Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο απολογισμός του 2019 έδειξε ότι η τουρκική προκλητικότητα ξεπέρασε κάθε ιστορικό ρεκόρ, όπως αναλύσαμε σε πρόσφατο δημοσίευμα στο enikos.

Ωστόσο, τα στοιχεία από τις πρώτες ημέρες του 2020 δείχνουν ότι η «σύμμαχος μας» στο ΝΑΤΟ έχει σκοπό να συνεχίσει αν όχι να εντείνει την πολιτική των προκλήσεων.

Η χθεσινή ημέρα ήταν μια από τις πιο δύσκολες τις τελευταίας τριετίας. Οι 27 υπερπτήσεις που σημειώθηκαν από τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά είναι ένα πολύ ανησυχητικό στάδιο για την περαιτέρω εξέλιξη των προθέσεων τους. Πλέον όχι μόνο δεν δείχνουν να υπακούουν στις εντολές τις ελληνικής πλευράς κάθε φορά που εισέρχονται στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) αλλά δείχνουν ολο και πιο αποφασισμένοι να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μπορούν περισσότερο.

Ωστόσο, οι υπερπτήσεις σε αυτά τα ύψη, δηλαδή πάνω από 20.000 πόδια αποδεικνύουν ότι οι δυνατότητες των Τούρκων πιλότων είναι περιορισμένες, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλές φορές έχουν κάνει κινησεις που παραπέμπουν σε ανεκπαίδευτους αν όχι ατζαμήδες πιλότους. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, χάρη στην ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό των Ελλήνων πιλότων έχουν αποφευχθεί τουλάχιστον 3 επικίνδυνες καταστάσεις με διασταυρώσεις το τελευταίο 6μηνο.

Την Τρίτη, οι Τούρκοι έστειλαν 15 μαχητικά εκ των οποίων τα 10 οπλισμένα. Προχώρησαν σε 86 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Η Ελλάδα απάντησε με 20 μαχητικά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τραβήξει τις προκλήσεις στα άκρα. Τόσο που το ερώτημα που γεννάται είναι για πόσο ακόμη θα βρίσκεται η θέα τύχη συνήγορος της ελληνικής ψυχραιμίας στο Αιγαίο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ