Η επόμενη μέρα μετά τη θεομηνία στα Βρασνά Θεσσαλονίκης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη σφοδρή θεομηνία που έπληξε τις περιοχές των Βρασνών και του Σταυρού του δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης, την περασμένη Τετάρτη.

Συνεργεία επιχειρούν ακατάπαυστα, απομακρύνοντας τα φερτά υλικά που “έπνιξαν” κοινόχρηστους χώρους, αποκαθιστώντας τις ζημιές στην παραλία, αντλώντας ύδατα από πλημμυρισμένα σπίτια, λεβητοστάσια και καταστήματα, προκειμένου η καθημερινότητα των κατοίκων να επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, καθώς και οι δύο περιοχές αποτελούν αγαπημένο προορισμό και για επισκέπτες από το εξωτερικό.

“Είναι δύσκολες ημέρες, έχουμε το επιπλέον βάρος της γρήγορης αποκατάστασης μιας και βρισκόμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου και έχουμε πολλούς τουρίστες. Η χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και, δυστυχώς, τώρα που ανέβαινε η πληρότητα των δωματίων, μας χτύπησε η θεομηνία”, υπογράμμισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο Δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας.

Ο κ. Λιάμας είπε ότι τα ρέματα ήταν καθαρά, ωστόσο ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος, με αποτέλεσμα να προκληθούν όλες αυτές οι σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάλλεται, για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων, ένας σημαντικής έκτασης ανασχεδιασμός. “Πήραμε ένα μάθημα, πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα, πρέπει οι επιστήμονες να μας καθοδηγήσουν με βάση τα νέα δεδομένα”, τόνισε.

Πρωτόγνωρο, καταστροφικό καιρικό φαινόμενο

Για καταστροφική κακοκαιρία και πρωτοφανές φαινόμενο που όμοιό του δεν έπληξε την ευρύτερη περιοχή, μίλησαν οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Βρασνών και Σταυρού, Στέλιος Χρυσαφούδης και Χρήστος Γκολιδάκης αντίστοιχα, στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, αναδεικνύοντας και το μέγεθος των ζημιών.

Σύμφωνα με όσα επισήμαναν, τα ορμητικά νερά που ήταν αδύνατο να “κατευθυνθούν” σε άλλες “διόδους” που οδηγούν στη θάλασσα, εξαιτίας του τεράστιου όγκου του νερού, πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα, ενώ παρέσυραν αυτοκίνητα στην ακτή.

“Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι ανάλογο, αλλά όχι τέτοιου μεγέθους”, τόνισε ο κ. Χρυσαφούδης, υπογραμμίζοντας ότι “είχαμε ανοιχτά και καθαρά όλα τα ρέματα, όλες τις διόδους που οδηγούσαν στη θάλασσα παρόλα αυτά, δεν καταφέραμε να το οδηγήσουμε εκεί που θέλαμε. Ήταν τεράστιος ο όγκος, δεν έχει πέσει άλλη φορά τόσο πολύ νερό στην περιοχή”.

Οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Βρασνών και Σταυρού υπογράμμισαν την ανάγκη επεξεργασίας και ανάπτυξης νέου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, ούτως ώστε, παρόμοια καιρικά φαινόμενα να μην έχουν το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα.

“Υπάρχει μια μελέτη που έχει κατατεθεί για να χρηματοδοτηθεί το μεγάλο ρέμα της περιοχής, αλλά θέλω να πιστεύω πως ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Πρέπει να δούμε εκ νέου τα πράγματα, τα καιρικά φαινόμενα πλέον είναι εντονότερα”, είπε ο κ. Χρυσαφούδης.

Όπως ανέφερε, “είχαμε δύο κανάλια μέσα στα Βρασνά, ένα ανοιχτό και ένα κλειστό, που έγιναν πριν από μια δεκαετία, έχουμε και ένα ρέμα που οδηγεί μέσα στη θάλασσα, ενώ έγινε και η Εγνατία (σ.σ. Οδός) και συσσώρευσε τα μικρά τα ρέματα στα μεγάλα, τα πράγματα όμως πρέπει να τα δούμε εκ νέου. Πρέπει να γίνει νέος σχεδιασμός. Ζω σε αυτό το τόπο 45 χρόνια, πλημμυρίζαμε και άλλες φορές όπως το 2006, το 2011 ή το 1994, αλλά τόσος μεγάλος όγκος νερού δεν υπήρξε ποτέ. Δεν πρέπει να μείνουμε όπως είμαστε”.

Ο κ. Γκολιδάκης σημείωσε ότι “σοβαρά έργα δεν έχουν γίνει” και πρόσθεσε ότι “το μόνο σοβαρό έργο που έχει ολοκληρωθεί από το βουνό μέχρι και τη θάλασσα, είναι ο ανατολικός χείμαρρος κι αυτό, όμως, δεν άντεξε, ήταν τόσο μεγάλη η ποσότητα του νερού που υπερχείλισε”.

“Στις Μηλιές ο δρόμος είναι πιο πάνω από τα σπίτια, δεν αφήνει το νερό να καταλήξει στη θάλασσα, έχουμε ζητήσει να γίνουν τεχνικά έργα για να περνάει το νερό κάτω από τον δρόμο που είναι επαρχιακή οδός και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Β. Πατουλίδου: Πρέπει να “μαζευτεί” η γραφειοκρατία

Για τις καταστροφές που έπληξαν τις προαναφερόμενες περιοχές, μίλησε στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τονίζοντας πως “εγώ ξέρω ότι έργα έχουν ολοκληρωθεί, μπορεί να μην είναι το άπαν για την πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ωστόσο έχουν γίνει. Άλλα τέσσερα (έργα), ήδη, έχουν δημοπρατηθεί και περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες”.

Για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Σταυρού, στις Μηλιές, η κ. Πατουλίδου σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της επαρχιακής οδού, με κόστος που αγγίζει 200.000 ευρώ.

Η κ. Πατουλίδου επισήμανε, επίσης, ότι, “πρέπει να ‘μαζευτεί’ αυτή η γραφειοκρατία, να υπάρχει ανά πάσα στιγμή η δυνατότητα παρέμβασης και όχι να κινδυνεύεις να πας στον εισαγγελέα όταν πας να κάνεις αποκατάσταση”.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ανέφερε, εξάλλου, ότι “δεν υπάρχει ένα μνημόνιο που να μπορείς να παρακάμψεις συγκεκριμένες διαδικασίες και να θωρείς ότι μπορείς να επέμβεις χωρίς να σε πάνε στον εισαγγελέα” και τόνισε πως “όταν πρόκειται για έκτακτες καταστάσεις μαζί με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει δημιουργήσει έναν ‘μπούσουλα’ άμεσης αντιμετώπισης μιας καταστροφής του τι πρέπει να γίνει και πώς έτσι ώστε να μην χρειάζονται άδειες επί αδειών για να παρέμβεις και περιμένουμε να ψηφιστεί από τη Βουλή”. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ