Θεσσαλονίκη: Στη Συναγωγή των Μοναστηριωτών ο Νετανιάχου

Τη Συναγωγή των Μοναστηριωτών, “ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι”, όπως χαρακτηριστικά είπε στη σύντομη ομιλία του, επισκέφθηκε απόψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας που μετείχαν στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία διεξήχθη το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Φορώντας κιπά (το παραδοσιακό εβραϊκό κάλυμμα κεφαλιού) και περιστοιχισμένος από τους άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μπήκε στη συναγωγή υπό χειροκροτήματα, τα οποία πολύ γρήγορα έδωσαν τη θέση τους στη μελωδία “Yerushalayim shel zahav” (Ιερουσαλήμ του χρυσού), ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1967 από τη Ναόμι Σεμέρ (Naomi Shemer) και περιγράφει τον πόθο του εβραϊκού λαού για την επιστροφή στην Ιερουσαλήμ.

Λίγο αργότερα, όταν ανέβηκε στο βήμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φρόντισε να ανταποδώσει την τιμή, φέρνοντας χαιρετίσματα, όπως είπε, από την Ιερουσαλήμ στα μέλη της άλλοτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, που σήμερα αριθμεί περί τα 1.500 άτομα, όπως επισήμανε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος και υποδέχθηκε τον κ. Νετανιάχου στη συναγωγή.

“Είναι πολύ συγκινητικό να βρίσκομαι εδώ, σ’ αυτό το αρχιτεκτονικό διαμάντι που συμβολίζει την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης”, είπε ο κ. Νετανιάχου, αναφερόμενος στο ανακαινισμένο κτίριο της Συναγωγής των Μοναστηριωτών, μιας συναγωγής-τοπόσημο, που συνδέει το παρελθόν και το παρόν της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Η συναγωγή χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα με δωρεές από εβραϊκές οικογένειες από το Μοναστήρι που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εγκαινιάστηκε το 1927 και την εποχή εκείνη ήταν μία από τις 19 Συναγωγές και 30 ευκτήριους οίκους που λειτουργούσαν στην προπολεμική Θεσσαλονίκη. Η συναγωγή ανακαινίστηκε πέρυσι.

Στην ομιλία του, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην ιστορία των εβραίων της Ελλάδας και κυρίως στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης και στα δεινά της, με μεγαλύτερο όλων το ναζιστικό Ολοκαύτωμα. “Η φωτιά του 1917 κατέστρεψε και έκαψε κτίρια. Η φωτιά των ναζί έκαψε ανθρώπους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου, επισημαίνοντας πως μόλις το 3% όσων βίωσαν στο πετσί τους τη λαίλαπα του Ολοκαυτώματος κατάφεραν να επιβιώσουν.

Πολλοί από τους επιζώντες, επισήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ζουν στο Ισραήλ και “κουβαλούν” μέσα τους αγάπη και αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη. “Τη θυμούνται ως ένα μεγάλο κέντρο πολιτισμού αλλά και ως προσωπική μνήμη” σημείωσε και αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στο παράδειγμα του Θεσσαλονικιού επιζώντα του Ολοκαυτώματος Μοσέ Αελιόν (όπως και στην πρωινή του ομιλία κατά τα αποκαλυπτήρια πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης), ο οποίος κάθε χρόνο ανάβει έναν από τους πυρσούς στο Μουσείο Yad Vashem της Ιερουσαλήμ για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη “φυσική σχέση συνεργασίας” μεταξύ τριών πραγματικών δημοκρατιών, όπως χαρακτηριστικά είπε, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά και στα επιτεύγματα της πατρίδας του σε διάφορους τομείς, ενώ έκλεισε τον λόγο του αναφωνώντας “Am Yisrael chai” (Ο λαός του Ισραήλ ζει).

Ακολούθησε περιφορά των Περγαμηνών του Νόμου (Σέφερ Τορά) από τον πρόεδρο του ΚΙΣ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αλλά και προέδρους άλλων εβραϊκών κοινοτήτων, υπό τη συνοδεία ψαλμών.

Υποδεχόμενος τον υψηλό καλεσμένο στη συναγωγή, ο κ. Σαλτιέλ, αναφέρθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη εκφράζοντας την ελπίδα “να γίνει ένα παγκόσμιο μνημείο κατά του ρατσισμού και να αλλάξει τον ορίζοντα της δυτικής εισόδου της πόλης και το χάρτη των μνημείων και μουσείων της Ευρώπης για το Ολοκαύτωμα”.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στη συνεργασία με το Ισραήλ, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως “σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε, η συνεργασία με το Ισραήλ είναι πολυποίκιλα σημαντική και παραγωγική […] σε όλα τα επίπεδα για την επικράτηση των αξιών της ειρήνης και για την πρόοδο σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος”.

Περίπου μία ώρα αργότερα, ο κ. Σαλτιέλ και τα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης αποχαιρετούσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τη σύζυγό του έτσι όπως ακριβώς τους υποδέχθηκαν· με χειροκροτήματα αλλά και μ’ έναν ψαλμό για την ειρήνη.

Το “παρών” στη Συναγωγή των Μοναστηριωτών, που κατέκλυσαν μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης κ.ά.Πηγή: thestival.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ