Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες κατοίκων των Εξαρχείων – Τι αναφέρουν στην επιστολή τους

Της Άννας Κανδύλη

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών προκάλεσε η επιστολή περίπου 400 κατοίκων των Εξαρχείων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση ανομίας που επικρατεί στην περιοχή.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.

Στην επιστολή τους προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οι κάτοικοι καταγγέλλουν “την εγκληματικότητα, την ασυδοσία και τη βαρβαρότητα” που επικρατεί στην περιοχή.

Το κείμενο αναφέρεται στην παγιωμένη πλέον πρακτική της «απαγόρευσης» εισόδου της αστυνομίας στα Εξάρχεια που οδηγεί σε γκετοποίηση και δημιουργία ενός «αυτόνομου κρατιδίου εγκληματικότητας» που επηρεάζει όλες τις γύρω περιοχές.

Επισημαίνει ότι οι κάτοικοι έχουν πλέον αρχίσει να θεωρούν πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ώστε τα Εξάρχεια να καταστούν βάση, καταφύγιο και ορμητήριο ανομίας, με σκοπό την απομάκρυνση των παρανόμων από άλλες περιοχές.

Επιπλέον, καταγράφονται τουλάχιστον 22 αξιόποινες πράξεις, οι οποίες τελούνται διαρκώς στα Εξάρχεια και καθιστούν τη ζωή στην περιοχή αφόρητη.

Υπενθυμίζει τη γειτνίαση της περιοχής με την τουριστική ζώνη της Αθήνας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ιρλανδικό Ινστιτούτο, το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος, γίνεται αναφορά και στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από τις έκνομες δραστηριότητες, στην «πολιτοφυλακή» που υποκαθιστά την ΕΛ.ΑΣ., στους δυσβάστακτους φόρους, δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν χωρίς ανταπόδοση από την Πολιτεία αλλά και στην απάντηση που λαμβάνουν από απλούς αστυνομικούς που λένε: «Αν μας λύνανε τα χέρια, μέσα σε λίγες ημέρες θα είχαμε επιβάλει σταθερά τη νομιμότητα στα Εξάρχεια».

Στην έκκλησή τους προς τον εισαγγελέα, οι κάτοικοι τονίζουν ακόμη ότι η αναφορά και διαμαρτυρία τους θα κοινοποιηθεί σε όλα τα ελληνικά, διεθνή και ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, σε διεθνή φόρα, οργανισμούς και λόμπι, στις σημαντικότερες πρεσβείες ξένων κρατών και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ