Η Ελλάδα θρηνεί τον ήρωα Γιώργο Μπαλταδώρο – Ο “φρουρός του Αιγαίου” επέστρεφε από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Ο θάνατος του ήρωα πιλότου, ο οποίος “έφυγε” εν ώρα καθήκοντος, συγκλόνισε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα συντρίμμια του μοιραίου Mirage το οποίο πιλόταρε ο Γιώργος Μπαλταδώρος και ο οποίος επέστρεφε από αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή περίπου 9-10 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Την τραγική είδηση του θανάτου του ήρωα πιλότου ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πάνος Καμμένος:

“Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ” έγραψε ο κ. Καμμένος στο Twitter.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου μετά την πτώση του Mirage 2000-5 ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Στην ανακοίνωση του το ΓΕΑ αναφέρει ότι «την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση το ΓΕΑ επισημαίνει ότι ήδη «συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο του πιλότου

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τον θάνατο του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

“Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Ποιος ήταν ο “φρουρός του Αιγαίου” Γιώργος Μπαλταδώρος

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος καταγόταν από την Καρδίτσα και συγκεκριμένα το χωριό Μορφοβούνι, ενώ υπηρετούσε στην 114 Πτέρυγα Μάχης Τανάγρας στην 331 μοίρα. Είχε πάει στο νησί πριν από το Πάσχα σε αποστολή ετοιμότητας. Ήταν 34 ετών, παντρεμένος και πατέρας δύο μικρών παιδιών.

Ποια είναι η θρυλική 331η Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας μάχης που άνηκε ο Γιώργος Μπαλταδώρος

Στην 331η Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης ανήκε ο αδικοχαμένος σμηναγόςΓιώργος Μπαλταδώρος, που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του μοιραίου Mirage 2000-5. Η βάση της βρίσκεται στην Τανάγρα ενώ οι πιλότοι της είναι γνωστοί ως… «οι φρουροί του Αιγαίου».

Το έμβλημά τους είναι ο Θησέας, ο οποίος δείχνει το στόχο σε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ζεύγος μαχητικών ήταν και ο σημερινός σχηματισμός, ενώ η τραγική ειρωνεία ήταν πως ο πιλότος που επέβαινε στο δεύτερο Mirage ανέφερε την απώλεια του μοιραίου αεροσκάφους.

Ποια είναι η ιστορία της 331 Μοίρας Παντός Καιρού

Η 331 Μοίρα ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1988, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την Πολεμική Αεροπορία

Τα πρώτα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 27 Απριλίου 1988 και αμέσως άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων από Γάλλους εκπαιδευτές.

Άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μοίρα στελεχώθηκε από έμπειρους Ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι επελέγησαν από διάφορες Μοίρες της ΠΑ.

Ο κύριος ρόλος της 331 Μοίρας είναι η αναχαίτιση παντός καιρού. Διαθέτει στο οπλοστάσιό της βλήματα Magic II καθώς και S-530D τα οποία σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS, καθιστούν το Mirage 2000 EGM/Mk-I το πληρέστερο αποτρεπτικό όπλο του Αιγαίου.

Επιπλέον, την άνοιξη του 1999 προστίθεται ακόμη ένα όπλο υπεροχής, το βλήμα AM-39 EXOCET και πλέον η Μοίρα αναλαμβάνει και τον ρόλο της προσβολής στόχων επιφανείας.

Ακόμη, την 1η Μαρτίου 2007 η Μοίρα ξεκίνησε την προετοιμασία της παραλαβής των νέων αεροσκαφών Mirage 2000-5.

Στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους τα πρώτα Μ2000-5 ICMS Mk-III προσγειώθηκαν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Ακολούθησε η έναρξη εκπαίδευσης των Ελλήνων Ιπταμένων από Γάλλους Ιπταμένους της FAF και της DASSAULT έτσι ώστε τον Μαΐο του 2008 να πραγματοποιηθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Μοίρας. Η επιτυχής πορεία της Μοίρας συνεχίστηκε καθώς αναβαθμίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα όπλα όπως βλήματα MICA EM/IR και αλλά και το υποστρατηγικό βλήμα SCALP με το οποίο δύναται πλέον να εκτελέσει προσβολές στόχων εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ANT1:

Λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου του ήρωα πιλότου το προφίλ του στο facebook άλλαξε…στη μνήμη του

Πλέον στο όνομα αναγράφεται: «Στη μνήμη του Giorgos Baltadoros» με τη φωτογραφία του μέσα από το πιλοτήριο του αεροσκάφους.

Δείτε τη φωτογραφία:

Τα συλλυπητήρια των συναδέλφων και των φίλων του δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο

Από την ώρα που έγινε γνωστό ότι ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο πιλότος του μοιραίου Mirage 2000-5, που κατέπεσε στα Βορειοανατολικά της Σκύρου, φίλοι και συνάδελφοι τον αποχαιρετούν με τον δικό τους τρόπο στο Facebook.

Κάποιοι εξ αυτών έχουν βάλει φωτογραφία προφίλ το σήμα της 331 Μοίρας της 114 Πτέρυγας Μάχης που είναι ο Θησέας ο οποίος δείχνει τον στόχο σε δύο ζεύγη αεροσκαφών.

Δείτε ενδεικτικά μερικά από αυτά:

Αγωνιώδεις είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό της σορού του ήρωα πιλότου στη Σκύρο

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό τόσο της σορού του Γιώργου Μπαλταδώρου όσο και για τον εντοπισμό του κυρίως μέρους του αεροσκάφους.

Στρατιωτικές και τοπικές αρχές που ξέρουν την θαλάσσια περιοχή όπου έπεσε το Mirage, εκτιμούν ότι αυτό πρέπει να βρίσκεται σε τουλάχιστον 300 μέτρα βάθος.

Στις προσπάθειες για τον εντοπισμό της σορού του ήρωα πιλότου συμμετέχουν αυτή την ώρα 4 πλωτά του Λιμενικού, 1 ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ για τις νυχτερινές έρευνες είναι σε ετοιμότητα ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης.

Οι κάτοικοι της Σκύρου είναι συγκλονισμένοι και ο πόνος είναι βουβός.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ANT1:

Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας που αποκάλυψε ο πατέρας του πιλότου λίγο πριν μάθει ότι ο γιος του είναι νεκρός

Συγκίνησε και συγκλόνισε στις δηλώσεις ο πατέρας του ήρωα πιλότου του μοιραίου Mirage 2000-5, o Απόστολος Μπαλταδώρος στο «Epsilon» λίγο πριν γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου του γιου του.

Ο κ. Μπαλταδώρος αποκάλυψε ότι ο γιος του βρισκόταν για τελευταία μέρα στη Σκύρο στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας αποστολής που ανατίθεται στα Mirage και πως θα επέστρεφε την Παρασκευή στην Τανάγρα, ενώ όταν μιλούσε για την πτητική του ικανότητα και την εμπειρία του μιλούσε συνεχώς με το «ήταν».

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, περιμένουμε και εμείς να μάθουμε», δήλωσε ο πατέρας του ήρωα πιλότου.

«Δεν μας είπαν αν το παιδί πρόλαβε να εκτιναχθεί», είπε ακόμη ο Απόστολος Μπαλταδώρος και πρόσθεσε σαν να ήξερε ότι ο γιος είχε «φύγει» ότι «το παιδί ήταν χρόνια στα Mirage, ήταν έμπειρος πιλότος και σήμερα τελείωνε και θα επέστρεψε στην Τανάγρα, τελευταία μέρα ήταν σήμερα».

«Ήταν ο καλύτερος πιλότος, ήταν έμπειρος πιλότος», είπε ακόμη ο πατέρας του Γιώργου Μπαλταδώρου.

Δείτε το βίντεο από το Epsilon:

Αβάσταχτος ο πόνος για τους γονείς του σμηναγού – “Ο Γιώργος πετούσε χαμηλά πάνω από το Μορφοβούνι για να μας χαιρετάει” λένε οι κάτοικοι

Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι στην Καρδίτσα, από όπου καταγόταν ο Σμηναγός,Γιώργος Μπαλταδώρος. Ο ήρωας πιλότος έχασε τη ζωή του μετά τη συντριβή του μοιραίου Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας βορειονατολικά της Σκύρου.

Αβάσταχτος είναι ο πόνος τον γονιών του. Στο σπίτι τους έχουν έρθει όλοι οι κάτοικοι από το χωριό Μορφοβούνι για να τους συμπαρασταθούν στις δύσκολες αυτές στιγμές.

“Αισθανόμαστε μεγάλη θλίψη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Ένας ακόμη ήρωας στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ δύο χωρών”, είπε ένας από τους γείτονές του.

“Ήταν γέννημα – θρέμμα του χωριού. Μεγαλώσαμε μαζί. Να φανταστείτε μερικές φορές που έκαναν κάποιες ασκήσεις με τα Mirage, μας έπαιρνε τηλέφωνο να βγούμε να τον δούμε. Πετούσε χαμηλά να μας χαιρετίσει”, ανέφερε ένας φίλος του.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Συγκλονισμένη και η θεία του Γιώργου Μπαλταδώρου η οποία μίλησε στο enikos.gr

Στο πατρικό σπίτι του ήρωα πιλότου κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το κακό που τους βρήκε. Ο δικός τους “άγγελος” που έσκιζε τους αιθέρες ταξίδεψε για πάντα στη γειτονιά των αγγέλων και άφησε πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό.

Λίγες μέρες μετά την Ανάσταση και πριν την ονομαστική του εορτή, ο Γιώργος Μπαλταδώρος πέρασε στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η θεία του ήρωα πιλότου, η Μερόπη Μπαλταδώρου μίλησε στο enikos.gr και δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της για την ξαφνική απώλεια του αγαπημένου της ανιψιού. Όπως χαρακτηριστικά είπε “κανείς δεν μπορεί το πιστέψει. Μας κόπηκε το αίμα όταν το μάθαμε. Πάει το παλικάρι μας. Ο άντρας μου ο Σωκράτης, ο αδελφός του πατέρα του Γιώργου μας είναι σε κακό χάλι. Δεν μπορεί ούτε να μιλήσει. Μεγάλο το κακό που μας βρήκε” είπε τέλος η κυρία Μερόπη.

Θρήνος στη γειτονιά του ήρωα πιλότου στην Πετρούπολη

Η σύζυγός του είναι συντετριμμένη. Βαρύ είναι το πένθος στη γειτονιά αλλά και τους συναδέλφους του 34χρονου Γιώργου Μπαλταδώρου, οι οποίοι προσπαθούν να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν από την Καρδίτσα, ο πατέρας και ο αδελφός του.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο: Όταν ο πιλότος του μοιραίου Mirage σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος μιλούσε για τους κινδύνους στο Αιγαίο

Ο 34χρονος χειριστής του Mirage 2000-5, Γιώργος Μπαλταδώρος είχε μιλήσει στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με Αρετή και Τόλμη» σε αφιέρωμα για τους «Φρουρούς του Αιγαίου». Ο άτυχος σμηναγός είχε αναφερθεί στη διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρξει συναγερμός.

Μεταξύ άλλων δήλωνε πως «είμαστε πάντα έτοιμοι. Υπάρχει κίνδυνος, άσχετα αν τις περισσότερες φορές δεν γίνεται τίποτα. Αλλά δεν ξέρουμε σήμερα ή αύριο τι σκοπό έχουν να κάνουν οι απέναντι».

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ