται σχετικά με τη χρήση ενδοφλέβιου φαρμάκου στις ΗΠΑ κατά του κορονοϊού.Όπως επεσήμανε συγκεκριμένα ο επιδημιολόγος: “Από το εξωτερικό είχαμε κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα σχετικά με τη χρήση ενός ενδοφλέβιου φαρμάκου στο οποίο έχει πρόσβαση η χώρα μας μέσω τριών τρόπων, ο πρώτος είναι κλινική μελέτη η οποία διεξάγεται από τις ΗΠΑ και συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία, δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε άλλα τέσσερα επιλεγμένα από επιτροπή εμπειρογνωμόνων νοσοκομεία της χώρας και μλεσω της μελέτης Solidarity του ΠΟΥ που θα αρχίσει σύντομα σε άλλα τρία νοσοκομεία της χώρας αυτό γίνεται για να επιταχύνουμε και να υπάρχει πρόσβαση και για τους ασθενείς στην Ελλάδα. Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν και από τις νέες αναδυόμενες θεραπείες για τον ιό ιδιαίτερα όταν αυτές συνοδεύονται από κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα αποτελεσματικότητας”.

Καλύτερα να καταπραΰνω έναν θυμό με το περπάτημα

Για την ανάγκη να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική μας ευεξία στη διάρκεια της καραντίνας μίλησε κατά την ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας,επισημαίνοντας ότι είναι υγεία να περπατάμε, αλλά υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις:

“Πρέπει να τονίσω, το μήνυμα #μένω σπίτι δεν αλλάζει. Βέβαια, είναι αδύνατον και σταδιακά όσο καλυτερεύει ο καιρός να φοβόμαστε να περπατήσουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατ’ εμένα έως 30 λεπτά μια φορά την ημέρα είναι καλός χρόνος σ’ έναν ανοικτό χώρο. Το περπάτημα είναι υγεία, να σκεφθούμε λίγο περισσότερο απ’ ό,τι στο σπίτι. Φυσικά και μπορούμε να περπατήσουμε, τηρώντας τις αποστάσεις, με την οικογένειά μας, ούτως ή άλλως μένουμε στο ίδιο σπίτι μαζί, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, Προσοχή όμως, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε τον συνωστισμό. Δεν θα βρίσκουμε έτσι την αφορμή να ξεγελάσουμε έτσι την Πολιτεία” είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής ζητώντας να κρατάμε ασφαλείς αποστάσεις ακόμη και μέσα στο σουπερμάρκετ.

Στη συνέχεια ωστόσο, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας που έχει γνωρίσει έξαρση την περίοδο της καραντίνας και στο μήνυμα του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες: “Φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας είναι απαράδεκτα. Θα προτιμούσα χίλιες φορές να περπατήσω έξω και να καταπραΰνω έναν τυχόν ανεπίτρεπτο θυμό και ας πάρω πρόστιμο. Να μην κάνουμε περισσότερο κακό από καλό στους αγαπημένους μας, στους κοντινούς μας ανθρώπους. Όπως ακούγεται όλο και περισσότερο από φωνές σε όλο τον κόσμο. Τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα του 2020 δεν έχουν χώρο. Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε τη βία παντού”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ