Αγωγή συλλόγου γονέων σε βάρος δασκάλας στη Σάμο – Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Αγωγή σε βάρος εκπαιδευτικού κατέθεσαν οι Γονείς του Δημοτικού Σχολείου Βαθέως Σάμου με αφορμή τη φιλοξενία προσφυγόπουλων στο σχολείο. Της ζητούν μάλιστα αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ.

«Θέλαμε οι δάσκαλοι, ο διευθυντής και τα μέλη του συλλόγου να συζητήσουμε για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφύγων και να έχουμε μία κοινή αντιμετώπιση για το τι ακριβώς θα λέγεται στα παιδιά ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέως Σάμου, Σταματία Θωμασούλη.

«Τα παιδιά μας μετέφεραν τι ειπώθηκε στο τμήμα, όπως μην ακούτε τους γονείς σας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το κέντρο ταυτοποίησης δεν έχει κανένα πρόβλημα και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν εξαιρετικές. Εμείς είχαμε βασιστεί σε μία ανακοίνωση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που έλεγε ότι είναι ακατάλληλο το ΚΥΤ και οι συνθήκες που διαβιώνουν τα παιδιά αυτά», πρόσθεσε.

Επίσης, η κ. Θωμασούλη υποστήριξε ότι «σε συζήτηση της είπα θα έπρεπε να ξέρουμε τι συζητάμε και όλοι μαζί να βρούμε μία λύση, να λέμε τι θα λέμε στα παιδιά για να μην τα αναστατώσουμε γιατί δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα και γυρίζει και μας λέει ”ρατσιστές είστε εσείς και θέλετε να κάνετε και τα παιδιά σας”. Της ζητήσαμε να ανακαλέσει, εκείνη δεν ανακαλούσε, ήταν πολύ εριστική, ο τόνος ήταν απαξιωτικός»., τονίζοντας ότι «μας αποκάλεσε ρατσιστές και όλη η αγωγή και η μήνυση αναφέρονται σε αυτό το περιστατικό. Δεν μπορεί ένας νοήμων άνθρωπος και μορφωμένος να αποδίδει τέτοιες κατηγορίες ευθέως».

Παράλληλα, η κ. Θανασούλη μίλησε για κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο και πως θα ήταν δύσκολη η συνύπαρξη τόσων παιδιών. «Η αρχική αντίδραση ήταν ότι 40 νέα παιδιά όταν φοιτούν ήδη 156 που θα ήταν σε παράλληλο πρόγραμμα με τα 62 παιδιά του ολοήμερου δεν θα ήταν εφικτό. Σε περίπτωση βροχής επειδή δεν έχουμε στέγαστρο, τα 102 παιδιά θα έπρεπε να συνυπάρχουν σε ένα διάδρομο 25 τμ. Το σχολείο δεν είναι διαχωρισμένο, έτσι θέλουν να το παρουσιάσουν. Το σχολείο είχε αρνηθεί 20 εγγραφές ελληνόπουλων γιατί δεν υπήρχε χωρητικότητα. Όταν μας είπαν ότι θα έρθουν άλλα 40 παιδιά, δεν ήταν ότι θα είναι τα προσφυγόπουλα, είπαμε ότι κτιριακά αδυνατεί το σχολείο».

«Δεν έχει να κάνει με το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. Στο σχολείο μας φιλοξενήθηκαν προσφυγόπουλα που έμεναν σε οικίες στο πάνω Βαθύ», πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Νωρίτερα, στην ΕΡΤ και την εκπομπή ” Πρωϊνή Βάρδια” με τον Μάνο Νιφλή και τον Κώστα Αλατζά φιλοξενήθηκε η δασκάλα παράλληλης στήριξης Σοφία Κατζάνη, σε βάρος της οποίας κατέθεσε μήνυση και αγωγή ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέως Σάμου.

Η κ. Κατζάνη υποστήριξε ότι «στο γραφείο του διευθυντή μας περίμενε μία ομάδα γονέων οι οποίοι μας απευθύνθηκαν με έναν τρόπο επιθετικό σε όλα τα επίπεδα.Αυτό έγινε επειδή την προηγούμενη μέρα είχαν έρθει τα παιδιά και είχαν εκφράσει πάρα πολλές ανησυχίες ότι θα αρρωστήσουν επειδή την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινούσε τη λειτουργία της η ΔΙΕΠ στο σχολείο μας».

«Τα παιδάκια θεώρησαν ότι εφόσον θα αγγίζουν τα θρανία τους ίσως υπήρχε μία επικινδυνότητα σε σχέση με αυτό. Ως παιδαγωγός όφειλα να κάνω κάτι για την ανησυχία των παιδιών. Όταν μπήκαμε στην τάξη προσπάθησαν να καθησυχάσω τις ανησυχίες των παιδιών μιλώντας τους για αγάπη, ανθρωπιά, για το ίσο δικαίωμα στην εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Μάλιστα, τόνισε ότι «αποτέλεσμα αυτού ήταν δύο μέρες πριν τη λήξη του διδακτικού έτους να έρθει μία αγωγή σε μένα από τον σύλλογο γονέων, οι οποίοι με κατηγορούν ότι τους απηύθυνα τον ισχυρισμό που είναι προσβλητικός για εκείνους, ότι είναι ρατσιστές. Είναι εντελώς αναληθές, δεν έχει καμία βάση. Αντιμετωπίζω μία αγωγή που μου ζητάνε 50.000 ευρώ».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ