“Παραλύει” η χώρα από την απεργία: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς, ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα καλούν σε κινητοποιήσεις τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με βασικό αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και των εργασιακών ρυθμίσεων που αυτό περιλαμβάνει.

Η ΓΣΕΕ καλεί σε 24ωρη απεργία, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, σε συνέχεια της κινητοποίησης της 24ης Σεπτεμβρίου.

Στο κέντρο της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί δύο διαδηλώσεις. Στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας η ΑΔΕΔΥ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και άλλα σωματεία, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Ξεχωριστή κινητοποίηση θα κάνει το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10:30, στα Προπύλαια.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Αναλυτικά, ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, όπως και οι συρμοί του Ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ).

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, «προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 15:00», με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ , θα κυκλοφορούν από τις 9:00 έως τις 21:00, ενώ το τραμ θα κινείται από τις 9:00 έως τις 15:00.

Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας και την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην ΕΕΣΣΤΥ.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ η πλειοψηφία της ΠΝΟ απέρριψε το αίτημα για απεργία.

Πρόκειται για τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Έπειτα από προσφυγή των ακτοπλόων η απεργία κρίθηκε παράνομη από το πρωτοδικείο Πειραιά, ωστόσο, και τα τέσσερα σωματεία τονίζουν ότι η απεργία θα γίνει κανονικά και καλούν σε περιφρούρησή της.

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε νοσοκομεία, τράπεζες, σχολεία

Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00, στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν, επίσης, δάσκαλοι και καθηγητές. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ (με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.) και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν οι τραπεζοϋπάλληλοι (ΟΤΟΕ) όπως και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ