Οι “φρουροί του Αιγαίου” – Ποια είναι η θρυλική 331η Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας μάχης που άνηκε ο Γιώργος Μπαλταδώρος

Στην 331η Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης ανήκε ο αδικοχαμένος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του μοιραίου Mirage 2000-5. Η βάση της βρίσκεται στην Τανάγρα ενώ οι πιλότοι της είναι γνωστοί ως… «οι φρουροί του Αιγαίου».

Το έμβλημά τους είναι ο Θησέας, ο οποίος δείχνει το στόχο σε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ζεύγος μαχητικών ήταν και ο σημερινός σχηματισμός, ενώ η τραγική ειρωνεία ήταν πως ο πιλότος που επέβαινε στο δεύτερο Mirage ανέφερε την απώλεια του μοιραίου αεροσκάφους.

Ποια είναι η ιστορία της 331 Μοίρας Παντός Καιρού

Η 331 Μοίρα ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1988, με σκοπό την παραλαβή των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM από την Πολεμική Αεροπορία

Τα πρώτα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 27 Απριλίου 1988 και αμέσως άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων από Γάλλους εκπαιδευτές.

Αμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μοίρα στελεχώθηκε από έμπειρους Ιπταμένους μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι επελέγησαν από διάφορες Μοίρες της ΠΑ.

Ο κύριος ρόλος της 331 Μοίρας είναι η αναχαίτιση παντός καιρού. Διαθέτει στο οπλοστάσιό της βλήματα Magic II καθώς και S-530D τα οποία σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS, καθιστούν το Mirage 2000 EGM/Mk-I το πληρέστερο αποτρεπτικό όπλο του Αιγαίου.

Επιπλέον, την άνοιξη του 1999 προστίθεται ακόμη ένα όπλο υπεροχής, το βλήμα AM-39 EXOCET και πλέον η Μοίρα αναλαμβάνει και τον ρόλο της προσβολής στόχων επιφανείας.

Ακόμη, την 1η Μαρτίου 2007 η Μοίρα ξεκίνησε την προετοιμασία της παραλαβής των νέων αεροσκαφών Mirage 2000-5.

Στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους τα πρώτα Μ2000-5 ICMS Mk-III προσγειώθηκαν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Ακολούθησε η έναρξη εκπαίδευσης των Ελλήνων Ιπταμένων από Γάλλους Ιπταμένους της FAF και της DASSAULT έτσι ώστε τον Μαΐο του 2008 να πραγματοποιηθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Μοίρας. Η επιτυχής πορεία της Μοίρας συνεχίστηκε καθώς αναβαθμίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα όπλα όπως βλήματα MICA EM/IR και αλλά και το υποστρατηγικό βλήμα SCALP με το οποίο δύναται πλέον να εκτελέσει προσβολές στόχων εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Πηγή: haf.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ