Δίωξη για τρία κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα κατά των δύο συλληφθέντων για την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» – Πώς η Αντιτρομοκρατική έφτασε στα ίχνη τους – BINTEO

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛΑΣ μετά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής κατά την οποία συνελήφθησαν δύο άνδρες 41 και 45 ετών που κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών, παράβαση του Νόμου περί όπλων και πλαστογραφία, αλλά και μία 39χρονη γυναίκα που κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Κατά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτι στον Χολαργό εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν όπλα που φαίνεται πως συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση “Επαναστατική Αυτοάμυνα”.

Δύο από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν νωρίτερα στον εισαγγελέα και τον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη, ενώ παράλληλα εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος τους για τη ληστεία σε κατάστημα ΟΠΑΠ Play στον Χολαργό στις 21 Οκτωβρίου 2019.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε δίωξη για τρία κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα κατά των δύο συλληφθέντων για την τρομοκρατική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, σε βάρος των δύο συλληφθέντων και ακόμη δύο ατόμων που αναζητούνται, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες των:

τρομοκρατικών πράξεων από κοινού και κατ´εξακολούθηση

της τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής εκρηκτικών υλών

της διακεκριμένης περίπτωση όπλων

της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών

της παράνομης οπλοφορίας,

της παράνομης οπλοχρησίας

της παράνομης οπλοκατοχής

και της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικώνΣύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, από τη μέχρι τώρα βαλλιστική εξέταση σε καλάσνικοφ, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε σπίτι, που βρίσκεται επί της οδού 17 Νοέμβρη 57 στον Χολαργό, έχει προκύψει ταύτιση του ενός όπλου με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία σε κατάστημα ψυχαγωγικών – τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό, που έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2019.

Επίσης, ακόμη ένα καλάσνικοφ ταυτοποιήθηκε ότι είναι εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις εξής τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»:

1. Πυροβολισμοί κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, στις 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών

2. Πυροβολισμοί Ρίψη κατά της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα, στις 31-07-2016

3. Πυροβολισμοί εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, στις 10-01-2017

4. Πυροβολισμοί εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα, στις 06-11-2017

Όπως υπενθυμίζει η ΕΛΑΣ, η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για τη ρίψη χειροβομβίδας, στις 10-11-2016, εναντίον της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε επέλθει τραυματισμός αστυνομικού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η αστυνομία φέρεται να είχε σε στενό κλοιό τον 46χρονο που αναζητείται αλλά και τον 41χρονο που συνελήφθη και ο οποίος είχε συλληφθεί και το 2010 για συμμετοχή στον “Επαναστατικό Αγώνα”, αλλά αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους στις 12-2-2018 με τον νόμο Παρασκευόπουλου (Ν. 4489/2017, άρθρο 43).

Οι δυο άνδρες φέρεται να συμμετείχαν στη ληστεία στον Χολαργό κατά τη διάρκεια της οποίας είχε εκπυρσοκροτήσει το καλάσνικοφ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο 46χρονος στο πόδι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι και το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Από τη βαλλιστική εξέταση του κάλυκα και της βολίδας που βρέθηκε στο σημείο της ληστείας διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για όπλο που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Ένα από τα λάθη των μελών της οργάνωσης φαίνεται πως είναι ότι διατηρούσαν μία γιάφκα με τον οπλισμό τους, κοντά στο σημείο όπου είχαν κάνει τη ληστεία στον Χολαργό.

Ο 46χρονος, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν μεταξύ των συντελεστών της κατάληψης “Γκάρε” στην οδό Καλλιδρομίου, η οποία εκκενώθηκε από την Αστυνομία, στις 26 Αυγούστου 2019.

Ο 45χρονος που συνελήφθη δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν, ωστόσο στο σπίτι που διέμενε, στην οδό 17ης Νοέμβρη 57 στο Χολαργό, βρέθηκαν όλα τα όπλα.

Αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι ο οπλισμός είχε μεταφερθεί στο σπίτι του 45χρονου τον τελευταίο καιρό, από γιάφκα της οργάνωσης στην Κυψέλη, την οποία άδειασαν και καθάρισαν, καθώς δεν έχει βρεθεί τίποτα μέχρι στιγμής.

Η 39χρονη γυναίκα, όπως έγινε γνωστό είναι σύντροφος του 46χρονου καταζητούμενου και συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς στο σπίτι τους βρέθηκαν μαχαίρια και άλλα συναφή που εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν πληροφορίες που μετέδωσε το STAR οι κατηγορούμενοι προετοίμαζαν μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου και γι’ αυτό θεωρείται πολύ σημαντική η σύλληψη του καταζητούμενου 46χρονου για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης

Παράλληλα, προσήχθησαν δεκαπέντε άτομα τα οποία συνεχίζουν να εξετάζονται στην Αντιτρομοκρατική, προκειμένου να διαπιστωθεί αν γνώριζαν και σε ποιο βαθμό, τη δράση της οργάνωσης ή παρείχαν κάλυψη με οποιονδήποτε τρόπο στους άμεσα εμπλεκόμενους, οπότε ενδέχεται κάποιες από τις προσαγωγές να μετατραπούν σε συλλήψεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 κατ’ οίκον έρευνες στις οποίες έχουν βρεθεί και κατασχεθεί, μεταξύ άλλων:

1. Πέντε πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ

2. Ένα υποπολυβόλο

3. Δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα

9. Δύο πυροβόλα πιστόλια

11. Τέσσερις χειροβομβίδες δακρυγόνου CS

12. Έξι κοινοί πυροκροτητές

13. Εννέα ηλεκτρικοί πυροκροτητές

14. Δύο αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές

15. Ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)

16. Δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα

17. Τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας

18. Τρία σώματα χειροβομβίδας

Τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Μητσοτάκης: Θα τελειώσουμε οριστικά και αμετάκλητα με την εγχώρια τρομοκρατία

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, την Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την «πολύ μεγάλη επιτυχία», όπως είπε.

“Θέλω να επαναλάβω τη δέσμευσή μου ότι θα τελειώσουμε οριστικά και αμετάκλητα με την εγχώρια τρομοκρατία”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης από το Καβούρι, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ