Η ισπανική κυβέρνηση απέπεμψε τον αρχηγό της αστυνομίας της Καταλονίας

Η Ισπανία απέπεμψε τον επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας, Τζουσέπ Λούις Τραπέρο, καθώς η κυβέρνηση στη Μαδρίτη αναλαμβάνει τον έλεγχο της αυτόνομης περιοχής προκειμένου να εμποδίσει την προσπάθειά της για ανεξαρτησία.

Η Μαδρίτη απέπεμψε την καταλανική κυβέρνηση, ανέλαβε τη διοίκηση της περιφέρειας και προκήρυξε νέες εκλογές, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο χθες.

Εκφράζονται αμφιβολίες για το πώς οι Mossos d’Esquadra, όπως αποκαλείται η καταλανική αστυνομία, θα αντιδράσει αν κληθεί να κάνει έξωση στον αποπεμφθέντα ηγέτη Κάρλος Πουτζντεμόν και στην κυβέρνησή του.

Στην προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, η περιφερειακή αστυνομία κάλεσε τα μέλη της να συμπεριφερθούν ουδέτερα και να μην πάρουν το μέρος καμίας πλευράς, σε εσωτερικό σημείωμα στο οποίο είχε σήμερα πρόσβαση το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Τραπέρο έγινε ήρωας για τους αυτονομιστές όταν η δύναμη της οποίας ηγείτο έλαβε μια κατά πολύ ηπιότερη στάση από εκείνην της εθνικής αστυνομίας στην επιβολή της κυβερνητικής απαγόρευσης του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

Η αστυνομική δύναμη είναι διασπασμένη ανάμεσα σε εκείνα τα μέλη της που τάσσονται υπέρ και εκείνα που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας και έχει αποξενωθεί από τις δυνάμεις της εθνικής αστυνομίας της Ισπανίας, έχουν πει στο πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματικοί της Mossos και της εθνικής αστυνομίας.

«Δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια αύξηση στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια πολιτών σε όλη την περιφέρεια και πως υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις, πρέπει να θυμόμαστε ότι ευθύνη μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια όλων και να βοηθήσουμε ώστε οι συγκεντρώσεις να διεξαχθούν χωρίς επεισόδια», αναφέρεται στο υπηρεσιακό σημείωμα της αστυνομίας.

Η αποπομπή του Τραπέρο φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα την έξοδο του Τραπέρο από τη χώρα και κατέσχεσε το διαβατήριό του στο πλαίσιο μιας έρευνας για ανταρσία, αν και δεν διέταξε τη σύλληψή του.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι απέτυχε να δώσει εντολές για τη διάσωση των αστυνομικών της εθνικής αστυνομίας που είχαν παγιδευτεί μέσα σε κτίριο της Βαρκελόνης στη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας τον περασμένο μήνα. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ