• Απέραντη χωματερή η Ελλάδα – Ασφυξία από τόνους σκουπιδιών και κύμα ζέστης

  9:01 πμ, Παρασκευή 23 Ιουν 2017 9:01 πμ, Παρασκευή 23 Ιουν 2017

  Σε εφιάλτη έχουν μετατραπεί οι λόφοι σκουπιδιών στους δρόμους της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας.  Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι στους δήμους και κυρίως οι συμβασιούχοι στον τομέα καθαριότητας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και έτσι έχει γίνει αδύνατη η αποκομιδή των σκουπιδιών.

  H Αθήνα είναι σε κατάσταση ασφυξίας με τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά σε γειτονιές, κεντρικούς δρόμους ακόμη και σε τουριστικές περιοχές, την ώρα που ο πρώτος καύσωνας είναι προ των πυλών.

  Μετά από πέντε ημέρες, στην Αθήνα η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη με όγκους σκουπιδιών να ξεχειλίζουν από τους κάδους. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κάνουν λόγο για «υγειονομική βόμβα», καθώς όπως λένε τα τρωκτικά βγήκαν στους δρόμους.

  Στην οδό Πανεπιστημίου μία λωρίδα έχει κλείσει από τα σκουπίδια. Στην Κυψέλη τα σκουπίδια έχουν καλύψει τα πεζοδρόμια και μάλιστα έχουν φτάσει στις εισόδους των πολυκατοικιών. Ο δήμος Αθηναίων κάνει έκκληση στους κατοίκους να μην κατεβάζουν στους δρόμους τα σκουπίδια τους.

  Οι λύσεις που εξετάζει ο Σκουρλέτης

  Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εξετάζει δύο διαφορετικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους συμβασιούχους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, η πρώτη λύση είναι η δημιουργία δύο χιλιάδων νέων μόνιμων θέσεων εργασίας στους δήμους.

  Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης αναζητεί νομική φόρμουλα για να διατηρηθούν οι θέσεις των συμβασιούχων προσωρινά, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων στους δήμους .

  Ένταση στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ

  "Εκρηκτικό" ήταν το κλίμα στη διαμαρτυρία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, τόσο έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και στην είσοδο της Βουλής, όπου το μεσημέρι της Πέμπτης ξέσπασαν επεισόδια.

  Οι συμβασιούχοι των δήμων πέταξαν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ «απάντησαν» με τη χρήση χημικών.

  Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της για το θέμα των συμβασιούχων - παρατασιούχων των δήμων, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση με τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

  Αποφασίστηκε, ειδικότερα, η συνέχιση των καταλήψεων των αμαξοστασίων των δήμων και των ΧΥΤΑ όλης τη χώρας, τουλάχιστον έως και την επόμενη

  Πέμπτη, η αποχή από τα καθήκοντα των εργαζομένων το Σαββατοκύριακο, στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, καθώς και 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 29 του μηνός με την πραγματοποίηση μεγάλων συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

  Η στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα επανακαθοριστεί την επόμενη Πέμπτη μετά το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ίδια μέρα.

  Στη κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα διασφαλίζει την παραμονή των συμβασιούχων-παρατασιούχων στην εργασία, για ακόμη μερικούς μήνες, μέχρι να υλοποιηθούν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, στο προεδρείο της ΚΕΔΕ, με το οποίο συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι.

  Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι αυτή η λύση «πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με τους όγκους των σκουπιδιών που σωρεύονται καθημερινά».

  Επίσης, συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν, άμεσα, οι περίπου 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, ενώ κλήθηκαν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τυχόν νέα αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα.

  «Θα τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διαδικασία της προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα