Ζερεφός: Ακραίος καιρός και ατυχείς χειρισμοί φταίνε για το Μάτι

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και στην ατυχή αντιμετώπιση της κατάστασης από τις αρμόδιες αρχές εστίασε ο καθηγητής Φυσικής Χρήστος Ζερεφός τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι.

«Ακραίος ο καιρός στο Μάτι, αλλά ατυχής και η αντιμετώπιση του θέματος και ήμουν ο πρώτος που το είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Το θέμα ηγέρθη από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτση, ο οποίος επικαλούμενος και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον ΟΗΕ, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για όψιμη περιβαλλοντική ευαισθησία, τονίζοντας ότι η ΝΔ έκανε τυμβωρυχία στο Μάτι.

Ωστόσο ο καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν έκρυψε ότι η αντιμετώπιση της φωτιάς ήταν ατυχής. Δήλωσε μάλιστα ότι χάρηκε όταν μετά από κάποιες ημέρες απολύθηκαν κάποιοι άνθρωποι υπονοώντας τις απομακρύνσεις των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής ο κ. Ζερεφός επικαλέστηκε για μια ακόμη φορά έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρας μας υποστηρίζοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα το κόστος στη χώρα μας έως το τέλος του αιώνα θα αγγίξει τα 700 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διπλάσιο του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή τη μεγαλύτερη ζημιά θα υποστεί ο αγροτικός τομέας.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αναφορά του κ. Ζερεφού στην πτώση κίονα στο ναό του Ολυμπίου Διός το 1852 καθώς ο καθηγητής δεν απέκλεισε να πέσει κι άλλος. “Για να πέσει έπρεπε οι άνεμοι να πνέουν πάνω από 180 χλμ την ώρα. Απορώ που δεν έπεσαν οι άλλοι δύο. Δεν αποκλείεται να πέσει κι άλλος. Την δύναμη της φύσης την ξέρουμε. Δεν δέχομαι επιχείρημα ότι περιμένουμε να δούμε αυτό που δεν ξαναείδαμε. Όχι θα το βλέπουμε πιο συχνά. Θα είμαστε χωρίς επιστροφή όταν το ακραίο γίνει σύνηθες, όταν συνηθίσουμε τα ακραία” είπε.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ