• Εξώδικο από την Τουλουπάκη για δημοσιεύματα σχετικά με τη Novartis

  8:05 μμ, Δευτέρα 03 Ιουν 2019 8:05 μμ, Δευτέρα 03 Ιουν 2019

  Αναληθή και συκοφαντικά χαρακτηρίζει η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, τα όσα υποστήριξε ο πρώην επόπτης Διαφθοράς και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής σχετικά με την υπόθεση Novartis.

  H κ. Τουλουπάκη απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα η οποία δημοσίευσε αποσπάσματα από αναφορά προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, για τον τρόπο που χειρίστηκε η Εισαγγελία την έρευνα για την υπόθεση Novartis.

  "Πρωτίστως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην προκείμενη περίπτωση, όλα τα εξιστορούμενα από τον κ. Αγγελή, έχουν ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα. Ειδικότερα, ενόψει των καταγγελλομένων, κληθήκαμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου σε παροχή εγγράφων εξηγήσεων, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά το πέρας της οποίας η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, δικαιώνοντας πλήρως τη δική μας πλευρά για τα όσα αναληθή και συκοφαντικά ανέφερε ο κ. Αγγελής σε βάρος μου, για τα οποία έχω επιφυλαχθεί να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου. Περαιτέρω, οι ανυπόστατες ως άνω καταγγελίες διαψεύστηκαν πλήρως, ενώ αντιθέτως αναδείχθηκε και επικυρώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών μου στην εν λόγω έρευνα, εμμέσως, και με την ανανέωση της θητείας μου ως Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στις 11 Απριλίου 2019, κατά πλειοψηφία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

  Πέραν, όμως, αυτού, είναι ιδιαιτέρως λυπηρό και εξόχως προβληματικό, να διαρρέουν έγγραφα από πειθαρχική προκαταρκτική διαδικασία και δη αρχειοθετηθείσα, ενώ το χρονικό σημείο δημοσίευσης και ανάδειξης του θέματος αυτού δεν είναι διόλου τυχαία, δεδομένων των υφιστάμενων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αφής στιγμής μάλιστα αφορά σε αιτιάσεις του κ. Αγγελή από τις αρχές του 2019. Η σκοπιμότητα της δήθεν τωρινής αποκάλυψης – «διαρροής» τους δεν αφήνει περιθώρια, ειμή μόνο να ομιλούμε για ξεκάθαρη εργαλειοποίηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας προς την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το δε συμπέρασμα αυτό, ενισχύεται από το γεγονός ότι ουδείς από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας σας, που επιμελήθηκαν το εν λόγω θέμα, δεν φρόντισε, όπως επιτάσσει το καθήκον δεοντολογίας, να ελέγξει τη βασιμότητα και την αλήθεια αυτού και να παρουσιάσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και ιδίως την κατάληξη αυτής, προτού προβούν στη δημοσίευσή της. Αντιθέτως, όχι μόνο δεν έπραξαν ως όφειλαν, αλλά υιοθέτησαν πλήρως ως αληθή, αξιόπιστα και βάσιμα τα αναφερόμενα, όπως αβίαστα συνάγεται από πληθώρα επισημάνσεών τους, διάχυτων, στο περί ου ο λόγος, αναληθές και συνάμα συκοφαντικό, άρθρο τους, ενώ ουδέποτε υπήρξε προηγούμενη επικοινωνία ή επιδίωξη τέτοιας επικοινωνίας από την εφημερίδα σας ή δημοσιογράφους της, πριν από τη σχετική δημοσίευση, προκειμένου να αναζητηθούν σχετικές διευκρινίσεις επί του θέματος αυτού.
  Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η θέση μου ως Εισαγγελική λειτουργός, υπηρετούσα, μάλιστα, στη νευραλγική θέση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν μού επιτρέπει να συμμετέχω στο δημόσιο διάλογο για την ουσία των υποθέσεων που χειρίζομαι. Οποιαδήποτε ενέργεια ή άλλη διευκρίνιση από τη μεριά μου, δίνεται αρμοδίως στα οριζόμενα από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων όργανα, που κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα είναι σε θέση να κρίνουν ενέργειες και συμπεριφορές καταγγελλομένων και καταγγελλόντων. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο καθήκον μας, πλήρως αποξενωμένοι από πολιτικές σκοπιμότητες από όπου κι αν προέρχονται" αναφέρει μεταξύ άλλων στο εξώδικό της.
  Ανάλογο εξώδικο στάλθηκε και στην εφημερίδα Η ΑΠΟΨΗ.

  "Η απροκάλυπτη και διαρκής παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης από διάφορους θεσμικούς ή/και μη παράγοντες, με την ταυτόχρονη εργαλειοποίηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με σκοπό την εξύψωση αναχωμάτων στο έργο της, συνιστά κατάφωρη και ωμή συνταγματική εκτροπή, θίγει το Κράτος Δικαίου και κονιορτοποιεί συλλήβδην την λειτουργία της Δικαιοσύνης και το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτή.

  Στο πλαίσιο των επίκαιρων πολιτικών εξελίξεων, μόνο τυχαία δεν είναι η συγκυρία της «αποκάλυψης» - διαρροής της Εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» σχετικά με καταγγελίες του τέως επόπτη Εισαγγελέως Διαφθοράς, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Αγγελή. Ωστόσο, οι εν λόγω αιτιάσεις είναι γνωστές ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους και έχουν αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου ως αβάσιμες, αναξιόπιστες και εν τέλει αναληθείς. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η δημοσιοποίηση εγγράφων, που αποτελούν αντικείμενο πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας και μάλιστα αρχειοθετημένης, δεδομένου και του χρονικού σημείου που επελέγη για να δημοσιοποιηθούν.

  Η λογική του ακραίου «ρεβανσισμού» στην πολιτική ζωή απηχεί άλλες εποχές, οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς και δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η οποία θα πρέπει να επιτελεί το ρόλο της απρόσκοπτα, χωρίς ψυχολογικούς εκβιασμούς και πιέσεις από όλες τις μεριές" δήλωσε ο δικηγόρος της κ. Τουλουπάκη, Αλέξανδρος Η. Παπαστεριόπουλος.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα