5 τρόποι να μην πάρεις κιλά στις διακοπές

5 τρόποι να μην πάρεις κιλά στις διακοπές

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για να απαλλαγεί κανείς από τα περιττά του κιλά, καθώς η αφθονία των φρούτων και των λαχανικών γεμίζει ευχάριστα το διαιτολόγιο, ενώ οι αυξημένες ευκαιρίες για κίνηση (κολύμπι, βόλτες, θαλάσσια σπορ) αυξάνουν τις καύσεις των θερμίδων.

Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότεροι όχι μόνο δεν αδυνατίζουν το καλοκαίρι, αλλά παίρνουν και μερικά κιλά, ιδίως όταν πηγαίνουν για διακοπές και μάλιστα με μεγάλη παρέα, αφού ένα από τα πράγματα που κάνουν πιο όμορφες τις διακοπές είναι το καλό φαγητό.

Όπως εξηγεί ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, στα καλοκαιρινά γεύματα υπάρχουν τα «ναι» και τα όχι». «Αν κάποιος επιλέγει μόνο τα “ναι” είναι σίγουρο ότι θα καταπιέσει τον εαυτό του, ενώ αν τρώει συνεχώς από τα “όχι”, θα παχύνει», λέει. «Το καλύτερο, συνεπώς, είναι να συνδυάζονται».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορούμε να απολαμβάνουμε κάτι παχυντικό σε ένα γεύμα αλλά σε μικρή ποσότητα, ενώ αν είναι να φάμε πολύ, προτιμότερο είναι να γίνει το μεσημέρι και την υπόλοιπη μέρα να τρώμε υγιεινά.

Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλά άλλα που μπορούμε να κάνουμε. Να τι συνιστά ο κ. Μπερτζελέτος.

* Να είστε σχολαστικοί με τα γεύματά σας. Οι περισσότεροι ενήλικες πιστεύουν ότι στις διακοπές τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως, γι’ αυτό και εκπλήσσονται δυσάρεστα όταν μετά τις διακοπές ανακαλύπτουν ότι πάχυναν. Αυτό οφείλεται στο ότι παραλείπουν γεύματα στις διακοπές, οπότε νομίζουν ότι δεν τρώνε πολύ, αλλά στο μεσοδιάστημα τσιμπολογούν – κατά προτίμησιν παχυντικά εδέσματα, όπως τυρόπιτες, σάντουιτς, παγωτά, μπύρες ή και ουζάκι με μεζέ. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε τρία κύρια γεύματα κάθε μέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), για να ελέγχετε καλύτερα την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού, να μην πεινάτε και να μπορείτε να υπολογίζετε τις θερμίδες σας.

* Προσέξτε τι τρώτε όταν ξυπνάτε. Το πρωινό είναι ίσως το πιο απολαυστικό, γεύμα του καλοκαιριού, ιδίως για όσους μένουν σε ξενοδοχείο, διότι είθισται ο μπουφές να είναι γεμάτος με εδέσματα που σπανίως τρώμε το πρωί τον χειμώνα (λ.χ. τηγανητά αυγά, μπέικον, λουκάνικα, μπουγάτσες, κρέμες, κέικ κ.τ.λ.). Αν και το υγιεινό θα ήταν να φάτε το πρωί φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και γιαούρτι, μπορείτε να δοκιμάζετε και κάποια «απαγορευμένη» τροφή, αλλά σε μικρή ποσότητα – και φροντίζοντας στην παραλία και το μεσημέρι να φάτε κάτι ελαφρύ. Αν δεν μένετε σε ξενοδοχείο, αλλά καθ’ οδόν προς την παραλία περνάτε από φούρνο γεμάτο μπουγάτσες, πίτσες, τυρόπιτες, ντόνατς κ.τ.λ., αρκεστείτε σε μισό λίτρο φρέσκο γάλα με κουλούρι Θεσσαλονίκης ή φρυγανιές ολικής αλέσεως. Αν, όμως, δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε, προτιμήστε ένα κομμάτι σπανακόπιτα, ει δυνατόν χωρίς τυρί, διότι έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από την τυρόπιτα και τα ντόνατς. Και πάλι όμως θα πρέπει να προσέξετε τι θα φάτε στην παραλία και για μεσημέρι.

* Το νου σας τα τηγανητά και τα… ξηροκάρπια. Αν και τα τηγανητά (ψάρια, θαλασσινά, πατάτες, λαχανικά, τυριά) έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι, να προτιμάτε όσο μπορείτε τις ψητές εκδοχές τους: το τυρί, τα λαχανικά και τα ψάρια, λ.χ., είναι θαυμάσια ψητά στα κάρβουνα, ενώ σαφώς περιέχουν πολύ λιγότερο λίπος και είναι πιο εύπεπτα από τα τηγανητά. Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα τηγανητά φαγητά (όπως και τα πικάντικα) μπορεί να αυξήσουν την σωματική θερμοκρασία – κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θέλετε το καλοκαίρι. Αν, πάντως, δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα παχυντικά ορεκτικά, φροντίστε τουλάχιστον να μην παραγγείλετε κυρίως πιάτο. Κι αν βγείτε το βράδυ πρώτα για φαγητό και μετά για ποτό, φάτε κάτι πολύ ελαφρύ, διότι το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες. Προσοχή επίσης στους ξηρούς καρπούς και τα πατατάκια που είθισται να σερβίρονται μαζί με τα ποτά στα μπαρ: αν υπάρχει δυνατότητα, ζητήστε να τα πάρουν πίσω και να σας φέρουν φρούτα και ωμά λαχανικά (λ.χ. καρώτα), ειδάλλως φάτε ελάχιστους ξηρούς καρπούς και καθόλου πατατάκια.

* Μην… ορμάτε την χωριάτικη. Η χωριάτικη σαλάτα κρύβει μία μεγάλη παγίδα, όταν καταναλώνεται από ένα άτομο ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου: αν συνοδευτεί από αρκετές φέτες ψωμί και επειδή περιέχει λιπαρά (ελαιόλαδο, φέτα) και πρωτεΐνες (φέτες), μπορεί να καταλήξει να παρέχει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες το κυρίως πιάτο! Συνεπώς, είτε θα τρώτε μόνοι σας την χωριάτικη σαλάτα ως κύριο γεύμα είτε θα την μοιράζεστε με τους άλλους, τρώγοντας μία φέτα ψωμί και όχι όλη τη φρατζόλα.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ