Συναγερμός στην κυβέρνηση για τις συνθήκες στη Μόρια – Περισσότεροι από 12.000 οι πρόσφυγες

Σε κατάσταση “συναγερμού” έχουν τεθεί οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς τα στοιχεία για την έλευση μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, ενώ η κατάσταση στα νησιά είναι οριακή.

Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος σε έκτακτη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος και ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Πρόκειται για τη δεύτερη σύσκεψη που γίνεται μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων – η προηγούμενη ήταν αυτή του ΚΥΣΕΑ – σε μία προσπάθεια να μπει “φρένο” στα κύματα προσφύγων που έρχονται από την Τουρκία.

Σοκαριστικά στοιχεία για την κατάσταση στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων

Είναι χαρακτηριστικό πως στις δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις φιλοξενούνται σχεδόν 13.000 υπεράριθμοι, όπως αναφέρει το militaire.gr, επικαλούμενο στοιχεία που ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για τις 19 Σεπτεμβρίου 2019, σε 32 δομές διαχείρισης των Ενόπλων Δυνάμεων διαμένουν 40.662 πρόσφυγες/μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 27.893 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και Κω έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

Επίσης οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων για τις 19 Σεπτεμβρίου 2019 ανέλαβαν το έργο της παροχής 25.180 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 146 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους πρόσφυγες/μετανάστες. Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

Ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την κατάσταση στη Μόρια

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη Λέσβο είναι ασφυκτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, ακόμη 408 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στο νησί, ενώ οι διαμένοντες στον καταυλισμό της Μόριας έχουν ανέλθει σε 12.000. Σημειώνεται πως οι υποδομές στη Μόρια είναι για μόλις 3.000 άτομα. Αποτέλεσμα είναι οι μετανάστες να επεκτείνεται πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε γειτονικά ελαιοκτήματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πιο αναλυτικά, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο (σσ. 228 τη Δευτέρα, 275 την Τρίτη, 225 την Τετάρτη, 247 χθες Πέμπτη και 408 σήμερα Παρασκευή).

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564. Συνολικά δηλαδή στο Βόρειο Αιγαίο από τη Δευτέρα το πρωί έως σήμερα έφθασαν 2.292 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, είναι ότι ο εκτελών χρέη διοικητής ενημέρωσε την Παρασκευή την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους, καθώς δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε καν να σταθούν οι άνθρωποι αυτοί, ώστε να γίνει η καταγραφή τους. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Το προσφυγικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων τοπικών υπηρεσιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ