Καστός: Το νησί με τους 30 κατοίκους – Το μυστικό ενός ηλικιωμένου ζευγαριού για 65 χρόνια κοινής ζωής

Ο κ. Γιώργος Κολατσός, 81 ετών και η σύζυγος του Κίρκη, 83 ετών, κατοικούν στον Καστό, το μικρό νησί του Ιονίου πελάγους, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λευκάδας και είναι η μικρότερη κατοικήσιμη νησίδα των Επτανήσων.

Εκεί ζουν μόνιμα 30 κάτοικοι, ανάμεσα τους και αυτό ζευγάρι, που έμαθε να ζει ενωμένο. Αγάπη, υποχωρήσεις, σεβασμός και εμπιστοσύνη, πιστοί σύντροφοι τους, σε αυτό το ταξίδι που μετρά 65 χρόνια κοινής πορείας.

«Είμαστε 65 χρόνια μαζί με την Κίρκη. Είναι μάγισσα, με μάγεψε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο» λέει και γελάει πονηρά ο κ.Κολατσός και η φωνή του αλλάζει όταν αναφέρει πως, «από παιδιά είμαστε μαζί, στο ίδιο σχολείο πηγαίναμε στο χωριό Πρόδρομος του δήμου Αστακού, τότε είχε 120 παιδιά. Είμαστε από το ίδιο χωριό, δημιουργήσαμε την οικογένεια μας, τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά. Εδώ αποφασίσαμε να ζήσουμε τις τελευταίες δεκαετίες».

Κοιτάζει στα μάτια την «κυρά» του, όπως την αποκαλεί, σαν να την βλέπει για πρώτη φόρα και λέει ότι «ακόμα δεν βαρέθηκε ο ένας τον άλλο, περνάμε καλά μαζί, βέβαια δεν ξέρω τι θα γίνει έπειτα από 20 χρόνια, πάντως επί του παρόντος, είμαστε καλά» και επισημαίνει πως για να παραμείνουν ζευγάρι δύο άνθρωποι, «το κυριότερο, είναι να γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλιώς το μαγαζί δεν στεριώνει. Τελείωσε, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και αγάπη».

Η κ. Κίρκη Κολατσού, εξομολογείται: «μια ολόκληρη ζωή, είμαστε μαζί. Μια χαρά είμαστε μαζί, αυτός με μάγεψε όμως, να το ξέρετε, όχι εγώ αυτόν. Άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη. Το σημαντικό είναι ότι τα βρίσκουμε μεταξύ μας, δεν έχουμε διαφωνίες, βέβαια σαν άνθρωποι υπάρχουν και τα δύσκολα, αλλά κάνουμε υποχωρήσεις και οι δύο».

«Όποιος δεν έχει ζήσει στο νησί, σε αυτή τη μικρή κοινωνία, δεν μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπίσουμε», λέει ο κ. Κολατσός και διευκρινίζει πως «είναι προβλήματα, που δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από τους παράγοντες της πολιτείας. Μια καρφίτσα να χρειαστείς, πρέπει να ταξιδέψεις με το καΐκι της άγονης γραμμής από Καστό στον Μύτικα. Δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ, δηλαδή λειτουργεί μόνο την τουριστική περίοδο, ούτε πρατήριο καυσίμων».

«Στο νησί δεν υπάρχει σχολείο. Έχουμε δύο παιδάκια, τα οποία ζουν τις καθημερινές στον Μύτικα και επιστρέφουν στα σπίτια τους τα Σαββατοκύριακα εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Οι περισσότεροι κάτοικοι στον Καστό είναι πάνω από 70 ετών. Παρακαλάμε να μην μας συμβεί κάτι απρόοπτο» τονίζει.

«Ευτυχώς υπάρχει αγροτικό ιατρείο στον νησί μας, με έναν στρατιωτικό γιατρό που εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Τριλίβας, γραμματέας της κοινότητας και αναφέρει πως το νησί το καλοκαίρι αλλάζει σημαντικά οι 30 μόνιμοι κάτοικοι, γίνονται περίπου 120 και το λιμάνι του Καστού από μπλε γίνεται λευκό, από τα δεκάδες ιστιοπλοϊκά που αράζουν στο νησί.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη άφιξη των εθελοντών της Αxion Hellas στο νησί, ο κ. Κολατσός δεν διστάζει να πει πως ένιωσε ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς οι γιατροί τους επισκέφθηκαν στο σπίτι, για να τους παράσχουν όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και δεν χρειάστηκε να ταξιδέψουν και να λείψουν για μέρες από το νησί.

«Είναι ευλογία που ήρθαν οι γιατροί εδώ στον Καστό», υπογραμμίζει και αναφέρει πως «είναι προνόμιο να έρθουν οι γιατροί εδώ στο σπίτι, να κάνουμε εξετάσεις αιματολογικές και άλλες ιατρικές. Μεγάλη ευλογία. Και μόνο το χαμόγελο των ανθρώπων που ήρθαν να μας φροντίσουν, είναι αρκετό για να μας κάνει να αισθανθούμε υπέροχα. Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για το έργο της Αxion Hellas, μπράβο τους» δηλώνει και η σύζυγος του, συνεχίζει λέγοντας πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθαν οι γιατροί εθελοντές στο σπίτι μας. Πήραμε μεγάλη χαρά, για χρόνια…».

Τα πρόσωπα τους λάμπουν, όταν περιγράφουν πώς αισθάνονται που έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων. «Τα Χριστούγεννα το σπίτι θα ζωντανέψει. Θα έρθουν τα παιδιά μας και θα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Θα τους δούμε, θα τους χαρούμε και θα είναι όλη η οικογένεια μαζί» λέει ο κ.Κολατσός και εύχεται: «Η ψυχή και καρδιά σας να είναι Ελλάδα».

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: YouTube/ Travel Inspiration

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ