Αυτή είναι η… ελληνική έρημος που γυρίστηκε η ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου – ΒΙΝΤΕΟ

Λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα υπάρχει ένα ακόμα μοναδικό τοπίο της χώρας. Μια έρημος. Αμμόλοφοι που αλλάζουν συνεχώς σχηματισμό, χρυσή λεπτή άμμος και χαμηλή βλάστηση συνθέτουν το σκηνικό της ελληνικής ερήμου.

Το αναπάντεχο αυτό τοπίο βρίσκεται στο νησί που φημίζεται για τις παράξενες ομορφιές του, τη Λήμνο.

Είναι γνωστό με την ονομασία Αμμοθίνες ή διαφορετικά Παχιές Αμμουδιές. Αμμοθίνες είναι οικοσυστήματα που δημιουργούνται από την παράλληλη δράση του αέρα και της θάλασσας και σημαίνει η σωρός από άμμο.

Η ιδιαιτερότητα των Αμμοθίνων της Λήμνου είναι ότι δεν είναι παράκτιες, αλλά στο εσωτερικό του νησιού, καθώς βρίσκονται 2 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα και δημιουργήθηκαν από τους ανέμους που μετακίνησαν την άμμο σε εκείνη την περιοχή.

Οι Αμμοθίνες καλύπτουν μια έκταση 70 στρεμμάτων και βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού, κοντά στην παραλία Γομάτι.

Την παλαιολιθική εποχή στην ίδια έκταση έφθανε η θάλασσα. Πολλοί την αναφέρουν και ως η «Σαχάρα της Λήμνου», καθώς οι χρυσαφένιοι αμμόλοφοι παραπέμπουν στην αφρικανική έρημο, χωρίς βέβαια να γίνεται καμία σύγκριση σε μέγεθος.

Ανάμεσα στους λόφους ξεχωρίζουν τα λευκά κρινάκια, γνωστά στην Ελλάδα ως οι κρίνοι της θάλασσας που ανθίζουν σε αμμώδεις παραθαλάσσιες περιοχές. Το τοπίο ζωντανεύουν περιμετρικά μικρά δέντρα όπως λυγαριές, αγριοαχλαδιές, αγριελιές και πιρκοδάφνες.

Σύμφωνα με το mixanitouxronou.gr, στις Αμμοθίνες γυρίστηκαν το 1971 σκηνές από την ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, “Μια Ελληνίδα στο χαρέμι”, με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου.

Η ξεκαρδιστική σκηνή της ερήμου ξεκινάει αφότου οι πρωταγωνιστές, Ρένα, Χρόνης, Βαγγέλης και Μαρία κάνουν αναγκαστική προσγείωση σε μια άγνωστη έρημο. Τότε αποφασίζουν να την διασχίσουν, παρά τις δυσκολίες που τους περιμένουν. Περπατούν μέσα στη ζέστη χωρίς νερό, βλέπουν οφθαλμαπάτες και η Ρένα παραπατάει συνεχώς στη βαθιά άμμο.

Οι Αμμοθίνες της Λήμνου αποτελούν ένα γεωλογικό φαινόμενο που μεταφέρει τον επισκέπτη σε μακρινά μέρη που δεν θυμίζουν Ελλάδα.

Δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο από την ελληνική έρημο.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ