• Η αποκάλυψη του enikos.gr για τα άτομα με αυτισμό και ο θάνατος ασθενούς

  10:27 πμ, Σαββατο 03 Μάρ 2018 10:27 πμ, Σαββατο 03 Μάρ 2018

  Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του enikos.gr, ότι άτομα με αυτισμό και χρόνιες παθήσεις ήταν δεμένα με ιμάντες στα κρεβάτια τους στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, πρώην Λοιμωδών. Οι εικόνες είναι σοκαριστικές.

  Μάλιστα, ένα από τα άτομα που νοσηλευόταν κάτω από άθλιες συνθήκες στο εν λόγω θεραπευτήριο, πέθανε από λοίμωξη του αναπνευστικού. Μετά την αποκάλυψη του θέματος από το enikos.gr, ο ασθενής είχε μεταφερθεί στο Αττικό νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε, ενώ και οι υπόλοιποι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλες ακατάλληλες δομές.

  Πληροφορίες του συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά αναφέρουν ότι ο άνθρωπος αυτός έδειχνε να υποφέρει ένα 24ωρο νωρίτερα, αφού έκλαιγε συνεχώς από την Τετάρτη.

  Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης, νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά μίλησε στο enikos.gr για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στις νέες δομές που μεταφέρθηκαν.

  "27 άτομα με αυτισμό, χρόνιες παθήσεις, εγκεφαλοπάθεια και νοητική στέρηση, τα οποία βρίσκονταν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, το οποίο λειτουργούσε από το 1989. Όμως με τα χρόνια απαξιώθηκε, αφέθηκε να ερημώσει, να παρακμάσει... Υπήρχε έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έλλειψη φροντίδας στο κτίριο με αποτέλεσμα το κτίριο να αρχίσει να φαίνεται ακατάλληλο για οίκηση. Αυτά έγιναν σκοπίμως, διότι ήθελαν να πάρουν τα παιδιά από το κτίριο αυτό, το οποίο είχε φτιαχθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από τους γονείς και τους κηδεμόνες για να φιλοξενήσει φοιτητές, ένα είδος φοιτητικής εστίας. Είναι πολύ μεγάλο κτίριο, έχει εξώστες, μπαλκόνια, παρέχει δυνατότητα προαυλισμού και μέσα και έξω, ακόμα και αν βρέχει μπορούσαν τα παιδιά να προαυλίζονται".

  "Η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι ανυπόφορη για τα ίδια, κινδυνεύουν κυριολεκτικά"

  "Τους πήραν από εκεί, τα παιδιά είναι από 35 έως 52 ετών, τα 21 τα πήγαν στο πρώην Λοιμωδών στο παράρτημα ΑΜΕΑ Δυτικής Αττικής, στην Αγία Βαρβάρα και τα 6 στο παράρτημα Μελισσίων. Η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι ανυπόφορη για τα ίδια, κινδυνεύουν κυριολεκτικά, και το λέω με πλήρη γνώση της κατάστασης, γιατί το 2009 που αποπειράθηκαν να μετακινήσουν κάποια από αυτά, κάποια πέθαναν δυστυχώς, διότι οι παθήσεις τους λένε οι ειδικοί ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε απότομη μετάβαση από το ένα περιβάλλον στο άλλο. Μάλιστα, την 18η Οκτωβρίου του 2017, οπότε και μετακινήθηκαν οι γονείς είχαν πάει έξω από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά για να διαμαρτυρηθούν διότι δεν ήθελαν να μετακινηθούν τα παιδιά και δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα μετακινηθούν τα παιδιά. Και η πολιτεία δυστυχώς, λυπάμαι που το λέω, ζήτησε ακόμα και τη σύλληψή τους στα όρια του αυτοφώρου. Γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι έχουν αυτά τα άτομα που δεν μπορεί να τα προσέξει κάποιος που δεν είναι ειδικός, γι'αυτό δεν τα προσέχουν οι ίδιοι, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορούν να τα παίρνουν στο σπίτι ή να τα επισκέπτονται"

  "Είδα παιδιά δεμένα αντίθετο πόδι - αντίθετο χέρι στα κρεβάτια με ιμάντες στην Ελλάδα του 2018"

  "Στο Λοιμωδών εξεπλάγην με τις φωτογραφίες που είδα. Είδα παιδιά τα οποία είναι δεμένα αντίθετο πόδι - αντίθετο χέρι στα κρεβάτια με ιμάντες στην Ελλάδα του 2018, στην Ελλάδα της Ευρώπης, σε μιά κατάσταση η οποία απέχει από το να θεωρηθεί ότι έχουμε κοινωνικό κράτος, αλλά αν έχουμε γενικά κράτος" τόνισε ο δικηγόρος.

  "Οι γονείς ζήτησαν πιστοποιητικά υγιεινής και ασφαλείας και τους απάντησαν ότι δεν έχουν έννομο συμφέρον"

  "Οι γονείς και οι κηδεμόνες έχουν συγκροτήσει έναν σύλλογο και επιδίωκαν τη μεταφορά των παιδιών στο Σκαραμαγκά, γιατί αυτό είναι το κτίριο στο οποίο έχουν συνηθίσει να ζουν, αυτό είναι το κτίριο που θεωρούν ότι τους ανήκει, των παιδιών εννοώ, και βασικά είναι ένα κτίριο που λόγω ευρυχωρίας είναι κατάλληλο να υποδέχεται και να φιλοξενεί τέτοια άτομα. Υπήρξε μια προσπάθεια του συλλόγου να ζητήσουν πιστοποιητικά υγιεινής και ασφαλείας και για τον απαιτούμενο αριθμό ιατρών και νοσηλευτών στις νέες δομές στο Λοιμωδών και στα Μελίσσια αλλά η διοίκηση τους απαξίωσε, τους απάντησαν ότι δεν έχουν έννομο συμφέρον! Έλαβαν εισαγγελική παραγγελία, όλα αυτά μόνοι τους οι γονείς και κηδεμόνες, την επέδωσαν ξανά στα συγκεκριμένα παραρτήματα, μάλλον στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής και τότε ξέρετε τι τους απάντησαν; Τους έστειλαν δύο έγγραφα που αποδεικνύεται ότι έχουν διώξει τα φίδια και τα ποντίκια. Απαξιώνοντας δηλαδή και την εισαγγελική παραγγελία".

  "Απορεί κανείς γιατί η κ. Φωτίου αρνήθηκε να δεχθεί τους γονείς και κηδεμόνες"

  "Προϊσταμένη πολιτικά είναι η κ. Θεανώ Φωτίου ως αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, δυστυχώς όμως, παρά την αποδεδειγμένη ευαισθησία της, απορεί κάποιος για ποιο λόγο δεν έχει δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα, ίδιως καθώς όπως μου έχουν καταγγείλλει οι γονείς αρνήθηκε επίπονα για 1-1,5 χρόνο να τους δει είτε μεμονωμένα ή όλους μαζί" κατέληξε.

  Η απάντηση του Υπουργείου

  Αίσθηση προκαλεί η απάντηση του υπουργείου Εργασίας, στις εικόνες σοκ που αποκάλυψε το enikos.gr, από το πρώην Λοιμωδών και δείχνουν άτομα με αυτισμό και χρόνιες παθήσεις δεμένα με ιμάντες στα κρεβάτια τους.

  "Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τις γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα" αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προσθέτει: "Η πρακτική της καθήλωσης εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για άτομα, που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν τον εαυτό τους και επιβάλλεται να προστατευθούν".

  Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο, στην ανακοίνωσή του, αντί να απαντήσει επί της ουσίας για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, σπεύδει να σημειώσει πως "οι φωτογραφίες φιλοξενουμένων που διαρρέουν στον Τύπο και η διατάραξη της λειτουργίας της Μονάδας και της ηρεμίας των περιθαλπόμενων για λόγους πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων έχει συνέπειες στους ίδιους τους ωφελούμενους".

  ΟΝΝΕΔ: "Το βαρέλι της ντροπής δεν έχει πάτο"

  Ανακοίνωση για την αποκάλυψη του enikos.gr με τις εικόνες σοκ από το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, όπου άτομα με αυτισμό και χρόνιες παθήσεις είναιδεμένα με ιμάντες στα κρεβάτια τους, εξέδωσε η ΟΝΝΕΔ.

  «Το βαρέλι της ντροπής δεν έχει πάτο», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της ΟΝΝΕΔ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι εικόνες που βγήκαν σήμερα στη δημοσιότητα αντανακλούν μια πρωτοφανή ντροπή για κάθε πολιτισμένο κράτος, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης».

  "Οι εικόνες που βγήκαν σήμερα στη δημοσιότητα αντανακλούν μια πρωτοφανή ντροπή για κάθε πολιτισμένο κράτος, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης. Δεν περιμένουμε, φυσικά, να ντραπεί η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός Θεανώ Φωτίου και αυτό γιατί η λέξη ντροπή αποδεδειγμένα πολλάκις δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της Μαρίας Αντουανέτας της ελληνικής κουζίνας", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

  ΣΥΡΙΖΑ κατά ΟΝΝΕΔ: "Η ΟΝΝΕΔ επιμένει στη διασπορά ψευδών και fake news"

  Ανακοίνωση-απάντηση στην ΟΝΝΕΔ για το σχόλιο της σε ό,τι αφορά τις εικόνες σοκ από το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, όπου άτομα με αυτισμό και χρόνιες παθήσεις είναι δεμένα με ιμάντες στα κρεβάτια τους, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

  «Η ΟΝΝΕΔ επιμένει στη διασπορά ψευδών και fake news, σχετικά με την υπόθεση της μεταφοράς των πρώην φιλοξενούμενων από το Ίδρυμα Σκαραμαγκά, παρά την λεπτομερή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δεν μας κάνει εντύπωση, αφού η ψευδολογία και οι τακτικές μονταζιέρας είναι συνώνυμο της Ν.Δ. και της Νεολαίας της», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται, βέβαια, περισσό θράσος να κατηγορεί η Νεολαία της Ν.Δ., το κόμμα που συστηματικά απαξίωσε και διέλυσε την Δημόσια Υγεία και Πρόνοια, για χάρη ιδιωτικών, επιχειρηματικών συμφερόντων, την παρούσα κυβέρνηση, για αναλγησία».

  Καταλήγοντας το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζει ότι «όσο για τις ύβρεις και την πολιτική χυδαιότητα των χαρακτηρισμών που χρησιμοποιεί η ΟΝΝΕΔ, στην ανακοίνωσή της, είναι ενδεικτική του επιπέδου επιχειρηματολογίας, του πολιτικού και του γενικότερου πολιτισμού της. Καλούμε τη Ν.Δ. να πάρει θέση για αυτές τις χυδαιότητες».

  ΟΝΝΕΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: "Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Ντροπή"

  Ανακοίνωση για όσα ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στην ανακοίνωση για την κατάσταση στο Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά εξέδωσε η ΟΝΝΕΔ.

  «Κανονικά δεν χρειάζονται λόγια όταν οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Για την ακρίβεια, δεν μιλούν απλά, φωνάζουν. Και φωνάζουν μια λέξη μόνο: Ντροπή», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η νεολαία της ΝΔ.

  «Όση λάσπη και αγραμματοσύνη και αν επιστρατεύσουν απέναντι στην Οργάνωσή μας για να αποπροσανατολίσουν από την αλήθεια, οι εικόνες ντροπής θα τους ακολουθούν και θα τους στοιχειώνουν για το υπόλοιπο του πολιτικού τους βίου, όσος και αν είναι αυτός», συμπληρώνει η ΟΝΝΕΔ.

  ΠΟΕΔΗΝ: «Κόλαση» οι συνθήκες στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δυτ. Αττικής

  Στάση Εργασίας πραγματοποιούν τη Δευτέρα 5 Μαρτίου από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αττικής (Αγία Βάρβαρα). Παράλληλα, θα κάνουν συγκέντρωση στην πύλη του Θεραπευτηρίου στις 8 το πρωί για την ανάδειξη των τρομακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην περίθαλψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

  Η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει την κινητοποίηση των εργαζομένων και χαρακτηρίζει ως «κόλαση» τις συνθήκες περίθαλψης και εργασίας στις 38 Προνοιακές Μονάδες Περίθαλψης της χώρας και όχι μόνο στο Σκαραμαγκά έως την μεταφορά ή στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων της Αγίας Βαρβάρας. Όπως επισημαίνει οι καθηλώσεις είναι κανόνας και όχι εξαίρεση.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα