Η Ελλάδα θρηνεί: Στους 76 οι νεκροί από τις φωτιές – Πληροφορίες για περισσότερα θύματα – Εικόνες φρίκης και ανατριχιαστικές μαρτυρίες – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Αυξάνεται διαρκώς ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας που έπληξε την ανατολική Αττική.

Oι νεκροί ανέρχονται στους 76, ενώ οι τραυματίες στους 187, εκ των οποίων 164 είναι ενήλικες και 23 παιδιά.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης η ταυτοποίηση των μέχρι τώρα θυμάτων των φονικών πυρκαγιών είναι αρκετά δύσκολη και επεσήμανε ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό νεκρών και αγνοουμένων. Πληροφορίες από πηγές της Πυροσβεστικής ανεβάζουν τον αριθμό των αγνοουμένων σε περισσότερους από 50.

Σε τριήμερο πένθος κήρυξε τη χώρα ο Τσίπρας

Σε τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε: «Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος».

Αναλυτικά σημείωσε: “Ελληνίδες, Έλληνες Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά. Πιο πολύ για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο, από τη ανθρώπινη ζωή” είπε ο κ. Τσίπρας.

“Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος. Από την άλλη, συνέχισε, «δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης. Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία. Η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Τέτοιες ώρες, δεν υπάρχουν διαφορές. Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε -ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς- τα πώς και τα γιατί” σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Τώρα, συνέχισε, είναι ακόμη η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα. “Αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Αγώνα για να νικήσουμε τη φωτιά. Αγώνα για να βρούμε τους αγνοούμενους Να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές. Και να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί.Με απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση: Στους πυροσβέστες μας, που δίνουν έναν απίστευτα ηρωικό αγώνα.Στους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της αστυνομίας που χθες έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Με απέραντο σεβασμό στους χιλιάδες εθελοντές που δίνουν αυτή την ώρα το παρών στο μέτωπο της ζωής”. Και, καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση: “Θέλω να δεσμευτώ, ότι: Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να μου εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Η Ελλάδα περνά μια από τις δυσκολότερες στιγμές. Τους ευχαριστούμε που η σκέψη τους είναι δίπλα μας. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις, θα σταθούμε όρθιοι. Σας ευχαριστώ”.

Εικόνες αποκάλυψης

Στο μεταξύ, ο κεντρικός δρόμος στο Μάτι θυμίζει τοπίο πολέμου… Χαλάσματα, καμένα αυτοκίνητα, δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας της φονικής πυρκαγιάς. Κατά μήκος της οδού Ποσειδώνος τα πυροσβεστικά οχήματα διέρχονται συνεχώς στους στενούς δρόμους προσπαθώντας να συμβάλουν στην κατάσβεση των μικροεστιών οι οποίες συχνά πυκνά αναζωπυρώνονται λόγω των ανέμων.

Οι κάτοικοι μετρούν τις απώλειές τους και βιώνουν τον πόνο αυτής της τραγωδίας. Κάνουν λόγο για σκηνικό πολέμου και για τις προσπάθειές τους να σβήσουν τη φωτιά στα σπίτια, να βοηθήσουν τους γείτονες, να σώσουν τους δικούς τους, τους αγαπημένους τους, να σώσουν τα κατοικίδιά τους.

Ανάμεσά τους η κ. Εύα, η οποία συγκλονίζει με τη μαρτυρία της καθώς, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κολυμπούσε επί 4 ώρες κόντρα σε αγριεμένα κύματα, χωρίς να κοιτάζει πίσω της, κρατώντας σφιχτά το κινητό της τηλέφωνο, σε αδιάβροχη θήκη το οποίο και της ‘’έσωσε τη ζωή’’». Καλύπτοντας το κεφάλι της με το φόρεμά της ώστε να αποφύγει τις κάφτρες και τα αποκαΐδια που συνεχώς πετάγονταν κι αψηφώντας τις κράμπες που είχαν αρχίσει να την πιάνουν κολυμπούσε με ό,τι της έχει μείνει, «την ανθρώπινη δύναμη» όπως μας είπε, τη θέληση για ζωή.

Έπειτα από 4 ώρες κι αφού προσπαθούσε να δίνει το στίγμα της στο λιμενικό ένα αλιευτικό την εντόπισε και την διέσωσε. Ωστόσο, εκφράζοντας την ανησυχία της, ανέφερε ότι δυστυχώς φοβάται ότι θα βρεθούν πολλοί πνιγμένοι.

Δίπλα της ο κ. Σωκράτης, μέλος του πυροσβεστικού σώματος Κοζάνης, που κατέφτασε χθες αργά το βράδυ, βοηθά στον εντοπισμό των απανθρακωμένων σορών. «Νωρίς το πρωί εντοπίσαμε κοντά στην κατασκήνωση που βρίσκεται στο Μάτι, τρεις σορούς ηλικιωμένων ανθρώπων. Η εικόνα συγκλονιστική καθώς ανάμεσά τους βρέθηκε ένα ζευγάρι αγκαλιασμένο. Λίγο αργότερα εντοπίσαμε τις 26 σορούς στον οικοπεδικό χώρο Ζούγκλα στο Μάτι», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακόμη, οι διασώστες, συγκλονισμένοι από το μέγεθος της τραγωδίας που αντίκρισαν, περιγράφουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ιστορία ενός ηλικιωμένου 70χρονου ο οποίος «έχασε» το μόλις 6 μηνών εγγόνι του κι η κόρη του βρίσκεται στην εντατική. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο γαμπρός του συμμετέχει στο έργο της κατάσβεσης.

Ο κ. Κώστας μέλος του Πυροσβεστικού Σώματος της Κοζάνης αφηγείται σοκαρισμένος πως δεν έχει ξαναδεί στα χρόνια που βρίσκεται στο σώμα τέτοια καταστροφή. «Ο αέρας ήταν τόσο μανιασμένος που δεν άφηνε περιθώρια αντιμετώπισης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, κι ο πανικός που κυρίευσε τον κόσμο επιβάρυνε την κατάσταση».

Στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της ταβέρνας «Αργυρή Ακτή» η εικόνα αποκαλύπτει περίτρανα το μέγεθος της καταστροφής καθώς στο πλάτωμα της συμβολής τριών δρόμων πάνω από την ακτή, (από Ραφήνα, Μάτι και Λεωφόρο Μαραθώνα) δεσπόζουν τα καμένα αυτοκίνητα. Οι επιβάτες τους τα εγκατέλειψαν προσπαθώντας να διασωθούν μέσω θαλάσσης. Ανάμεσα σε όσους έχουν επιστρέψει η κ. Ειρήνη η οποία αναζητά την 59χρονη Στέλλα, φίλη της , τα ίχνη της οποίας έχει χάσει από χθες. Μάλιστα όπως αφηγείται τα παιδιά της βρίσκονται στο εξωτερικό κι επιστρέφουν εσπευσμένα.

Στο μεταξύ μηχανήματα βαρέως τύπου συνοδευόμενα από εκπροσώπους του δήμου έφτασαν στην περιοχή για να απελευθερώσουν τους δρόμους απομακρύνοντας τα καμένα αυτοκίνητα.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν ευθύνες στη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα στην υπηρεσία καθαριότητας, καθώς όπως επισημαίνουν «αδιαφορούσαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις τους να απομακρύνουν τα συσσωρευμένα κατά τόπους ογκώδη κλαδέματα κι άλλα εύφλεκτα ρυπογόνα υλικά».

Από το πρωί εθελοντικές ομάδες προσφέρουν νερό και φαγητό στους διασώστες , στους πυροσβέστες αλλά και στους κατοίκους οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Αρκετοί παραθεριστές εγκατέλειψαν την περιοχή για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού μεταφέρονται σε ξενοδοχεία γειτονικών περιοχών για να προσφέρουν υπηρεσίες σε όσους έχουν καταφύγει εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της επιχείρησης εντοπισμού θυμάτων ήταν όταν βρέθηκαν 26 άτομα αγκαλιασμένα μεταξύ τους 20 μέτρα από τη θάλασσα. Μιλώντας στον real fm και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο Μάτι και στο οποίο βρέθηκαν οι σοροί 26 απανθρακωμένων, σημείωσε: ”Μπήκαν οι άνθρωποι στο σπίτι, δεν μπόρεσαν να δουν την πόρτα για να κατέβουν στην παραλία και αυτοί είναι που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι. Ο κόσμος που κάηκε μέσα στο σπίτι μου, κάηκε γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο από που να φύγουν σε ανάλογη περίπτωση”, δήλωσε ο κ. Φράγκος.

”Το σπίτι μου έχει πρόσβαση στην παραλία με σκάλες, κάποια κοπέλα προσπάθησε να πηδήξει από τον γκρεμό και τη χάσαμε”, πρόσθεσε.

Σοκαριστική όμως είναι και η μαρτυρία του κ. Ποταμιάνου, στον οποίο ανήκει το διπλανό οικόπεδο.

”Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση στην παραλία εκτός από σπίτι του κ. Φράγκου. Ήταν φρίκη. Άκουγα τις φωνές των ανθρώπων να καίγονται και λέω κάποιος να μου κλείσει τα αυτιά” , δήλωσε ο κ. Ποταμιάνος.

”Τα περισσότερα σπίτια έχουν πρόσβαση στην παραλία αλλά είναι κλειστές οι μάντρες”, τόνισε ο κ. Κίμωνας.

Ακούστε το ηχητικό:

Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ