«Μπάχαλο» στο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης για τους συμβασιούχους – Τι αποφασίστηκε

Σε συζήτηση για γερά νεύρα εξελίχθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για τους 192 συμβασιούχους.

Μετά από συνεδρίαση που κράτησε περισσότερες από έξι ώρες εν μέσω αντιπαραθέσεων και αρκετών διακοπών, η πλειοψηφία του Σώματος έκανε δεκτή την πρόταση του Παναγιώτη Αβραμόπουλου. Στην πρόταση αναφέρεται ότι με απόφαση του δημάρχου, οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πως δεν θα ασκηθεί έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία δικαιώνονται οι 192 ενώ οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε τεκμηριωμένη έκθεση.

Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου γέμισε από νωρίς με εργαζομένους του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρέμειναν μέχρι τα μεσάνυχτα παρακολουθώντας την εξέλιξη της συνεδρίασης.

Γ. Μπουτάρης: Ως δήμαρχος είμαι υποχρεωμένος να διαφυλάξω τα συμφέροντα του δήμου και της πόλης

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης επέμεινε να μην αρθεί η έφεση, σημειώνοντας πως είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή στις πλάτες των εργαζομένων παίζονται προεκλογικά παιχνίδια.

«Εμένα προσωπικά τέτοιου είδους πρακτικές δε με αφορούν. Ως Δήμαρχος είμαι υποχρεωμένος να διαφυλάξω τα συμφέροντα του Δήμου και της πόλης. Ας αναλογιστεί ο καθένας από εσάς τις συνέπειες της απόφασής του κι ας αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε κ. Μπουτάρης.

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνταν στην καθαριότητα με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας οχτώ μηνών –ορισμένοι από το 2015- και παρέμεναν στον Δήμο και μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, καθώς αυτές παρατείνονταν διαρκώς με επανειλημμένες με νομοθετικές παρεμβάσεις.

«Το καλοκαίρι του 2017, λόγω των παρατάσεων αυτών, δημιουργήθηκε πρόβλημα στην πληρωμή τους, διότι οι υπηρεσίες παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δε θεωρούσαν τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής τους που αφορούσαν στην τελευταία παράταση της σύμβασής τους. Με αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με τις οποίες οι παρατάσεις κρίθηκαν ως παράνομες και αντισυνταγματικές και δημιουργήθηκε αδιέξοδο όσον αφορά στην πληρωμή και παραμονή τους στον Δήμο.

Η κυβέρνηση παρενέβη με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και ζήτησε από όλους τους Δήμους της χώρας να εκτιμήσουν τις πραγματικές τους ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας και να ζητήσουν την πλήρωση των κενών θέσεων –εφόσον υπήρχαν- με μόνιμο προσωπικό. Στο μεταξύ, όσοι από τους οχταμηνίτες παρέμεναν στους Δήμους θα συνέχιζαν να απασχολούνται ως την καταληκτική ημερομηνία 31 Μαρτίου 2018.

Ο Δήμος μας, έπειτα από λεπτομερή μελέτη που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Βιώσιμης Κινητικότητας, προσδιόρισε τις ανάγκες και με την 996/13-7-2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε την κάλυψη 535 μόνιμων θέσεων (156 ΔΕ διαφόρων ειδικοτήτων και 379 ΥΕ εργατών). Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο προκήρυξε τις αντίστοιχες θέσεις για μόνιμο προσωπικό με την γνωστή προκήρυξη 3Κ. Με την κάλυψη των θέσεων αυτών δε θα μπορούσε να συνεχιστεί η πρόσληψη ατόμων για την καθαριότητα με συμβάσεις οχτάμηνης διάρκειας.

Μετά τις 31 Μαρτίου 2018 οι οχταμηνίτες που απασχολούνταν έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία προσέφυγαν στα δικαστήρια με σκοπό τη μονιμοποίησή τους. Από αυτούς μία ομάδα άνω των 300 ατόμων δε δικαιώθηκαν, ενώ μία άλλη ομάδα 192 ατόμων δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό από το δικαστήριο και παραμένουν έως σήμερα απασχολούμενοι βάσει της δικαστικής απόφασης.

Κατά της απόφασης αυτής ο Δήμος Θεσσαλονίκης με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής άσκησε έφεση το καλοκαίρι του 2018. Η δε Νομική Υπηρεσία με τη γνωμοδότησή της είχε αναφέρει όλη τη νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων που έκριναν ότι οι προσλήψεις με αυτόν τον τρόπο παραβιάζουν το Σύνταγμα και ως εκ τούτου είναι παράνομες», ανέφερε.

Όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σήμερα οι 192 εργαζόμενοι ζητούν να παραιτηθεί ο Δήμος από την έφεσή αυτή.

Παράλληλα εξήγησε ότι η διοίκηση πήρε την απόφαση να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί υπάρχει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2017, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε η πρόσληψη 535 ατόμων ως μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου στην Καθαριότητα και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Τα δε 535 άτομα της 3Κ, όπως είπε, τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμα όλα στον Δήμο, θα προσληφθούν οπωσδήποτε.

Ακόμα εξήγησε ότι η παραίτηση από την έφεση σημαίνει πρόσληψη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου 192 ατόμων, επιπλέον των 535 και αυτό ουσιαστικά συνιστά εκ πλαγίου παραβίαση της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αυτό, όπως είπε δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα νεότερη και επικαιροποιημένη πρόταση αντίστοιχη εκείνης βάσει της οποίας ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Καταρχάς δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, ώστε να εξακριβωθεί εάν η μονιμοποίηση των 192 εργαζομένων μετά και την πρόσληψη του συνόλου των 535 της 3Κ μπορεί να καλυφθεί οικονομικά χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα, με δεδομένο ότι η μισθοδοσία δεν πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανταποδοτικών τελών.

Δεύτερον, εφόσον δεν υπάρξει επαρκής αιτιολόγηση για την παραίτηση από την έφεση, οι Οικονομικές Υπηρεσίες είναι πιθανόν να αρνηθούν την θεώρηση των ενταλμάτων πληρωμής τους.

Στα επιχειρήματα υπέρ της παραίτησης από την έφεση είναι ότι υπάρχουν επιπλέον ανάγκες, γι’ αυτό και ζητήσαμε προσωπικό μέσω της κινητικότητας. Αυτό το επιχείρημα είναι έωλο. Πρώτον, ζητήσαμε προσωπικό για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Δεύτερον, η κινητικότητα προβλέπεται νομοθετικά και οι εργαζόμενοι που τυχόν έρθουν –και δεν ξέρουμε πόσοι θα είναι- είναι ήδη απασχολούμενοι στον Δημόσιο Τομέα», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε πως πολιτική απόφαση του ίδιου είναι ότι φυσικά δεν θέλει να απολυθούν, αλλά χρειάζεται τεκμηριωμένη απόφαση των υπηρεσιών και τελικά δέχθηκε την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου.

«Αν φύγουν οι 192 θα καταρρεύσει η διεύθυνση»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς και ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης, τάχθηκαν υπέρ της άρσης της έφεσης, τονίζοντας πως αν οι 172 εργαζόμενοι στην Καθαριότητα και οι 20 εργαζόμενοι στον Ηλεκτροφωτισμό φύγουν, θα καταρρεύσει η διεύθυνση.

«Στη ροή του χρόνου, οι 192 σε σχέση με αυτούς που θα φύγουνε, είμαστε στον ίδιο λογαριασμό. Δεν υπάρχει αποκλεισμός λοιπόν στο σύνολο των ανθρώπων που χρειάζονται στον τομέα της καθαριότητας», τόνισε ο Θανάσης Παππάς

«Αν φύγουν οι 172 και τα 164 δίμηνα, θα πέσει η δύναμη στα 1000 άτομα. Έχει καταρρεύσει το σύστημα. Θα παραδώσουμε μια καθόλου λειτουργική κατάσταση. Όπως φαίνεται και από τις δύο εισηγήσεις που κατέθεσα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι 172-192 εργαζόμενοι χρειάζονται στην υπηρεσία για να λειτουργήσει να παρέχει τις ελάχιστες δυνατές παροχές», ανέφερε από την πλευρά του ο Λάζαρος Ζαχαριάδης.

«Δεν επιβαρύνουν την μισθοδοσία, είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Παράλληλα, υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις άλλων δήμων, που έκριναν ότι πρέπει να συνεχίσουν», σημείωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης.

Να παρθεί πολιτική απόφαση και πλήρης αιτιολόγηση προκειμένου να διασφαλιστεί και το συμφέρων των εργαζομένων αλλά και των δημοτικών συμβούλων, ζήτηση ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης.

«Η διοίκηση του δήμου δεν έχει καθαρή άποψη για το ζήτημα των εργαζομένων. Να πετάξει την καυτή πατάτα από πάνω. Όλη η πορεία μου στα δημοτικά πράγματα ήθελα να χαρακτηρίζεται από μια σοβαρότητα. Να διασφαλίσουμε το δημοτικό συμφέρον. Να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και των εργαζομένων και των συμβούλων. Πρέπει να παρθεί η πολιτική απόφαση, με ειδική και πλήρης αιτιολόγηση», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

«Κάποιοι ήμασταν σταθεροί από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν πρέπει να κάνουμε έφεση. Μπορείτε να ξεχωρίσετε, ποιο ήταν σταθεροί. Προσωπικά αλλά και ως παράταξη λέμε ότι χρειάζονται οι σημερινοί εργαζόμενοι. Είναι προς το συμφέρον της πόλης, του δήμου και των εργαζομένων», ανέφερε η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου.

«Είναι να λάθος να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως κομματική διελκυστίνδα. Είναι και πολιτικό, έχει και πολιτικές ρίζες ενδεχομένως, αλλά η εργασία δεν πρέπει να θεωρείται σε καιρούς κρίσης προνόμια και χατίρι. Είναι δικαίωμα που ρέπει πρώτα να υπερασπιστεί ο δήμαρχος», δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

«Οι 192 άνθρωποι διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ποιος τους το στερεί αυτό το δικαίωμα; Δεν είναι τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι τώρα; Δεν έχουν ευθύνες; Γιατί συμπεριφερόμαστε έτσι στους εργαζόμενους και στο δημόσιο και το ιδιωτικό τομέα; Γιατί τους θέλουν αιχμαλώτους. Να μην διεκδικούν ώστε να τους εκμεταλλεύονται. Δεν θα τους περάσει. Είναι απαραίτητοι οι εργαζόμενοι γιατί πρέπει η πόλη να είναι καθαρή και επειδή αυτοί έχουν δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά», σημείωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Δελής.

«Είναι να λάθος να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως κομματική διελκυστίνδα. Είναι και πολιτικό, έχει και πολιτικές ρίζες ενδεχομένως, αλλά η εργασία δεν πρέπει να θεωρείται σε καιρούς κρίσης προνόμια και χατίρι. Είναι δικαίωμα που ρέπει πρώτα να υπερασπιστεί ο δήμαρχος», δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

«Είμαστε έτοιμοι, σαν παράταξη να αναλάβουμε οποιαδήποτε ποινική δίωξη που θα υπάρξει εις βάρος των εργαζομένων», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών», Μάκης Στεργίου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άρσης της έφεσης.

Στο τέλος της συνεδρίασης οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν μεταξύ δύο προτάσεων. Υπερψηφίστηκε τελικά με 17 ψήφους η πρόταση που κατέθεσε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος έναντι της πρότασης του Γιάννη Δέλη, που ήταν το θέμα στη ημερήσια διάταξη «παραίτηση ή μη από ένδικα μέσα».

Πηγή: Thestival.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ