Κορονοϊός: Τα 10 σενάρια έκτακτης ανάγκης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Πάνω από 10 διαφορετικά σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα έχει επεξεργαστεί και είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Καθένα από αυτά βασίζεται σε ξεχωριστά σενάρια αναφορικά με την περιοχή εμφάνισης των κρουσμάτων, την ταχύτητα πολλαπλασιασμού τους κ.α.

Το πλέον εφιαλτικό από αυτά, εκείνο της πανδημίας σε ένα από τα δύο μητροπολιτικά κέντρα της πόλης (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) προβλέπει την ενεργοποίηση όχι μόνο της αστυνομίας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων, εφαρμογή μέτρων για τον αποκλεισμό της κίνησης σε μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα, κλείσιμο του μετρό κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, τα διαφορετικά σενάρια χωρίζονται σε τρεις ξεχωριστές φάσεις. Η πρώτη αφορά σε εξάπλωση του ιού είτε σε τρίτη χώρα, είτε σε κράτος – μέλος της Ε.Ε. όπως πλέον συμβαίνει με την Ιταλία. Σε αυτό το στάδιο αρμόδιο για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι το υπουργείο Υγείας, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Η δεύτερη αφορά στο ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Σε αυτή τη φάση διαφορετικά σχέδια έχουν καταρτιστεί για το ενδεχόμενο εντοπισμού ασθενών π.χ. σε μια περιφερειακή πόλη, αλλά εάν βρεθούν ασθενείς σε κάποιο νησί και διαφορετικά αν τα κρούσματα καταγραφούν σε μια από τις ελληνικές μεγαλουπόλεις.

Σε αυτό το στάδιο ο συντονιστής των δράσεων περνά από το υπουργείο Υγείας στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όπως στην Ιταλία. Ταυτόχρονα ενεργοποιείται η αστυνομία για την εφαρμογή μέτρων, όπως ο περιορισμός της κίνησης από και προς περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και η τήρηση της τάξης σε περίπτωση πανικού.

Στην τρίτη φάση τα σενάρια αφορούν στην πανδημία, την εξάπλωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προβλέπουν ενεργοποίηση του Στρατού, κλείσιμο σχολείων, δημοσίων συγκοινωνιών, υπηρεσιών κ.α. Ξεχωριστά σχέδια έχουν καταρτιστεί και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊου σε νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχουν κέντρα μεταναστών.

Προβλέπεται αυστηρός περιορισμός στην κίνηση των μεταναστών και χρήση πλοίων για τη φιλοξενία και νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ