Novartis: Μη πολιτικά πρόσωπα καλεί η Τουλουπάκη – Η αποκαλυπτική κατάθεση διαφημιστή

Της Άννας Κανδύλη,

Την ώρα που η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχει παγώσει ενόψει των επικείμενων εκλογών οποιαδήποτε εξέλιξη στην υπόθεση της Novartis σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα, η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά για τα μη πολιτικά.

Στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Ελένη Τουλουπάκη έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου ο εκδότης και ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρίας που φέρεται να ξέπλενε χρήμα για την Novartis.

Με το πρόσωπο αυτό έκλεισε ο πρώτος κύκλος των 5 μη πολιτικών που κλήθηκαν ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελία αφού αξιολογήσει τις απαντήσεις τους θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

Ο διαφημιστήςΓια τον συγκεκριμένο διαφημιστή ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης στην κατάθεσή του στα τέλη του 2018 είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι μέσω των εταιριών του ξεπλένονταν το μαύρο χρήμα της Novartis με την έκδοση εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν δήθεν διαφήμιση και παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας. Τα χρήματα που εμφανίζονταν ως αμοιβή των εταιρειών του, σύμφωνα πάντα με τον προστατευόμενο μάρτυρα, αφού κρατούσε ο ίδιος ένα ποσοστό, τα επέστρεφε στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή.

Άλλος μάρτυρας, που δεν είχε υπαλληλική σχέση μαζί του, σήκωσε σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας από το 2006-2013 ποσό 1.160.000 ευρώ, τα οποία όπως είπε «τα επέστρεφα στον ιδιοκτήτη της εταιρίας και τη σύζυγό του που είναι συνέταιροι». Επιπλέον στη δικογραφία περιλαμβάνεται ιδιόχειρο σημείωμά του διαφημιστή που αναφέρει πως για τα έτη 2009,2010, 2011. 2012 και 2014 , «συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160» και από κάτω «έλαβε συνολικά 433.000».

Η «ανατροπή»Ο διαφημιστής στο υπόμνημα που κατέθεσε δια του συνηγόρου του Απόστολου Λύτρα, αρνείται την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Ωστόσο φέρεται να παραδέχτηκε πως επέστρεψε 433.000 ευρώ σε πρόσωπο από τη Novartis, όχι όμως στον Φρουζή , με τον οποίο όπως ισχυρίστηκε ουδέποτε ήρθε σε επαφή ή συναλλαγή μαζί του.Αντίθετα φέρεται να κατονόμασε άλλο στέλεχος της εταιρίας που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας στοιχεία εις βάρος της Novartis.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως το συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο είχε ρόλο στη διανομή των διαφημιστικών κονδυλίων της Novartis, το 2009 του είπε πως θα του δίνει διαφήμιση από την εταιρία αλλά θα επιστρέφει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων στον ίδιο. Υποστήριξε δε, πως ουδέποτε του μεταφέρθηκε οτιδήποτε για πολιτικά πρόσωπα ενώ υπολόγισε το ποσό που επέστρεψε μέσα σε μια περίπου πενταετία στις 400.000 ευρώ.

ΑρνείταιΚατά τα λοιπά ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση ή εικονικότητα στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis και πως οι χρεώσεις προς την φαρμακοβιομηχανία ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιριών. Προσκόμισε δε και σχετικά έγγραφα ενώ δικαιολόγησε την όλη διαδικασία ως μία προσπάθεια για να εξασφαλίσει περισσότερη δουλειά για την εταιρία του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ