Ταξίδι ελπίδας για τη μικρή Αϊτέν

Από τη Θεσσαλονίκη στη Γερμανία για μεταμόσχευση ήπατος θα μεταφερθεί προσφυγοπούλα, ηλικίας 19 μηνών

  

Των Αλέξανδρου Κόντη, Ντίνας Σύρπου

  

Μετά από τέσσερις μήνες εξαθλίωσης, αβεβαιότητας και αγωνίας για μια ζωή, ηλικίας μόλις 19 μηνών, η μικρή Αϊτέν από τη Συρία, αναμένεται να μεταφερθεί στη Γερμανία όπου  θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Το βρέφος πάσχει από μία σπάνια πάθηση, που προκαλεί την διόγκωση του ήπατος, με αποτέλεσμα η ζωή της να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Στην Ελλάδα βρέθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν μαζί με τη μητέρα της μπήκε σε μια βάρκα για να περάσει από την Τουρκία στη Λέσβο. Το ταξίδι της προσφυγιάς την οδήγησε στην Ειδομένη. Εκεί, η κατάσταση της Αιτέν επιδεινώθηκε από τον υποσιτισμό και τις άθλιες συνθήκες. Καταβεβλημένη, η μικρή ανέβασε υψηλό πυρετό και, με τη μεσολάβηση των οργανώσεων διακομίσθηκε, αρχικά στο νοσοκομείο Κιλκίς και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύτηκε για 1,5 μήνα περίπου.

Μετά συντονισμένες προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της οργάνωσης ResCo International, η Αϊτέν, μαζί με την μητέρα της Τουρκάν, πρόκειται να ταξιδέψουν στην Γερμανία την Δευτέρα, 13 Ιουνίου. Εκεί, βρίσκεται ήδη ο πατέρας της μικρής.

   «Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, που είμαι αισιόδοξη» λέει η Τουρκάν στο enikos.gr μέσα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη όπου τη μετέφεραν οι υπεύθυνοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. «Δεν θέλω να θυμάμαι το ατέλειωτο διάστημα αναμονής. Φοβόμουν, γιατί ήξερα ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού μου αφού το ήπαρ του έχει διογκωθεί υπερβολικά και, μέρα με τη μέρα, η κατάσταση χειροτερεύει. Τώρα μπορώ να ελπίζω και πάλι».

   Η 30χρονη Σύρια έμαθε για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει το μωρό της, εννέα μήνες πριν, σχεδόν αμέσως μετά την αναχώρηση του συζύγου της για τη Γερμανία.

   «Άρχισα να «τρέμω» για το παιδί μου. Οι συνθήκες, λόγω του πολέμου, στην περιοχή μας το Χάσακα της  Συρίας ήταν πολύ δύσκολες. Δεν είχαμε ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό ενώ τα τρόφιμα ήταν πανάκριβα. Το πιο σοβαρό, όμως, για μένα, ήταν ότι οι γιατροί δεν μπορούσαν πλέον να βρουν τα φάρμακα που ήταν απαραίτητα για την Αιτέν. Έτσι, αποφάσισα να έρθω σε επαφή με διακινητές για να με βοηθήσουν να φθάσω στην Ευρώπη» θυμάται η Τουρκάν.

   «Από το νησί πήγαμε στην Αθήνα όπου κάποιοι μου είπαν να απευθυνθώ σε μία ΜΚΟ για να ζητήσω επανένωση οικογενείας. Επειδή, όμως, όπως έμαθα, έπρεπε να περιμένω τουλάχιστον 2 μήνες, αποφάσισα να ξεκινήσω μαζί με άλλους για την Ειδομένη» εξηγεί η Τουρκάν.

   Όταν έφθασε όμως εκεί, τα σύνορα είχαν ήδη κλείσει οπότε η Τουρκάν και η μικρή Αιτέν βρέθηκαν εγκλωβισμένες στον άτυπο καταυλισμό που λειτουργεί στη διασταύρωση Πολυκάστρου.

 «Ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα του παιδιού από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και αμέσως αρχίσαμε τις νομικές διαδικασίες για την επανένωση της οικογένειας» μας ενημερώνει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ελοντί Λεμάλ. «Η ίδια, επειδή όλο αυτό απαιτεί μία χρονοβόρα διαδικασία, μόλις έμαθε ότι μπορεί να ταξιδέψει στη Γερμανία, ένιωσε έκπληξη και φυσικά ανακούφιση αφού θα μπορέσει να βοηθήσει τη μικρή της κόρη».

   «Το μόνο που ονειρεύομαι τώρα είναι να γίνει καλά η κόρη μου, να μεγαλώσει και μια μέρα να γίνει κι εκείνη γιατρός για να μπορεί να βοηθάει τον κόσμο» καταλήγει συγκινημένη η Τουρκάν. «Θέλω να πω ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ σε όλους εκείνους που βοήθησαν εμένα και το παιδί μου. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

  

  

 

 

 

 

   

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ