• Πειραιάς: Κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα «χαπιών των τζιχαντιστών» παγκοσμίως - 33 εκατ. δισκία αξίας μισού δισ. δολαρίων

  5:21 μμ, Πέμπτη 04 Ιουλ 2019 5:21 μμ, Πέμπτη 04 Ιουλ 2019

  Σε μισό δισ. δολάρια εκτιμάται η αξία των «χαπιών των τζιχαντιστών» που κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, ύστερα από μεγάλη κινητοποίηση των ελληνικών αρχών.

  Πρόκειται για 33 εκατομμύρια ναρκωτικά χάπια «CAPTAGON», βάρους άνω των πέντε τόνων, τη μεγαλύτερη δηλαδή ποσότητα «χαπιών των τζιχαντιστών», που έχουν κατασχεθεί παγκοσμίως, όπως αποκαλύφθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στελέχη του ΣΔΟΕ, της αστυνομίας και του λιμενικού. Τα εμπορευματοκιβώτια που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά είχαν προέλθει από τη Συρία με προορισμό την Κίνα κι από εκεί εκτιμάται πως θα κατέληγαν σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

  Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, Λουκάς Δανάτασης «υπήρξε μια πληροφορία από την Αμερικάνικη Δίωξη Ναρκωτικών (DEA) για ύπαρξη εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, τα οποία είχαν προέλθει από την Συρία και είχαν τελικό προορισμό την Κίνα. Για τα συγκεκριμένα κιβώτια υπήρχε η υποψία ότι μετέφεραν ποσότητα συνθετικών ναρκωτικών. Από την έρευνα που διενεργήθηκε εντοπίστηκαν τρία κιβώτια που είχαν αφιχθεί στον Πειραιά στις 19 Ιουνίου και σχεδιαζόταν να μεταφορτωθούν στις 23 Ιουνίου για το λιμάνι Σέκου της Κίνας». Η ποσότητα των ναρκωτικών «CAPTAGON» ήταν κρυμμένα σε ξύλινες σανίδες δαπέδου, σε τρία κοντέινερ. Όπως εξήγησε, 20 άτομα από ΣΔΟΕ, αστυνομία και λιμενικό ερευνούσαν 22.000 σανίδες επί επτά ημέρες, έως ότου εντοπιστούν τα ναρκωτικά.

  Σύμφωνα με το σχέδιο το πλοίο όπου θα μεταφορτωνόταν η ποσότητα των ναρκωτικών δεν θα προσέγγιζε κανένα λιμάνι σε χώρες της Μέσης Ανατολής για να μην κινήσει υποψίες. Θα είχε μόνο έναν σταθμό σε λιμάνι στην Σιγκαπούρη και θα συνέχιζε για την Κίνα. «Η Κίνα είναι μια από τις χώρες όπου δεν έχει παρατηρηθεί η χρήση και παραγωγή του χαπιού ‘CAPTOGON’ και εν συνεχεία το φορτίο θα αποκτούσε εμπορική καταγωγή από την Κίνα για να καταλήξει σε χώρα της Μέσης Ανατολής», είπε. Σημειώνεται πως τα στοιχεία της εταιρείας-αποστολέα και παραλήπτη ήταν συριακά και κινέζικα, αντίστοιχα, ενώ φορτία των δύο συγκεκριμένων εταιρειών δεν είχαν περάσει ξανά από τον Πειραιά ούτε βρίσκονται εν πλω σε κάποιο σημείο του κόσμου.

  Όπως σημείωσε ο κ. Δανάτασης, στη Συρία έχει παρατηρηθεί η μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως του συγκεκριμένου χαπιού, που έχει χαρακτηριστεί ως το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών» λόγω της χρήσης του από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για αμφεταμίνη και είναι ένα υπερδιεγερτικό χάπι που χαρακτηριστικό του είναι η αφαίρεση και το «πάγωμα» κάθε συναισθήματος, κάθε αναστολής. Η δράση του μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρείς έως τέσσερις ημέρες.

  «Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά κι διεθνή επιτυχία» είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του ΣΔΟΕ, Σταύρος Θωμαδάκης , ενώ από την πλευρά του, ο διευθυντής Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Σπύρος Τσαρδάκας διαβεβαίωσε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει και δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένα χάπι "CAPTAGON"».

  Στην άριστη συνεργασία των διωκτικών αρχών αναφέρθηκε και ο Γεώργιος Κανέλλος ταξίαρχος, διευθυντής στην διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι εν δυνάμει μια από τις πύλες εισόδου ναρκωτικών λόγω γεωγραφικής θέσης», ενώ για συνεχείς αλλαγές μεθοδολογίας από τις οργανώσεις που διακινούν τέτοιου είδους ουσίες έκανε λόγο ο διευθυντής κλάδου ασφάλειας και αστυνόμευσης του Λιμενικού Σώματος, Γεώργιος Καραγεώργος μιλώντας για «δέσιμο και άψογη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών».

  Στην απουσία προσωπικών φιλοδοξιών αλλά συμπόρευσης των ελληνικών διωκτικών αρχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των ναρκωτικών, αναφέρθηκε και ο διευθυντής της δίωξης ναρκωτικών και λαθρεμπορίου Λιμενικού Σώματος, Σπύρος Ευαγγελίδης.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα