• Η φωτιά "έκαψε" τους αρχαιοκάπηλους- ΦΩΤΟ

  11:30 μμ, Πέμπτη 07 Ιουν 2018 11:30 μμ, Πέμπτη 07 Ιουν 2018

  Έκπληξη προκάλεσε η εικόνα που αντίκρισαν τα πληρώματα της πυροσβεστικής την ώρα που έδιναν μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στο χωριό ''Μεγαπλάτανος'' της Αταλάντης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ και της ΠΥ Μακρακώμης ενεργούσαν σε δύσβατη περιοχή ελέγχοντας εστίες που είχαν απομείνει προκειμένου να προλάβουν αναζωπυρώσεις. Αντί όμως για καμένα κλαδιά και αποκαΐδια, βρεθήκαν μπροστά σε πολλά όμορφα αρχαία αντικείμενα που ήταν επιμελώς τοποθετημένα σε πανιά, χαρτιά εφημερίδων και σακούλες στο βουνό!

  Τα είχαν κρύψει οι αρχαιοκάπηλοι σε δύσβατο σημείο, αλλά δεν υπολόγισαν τη φωτιά! Όλος ο πολιτισμός της Ελλάδας, ήταν παραταγμένος μέσα σε μερικά τετραγωνικά και οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους.

  Αμέσως ειδοποίησαν τον Περιφερειακό Διοικητή Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχο Νίκο Σπαή, καθώς η υπόθεση παραπέμπει σε αρχαιοκαπηλία. Αν και η περιοχή των Λοκρών είναι ιδιαίτερα φορτωμένη σε αρχαία, τόσο συνωστισμός από αγαλματίδια, κύμβαλα, κομμάτια από αμφορείς, κύπελλα, αλλά και κοσμήματα είναι αδύνατον να βρεθούν μαζί. Φαίνεται ότι οι αρχαιοκάπηλοι, τα διέθεταν κομμάτι κομμάτι, καθώς μιλάμε για εκατοντάδες!

  Δίπλα στα αρχαία αντικείμενα υπήρχαν και κάποια σύνεργα, όπως πριόνια και τσάπες για να εξυπηρετούνται στις «ανασκαφές» τους!

  Η εκτίμηση της αξίας των ευρημάτων γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία τηςΕφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας, ενώ οι Πυροσβέστες με εντολή του Διοικητή τους μάζεψαν με προσοχή όλα τα κομμάτια προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στα χέρια των ειδικών. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πρόκειται για αντικείμενα μεγάλης αξίας από τον 5ο αιώνα πΧ. .

  «Οι υπηρεσίες μας κινητοποιηθήκαν πολύ γρήγορα σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή στο χωριό Μεγαπλάτανος και πολύ γρήγορα κατορθώσαμε να την ελέγξουμε και να την περιορίσουμε σε μια έκταση 45 στρεμμάτων», δηλώνει στο LamiaReport ο επικεφαλής των Π.Υ στη Στερεά Νίκος Σπαής και προσθέτει για τα απροσδόκητα ευρήματα. «Σε δύσβατη περιοχή εντοπίσαμε έναν αρχαιολογικό θησαυρό. Έδωσα εντολή στους ανθρώπους μας να ελέγξουν πολύ καλά την περιοχή και να περισυλλέξουν με μεγάλη προσοχή ότι αντικείμενο βρουν και να το παραδώσουν στις αρχές Ασφαλείας και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία που επίσης ειδοποιήθηκε».

  «Δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από όσα θα έκανε κάθε συνάδελφος πυροσβέστης αν βρισκόταν στη θέση μας», προσθέτουν οι Πυροσβέστες που εξελίχθηκαν σε σκαπανείς αρχαιολογικής έρευνας!

  Είναι από τις σημαντικές στιγμές του ρεπορτάζ που νιώθεις ότι σε αυτή την χώρα υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι και υπηρεσίες που πραγματικά σου δίνουν την ελπίδα ότι κάτι καλύτερο μπορεί να ανατείλει μέσα από τα αποκαΐδια και τα χαλάσματα!

  Δείτε τις ΦΩΤΟ:

  ΠΗΓΗ: LAMIAREPORT

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα