• Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο - Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

  8:02 μμ, Κυριακή 13 Αυγ 2017 8:02 μμ, Κυριακή 13 Αυγ 2017

  Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό, δίνουν αυτή την στιγμή, όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο αυτό της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Ανατολική Αττική.

  Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά έφτασε στον Βαρνάβα, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Γραμματικό και το Καπανδρίτι, ενώ μεγάλη αναζωπύρωση υπάρχει στον Κάλαμο.

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εκκενώθηκε το Μοναστήρι της Αναλήψεως στο Καπανδρίτι.

  Οι πρώτες εικόνες από την αναζωπύρωση στον Κάλαμο - ΒΙΝΤΕΟ

  Δραματική επιδείνωση παρουσίασε πριν από λίγο το μέτωπο στον Κάλαμο, όπου αναζωπυρώθηκε η φωτιά. Λόγω των ανέμων παρουσιάζονται συνεχείς αναζωπυρώσεις που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

  Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες από την ΕΡΤ:

  Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλο το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, καθιστώντας παράλληλα δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

  Αναζωπύρωση στους Αγίους Αποστόλους - ΦΩΤΟ αναγνώστη

  Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στον οικισμό των Αγίων Αποστόλων, την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στον Κάλαμο που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

  Όπως καταγγέλλει αναγνώστης του enikos.gr ο οποίος έστειλε τις σχετικές φωτογραφίες, το μέτωπο στους Αγίους Αποστόλους αναζωπυρώθηκε.

  Δείτε τις φωτογραφίες:

  Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στον τον οικισμό του Καλάμου έχουν καεί γύρω στα 15-20 σπίτια.

  Εικόνες αποκάλυψης από τη μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο - ΦΩΤΟ

  Η μεγάλη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, κατευθύνεται προς τον Βαρνάβα, το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού.

  Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό, δίνουν αυτή την στιγμή, όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Ανατολική Αττική.

  Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα.

  Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

  Δήμαρχος Ωρωπού στον Realfm 97,8: Να μας βοηθήσει η Παναγία να μην έχουμε θύματα

  "Να μας βοηθήσει η Παναγία να μην έχουμε θύματα, γιατί το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα χθες το βράδυ μας βοήθησε η Παναγία, αυτό έχω να πω" είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

  "Είναι δύσκολη η κατάσταση, γίνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, φυσάει διαβολεμένα. Να μας βοηθήσει η Παναγία να μην έχουμε μεγαλύτερη ζημιά... Σήμερα βλέπουμε το εύρος και το μέγεθος της καταστροφής. Αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, το πύρινο μέτωπο είναι μεταξύ Καλάμου και Καπανδριτίου στη θέση Ούλμπερι" ανέφερε ο κ. Ρούσσης.

  Ο δήμαρχος Ωρωπού έκανε έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "τα τρία ελικόπτερα είναι το απόλυτο τίποτα... Αλλά για να κατασβεστεί η συγκεκριμένη φωτιά πρέπει να κατασβεστεί από τον αέρα. Δεν σβήνεται αυτή η φωτιά, έχει τεράστια μέτωπα".

  Η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος στον Realfm 97,8 για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

  Στην κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη χώρα αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, μιλώντας στον Realfm 97,8.

  "Η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική είναι σε εξέλιξη. Έχει μία μεγάλη περίμετρο... Επίγειες δυνάμεις 68 οχήματα, 150 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντικά οχήματα και 22 οχήματα από τους δήμους και από την περιφέρεια και κάποια μηχανήματα και από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα εκ περιτροπής" είπε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

  Ερωτηθείσα εάν χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων η Επιπυραγός απάντησε μεταξύ άλλων ότι "διατίθεται ότι είναι δυνατό σε εναέρια μέσα. Όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν μπορούν να επιχειρούν ταυτόχρονα, γιατί έχουν κάποιους χρόνους που πρέπει να γυρίσουν να ανεφοδιαστούν και να ελεγχθούν. Εκείνη την ώρα πρέπει να πετάξουν κάποια άλλα, για να καλύψουν το δικό τους το κενό, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα μαζί".

  "Στη Ζάκυνθο και εκεί οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη. Στην Κεφαλονιά υπάρχουν κάποιες πυρκαγιές, αλλά δεν είναι ανησυχητικές. Το βάρος έχει πέσει στην Αττική και στη Ζάκυνθο"

  Ακούστε το ηχητικό:

  Εκκενώνονται δύο στρατόπεδα στον Βαρνάβα - 25 χλμ. το μέτωπο της φωτιάς

  Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, δήλωσε ότι η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

  Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι σε εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους, όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα, καθώς και δυο κατασκηνώσεων.

  Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες ,εκσκαπτικά κ.α).

  Πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα στον Realfm 97,8: Καίγεται στρατόπεδο στον Βαρνάβα

  Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον Realfm 97,8 η πρόεδρος της κοινότητας,Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, στις φλόγες έχει παραδοθεί στρατόπεδο στον Βαρνάβα.

  Σύμφωνα με την κ.Ασημακοπούλου το στρατόπεδο εκκενώθηκε χθες.

  "Αυτή την ώρα καίγεται το στρατόπεδο που είχε γλιτώσει χθες... Καίγεται ένα από τα στρατόπεδα του Βαρνάβα, όχι το κεντρικό, ένα από τα στρατόπεδα" δήλωσε η κ. Ασημακοπούλου.

  "Στο στρατόπεδο έχει αναζωπύρωση και γίνεται πανικός και το δεύτερο μέτωπο είναι στην παραλία" σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα.

  Ερωτευθείσα εάν γνωρίζει κάτι νεότερο για το αγνοούμενο άτομο ανέφερε "όχι ακόμα, θα έχουμε σε λίγο και μάλλον είναι θετικό. Μάλλον κάποιος τον είδε"

  Ακούστε το ηχητικό:

  Νωρίτερα, η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου δήλωσε ότι ένα σπίτι στα όρια του οικισμού στην περιοχή Κοκορέτσια έχει πιάσει φωτιά και σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι αγνοείται ένα άτομο και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

  "Καίγονται τα πάντα στον Βαρνάβα. Παρόλο που επιχειρούν αεροπλάνα δεν έχει αναχαιτιστεί η φωτιά" είπε μεταξύ άλλων η κ. Ασημακοπούλου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων, καθώς και για υδροφόρες λέγοντας "θέλουμε υδροφόρες, κάηκαν δύο αντλιοστάσια στο χωριό με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τροφοδοτήσω την κεντρική δεξαμενή και κατά συνέπεια δεν έχουν νερό οι κρουνοί, θέλω υδροφόρες".

  Ακούστε το ηχητικό:

  Στη συνέχεια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι ο αγνοούμενος εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

  Τι δήλωσε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

  Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, το βράδυ ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά.

  Η συγκεκριμένη φωτιά είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι σε εξέλιξη σε μικτή περιοχή με δάσος και σπίτια, κάτι που καθιστά πολύ πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών.

  Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 6 το απόγευμα να φτάσει στα όρια του οικισμού και να μπει στις αυλές των σπιτιών! Παράλληλα, ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή του Καπανδριτίου.

  O Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου σε δηλώσεις του χθες το βράδυ τόνισε ότι: "οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται πλέον στην προσπάθεια αποκοπής αυτού του μετώπου. Ωστόσο αυτό δεν εύκολο, καθώς η φωτιά προχωράει γρήγορα, δεν μπορεί να ελεγχθεί και ότι όλα προμηνύουν μια δύσκολη νύχτα".

  Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν εγκαταλείψει α σπίτια τους και δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο μέσα στα αυτοκίνητά τους. Δεν είναι λίγοι, δε, εκείνοι που έχουν ξεσπάσει σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

  Προβλήματα υπήρξαν λόγω και των διακοπών ρεύματος, ορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

  Ο δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού Παναγιώτης Πέππας σε δηλώσεις του τόνισε ότι υπήρξε κακός συντονισμός, ότι έχουν καεί ήδη σπίτια και ότι έγιναν ακόμα και επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων.

  Νωρίτερα, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους δύο κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο ξενοδοχείο Kalamos Beach στην παραλία.

  Επίσης, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

  Ο Καραμέρος για τη μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο: Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό - ΒΙΝΤΕΟ

  Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ από τον Κάλαμο - Πυροσβέστης μπαίνει σε σπίτι να σβήσει τη φωτιά

  Δείτε καρέ από τον ΣΚΑΪ:

  Δείτε φωτογραφίες που μας έστειλαν αναγνώστες του enikos.gr από την πυρκαγιά:

  Το enikos.gr στηρίζεται στην διαδραστικότητα και την επικοινωνία με όλους τους αναγνώστες που καθημερινά επικοινωνούν, σχολιάζουν, καταγγέλλουν ή στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο όπου βρίσκονται.

  Αν θέλεις να στείλεις φωτογραφία ή βίντεο για να δημοσιευθεί στο enikos.gr, αποθήκευσε στο κινητό σου τηλέφωνο αυτόν τον αριθμό 6944 05 05 05 και στείλε μέσω imessage (χωρίς χρέωση), μέσω Viber (χωρίς χρέωση), μέσω WhatsApp (χωρίς χρέωση) ή μέσω mms (με χρέωση του παρόχου).

  Μπορείς να στείλεις φωτογραφίες ή βίντεο και μέσω Facebook στην σελίδα του enikos: https://www.facebook.com/enikosgr/ και με email: [email protected]

  Σχέδιο εμπρησμών σε ολόκληρη τη χώρα βλέπουν στελέχη της δασοπυρόσβεσης

  «Σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου», βλέπουν παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.

  Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

  Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

  Ο Τσίπρας για τον Κάλαμο: Ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος

  Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως "αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες".

  "Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες", αναφέρει ο Πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter.

  Δείτε τα tweets του Πρωθυπουργού:

  Σε ανοιχτή γραμμή με τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

  «Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε πριν από λίγο στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στον Κάλαμο λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

  «Ο κ. Παυλόπουλος έχει επικοινωνήσει μαζί μας δύο-τρεις φορές τις τελευταίες ώρες για να ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί», συμπλήρωσε ο κ. Φιλίππου.

  Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ωρωπού

  Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ωρωπού, λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Καλάμου από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

  Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας αργά το βράδυ της Κυριακής στην τηλεόραση της ΕΡΤ-1, ανέφερε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και κηρύσσει τον δήμο Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

  Δραματική έκκληση δημοτικού συμβούλου του Ωρωπού: Να επέμβει ο στρατός, θα θρηνήσουμε θύματα - ΒΙΝΤΕΟ

  Δραματική έκκληση έκανε χθες το βράδυ ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ωρωπού, Παναγιώτης Πέππας να σπεύσει στην πυρκαγιά του Καλάμου ο στρατός, προκειμένου να βοηθήσει στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής αρχικά για τον έλεγχο της φωτιάς και εν συνεχεία για την κατάσβεσή της.

  "Ζητάμε να επέμβει και ο στρατός να μας βοηθήσει. Να φέρουν γεννήτριες. Θα θρηνήσουμε θύματα", είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δημοτικός σύμβουλος του Ωρωπού, Παναγιώτης Πέππας.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που έκανε δηλώσεις στον αέρα, κόπηκε το ρεύμα στο λιμάνι των Αγίων Αποστόλων, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι κάτοικοι και όπως περιέγραψε, εκτυλίχθηκαν στιγμές πανικού, ενώ παράλληλα ζήτησε εκ νέου να έρθουν γεννήτριες.

  Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

  Περισσότερες από 90 φωτιές σε ένα 24ωρο - Πύρινη κόλαση σε Κάλαμο, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

  Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 91 δασικές πυρκαγιές. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές που καίνε στον Κάλαμο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

  Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η κατάσταση όσον αφορά τις πυρκαγιές έχει ως εξής:

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην περιοχή του Καλάμου Αττικής που εκδηλώθηκε χθες στις 16:16. Στη Ζάκυνθο σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα στην περιοχή Καταστάρι - Παναγούλα, στην περιοχή Κοιλιωμένο, στην περιοχή Ελιές Βολίμων, στην περιοχή Αστέρι Βολίμων, στην περιοχή Αλωνάκι Άνω Βολίμων, στην περιοχή Σκούτα Άνω Βολίμων.

  Συνολικά στο νησί της Ζακύνθου επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και ένα ελικόπτερο.

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Κεφαλονιά, στην περιοχή Δοριζάτα, στην περιοχή Καραβάδος και στην περιοχή Σβορωνάτα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα