Από σήμερα καλοκαίρι με αφρικανική σκόνη – Στους 36°C μεθαύριο

Μετά το χαλάζι και τις δυνατές νεροποντές που έπληξαν αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από σήμερα έρχεται αφρικανική σκόνη και ανεβαίνει η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το Σάββατο οι συνθήκες θα θυμίζουν καλοκαιρινό καύσωνα με το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές να ξεπερνά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, νέα αλλαγή του καιρού προβλέπουν οι μετεωρολόγοι από τη Δευτέρα, με βουτιά της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου, βροχές και καταιγίδες.

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες με ελάχιστες παροδικές νεφώσεις και μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών ή καταιγίδων κατά τις μεσημβρινές ώρες σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Από 5 έως 22 βαθμούς αναμένεται να κυμανθεί η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία, από 8 έως 26 στη Βόρεια Ελλάδα, από 8 έως 27 στην Κεντρική Ελλάδα, από 12 έως 25 στην Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 10 εως 28 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Αιγαίου.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις, με τους ανέμους να πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, ενώ σταδιακά θα στραφούν σε νότιους. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Λίγες νεφώσεις αναμένονται στη Θεσσαλονίκη, με την ορατότητα να είναι περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες. Νότιοι ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, οι άνεμοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Μίνι καύσωνας από Παρασκευή

Το θερμόμετρο αναμένεται να πάρει την… ανηφόρα την Παρασκευή και το Σάββατο, που θα είναι και η πιο ζεστή ημέρα, οπότε θα έχουμε τον πρώτο μίνι καύσωνα με θερμοκρασίες πάνω από 35 με 36 βαθμούς.

Και τις δύο ημέρες η αφρικανική σκόνη θα κάνει έντονη την παρουσία της λόγω των ενισχυμένων θερμών νοτιάδων.

Καταστροφές από το χαλάζι

Όσο και αν θυμίζει καλοκαίρι από σήμερα ο καιρός, μέχρι χθες το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Μάλιστα σε πολλές περιοχές του Έβρου ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Συγκεκριμένα ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που υπέστησαν περίπου 30.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως με βαμβάκι και ηλίανθο, στις περιοχές του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας, από την έντονη χαλαζόπτωση, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς.

«Η διάρκεια της έντονης χαλαζόπτωσης ήταν 20 λεπτά και το φαινόμενο στροβιλιζόταν. Από χθες το πρωί ειδοποιήσαμε τους εμπειρογνώμονες και τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή, επιδιώκοντας να γίνει μία σύντομη εκτίμηση της μεγάλης αυτής ζημίας. Μάλιστα, η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει με γεωπόνους εφόσον κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να ολοκληρωθεί πιο σύντομα η όλη διαδικασία» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ