Έκτακτος έλεγχος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης μετά τις αποκαλύψεις του Realfm για τον Σχινιά

Την παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Realfm 97,8 για το σύστημα πυρόσβεσης στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα αλλά και τις αυθαίρετες ταβέρνες. Όπως δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ Δημοσθένης Κασσαβέτης στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Reafm έδωσε εντολή να πραγματοποιηθεί έκτακτος έλεγχος από ειδικό κλιμάκιο που θα συσταθεί. «Και έχουμε ασχοληθεί με το θέμα και έχουμε γνώση και έχουμε αποφασίσει να κάνουμε έκτακτο έλεγχο στην περιοχή» είπε ο κ. Κασσαβέτης, υπενθυμίζοντας έλεγχο που είχε διενεργήσει το Σώμα το 2008.Αναφερόμενος στο σύστημα πυρόσβεσης είπε: «Σήμερα η κατάσταση έχει πάρει μία πορεία που πρέπει να ελεγχθεί γιατί πέραν του ότι στοίχισε αρκετά χρήματα την περίοδο Ολυμπιακών Αγώνων που εγκαταστάθηκε το σύστημα αυτό και έπρεπε να λειτουργήσει, υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με το αν έχει συντηρηθεί και λειτουργεί –που δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις καταγγελίες- αν λειτούργησε κάποτε και τελικώς τι πρέπει να κάνουμε». «Πρόκειται για έναν βιότοπο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενταγμένο στο Νatura και σε διάφορα άλλα συστήματα προστασίας του περιβάλλοντος και συνεπώς αποτελεί προτεραιότητα και κινούμαστε αυτεπαγγέλτως. Θα κάνουμε επιθεώρηση μετά τον Δεκαπενταύγουστο με ειδικό κλιμάκιο. Ήδη το οργανώνουμε, έχουμε λάβει την απόφαση για έλεγχο συγκεκριμένο», πρόσθεσε ο κ. Κασσαβέτης.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα είχε καταγγείλει στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Reafm ότι το σύστημα πυρόσβεσης δεν λειτούργησε ποτέ γιατί κανείς δεν παρέλαβε ποτέ το έργο.Αίσθηση προκάλεσε επίσης η επισήμανση του Ειδικού Γραμματέα ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και άλλες περιπτώσεις. «Υπάρχουν έργα που έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν παραληφθεί λόγω της κακής λειτουργίας των κρατικών θεσμών» τόνισε κάνοντας λόγο για έργα που δεν έχουν παραληφθεί τυπικά παρότι έχουν περάσει 25-30 χρόνια από τότε που τέθηκαν σε λειτουργία.Η έρευνα του ΣΕΕΔΔ θα αφορά επίσης στις περιβόητες αυθαίρετες ταβέρνες της παραλίας του Σχινιά, καθώς όπως είχε καταγγείλει και ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής η βουλή τον Αύγουστο του 2014 είχε ψηφίσει την αναστολή της κατεδάφισής τους. «Στην εντολή ελέγχου που εξέδωσα και στα καθήκοντα του κλιμακίου θα είναι και αυτή η πλευρά του θέματος γιατί αφορά στην κακοδιοίκηση, την κακή λειτουργία του δημοσίου.Πράγματι έχουμε αποφάσεις του ΣτΕ που είχαν θέσει θέμα παράνομης παρουσίας των εγκαταστάσεων αυτών στον συγκεκριμένο χώρο. Είναι αληθές ότι το καλοκαίρι του 2014 έγινε μια πρόταση από βουλευτές που έγινε διάταξη νόμου με την οποία τρόπον τινά νομιμοποιήθηκε η λειτουργία τους δήθεν για ένα εξάμηνο μέχρι να μετεγκατασταθούν σε άλλη ζώνη του πάρκου. Θέλουμε να ελέγξουμε το θέμα αυτό τώρα για να δούμε ποιες ήταν οι συνέπειες αυτής της διάταξης» τόνισε ο κ.Κασσαβέτης. «Ενδεχομένως η ζώνη Β2 όπου με την τροπολογία τους ζητήθηκε να πάνε, το ΣτΕ να έχει κρίνει ότι δεν είναι επιτρεπτή αυτή η χρήση. Δεν αποκλείεται αυτό, θα το δούμε με τον έλεγχο», συμπλήρωσε.

Έλεγχος και στο Μάτι

“Θα ελέγξουμε και το Μάτι” είπε ο κ. Κασσαβέτης. Πώς ήταν φραγμένη με μάντρες και τέτοια; Ποιοι έδωσαν άδειες; Όλο το θέμα θα το δούμε. Έχουμε ειδικό τομέα στο Σώμα και για το φυσικό και για το τεχνητό περιβάλλον” είπε ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ.

Αναφορικά με τα αυθαίρετα ο κ. Κασσαβέτης υπογράμμισε επίσης ότι “υπάρχει το φαινόμενο πολλοί διαγωνισμοί για να αναδειχθούν ανάδοχοι που θα αναλάβουν το έργο της κατεδάφισης να παραμένουν άγονοι, γιατί φοβάται ο άλλος”. Ενώ, έκανε λόγο για πολυνομία, κενά και ασάφειες στην νομοθεσία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις αυθαιρέτων εμπλέκονται περισσότερες από μια υπηρεσίες και δεν αναλαμβάνει κανείς την κατεδάφισή τους. 

“Εμείς είχαμε προτείνει να είναι ένας ο αρμόδιος στην περίπτωση που είναι μισό στον αιγιαλό και το άλλο μισό ανήκει σε έναν δήμο και μπαίνουν στη διαδικασία διαφορετικές υπηρεσίες ποιος θα γκρεμίσει το μισό και ποιος  το άλλο μισό.  Αν θυμάμαι καλά είχε γίνει μια πρόταση να είναι η Περιφέρεια αρμόδια, ένας δηλαδή. Υπάρχουν τέτοια κενά” σημείωσε, κάνοντας λόγο για κομφούζιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί αν θέλουμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό κράτος. 

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ