Ο Έλληνας φωτογράφος που βράβευσε το περιοδικό Time – ΦΩΤΟ

Με τον φωτογραφικό του φακό απαθανατίζει την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Καταγράφει καρέ – καρέ το ταξίδι τους, την αγωνία τους και τον αγώνα τους για έναν καλύτερο αύριο. Ο λόγος για τον Άγγελο Τζωρτζίνη, ο οποίος μας κάνει περήφανους με τις διακρίσεις του καθώς επελέγη από το περιοδικό Time για το βραβείο Best Wire photographer για το 2015. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ξεχώρισε για τη δουλειά του καθώς, τον περασμένο Απρίλιο, το Time είχε φιλοξενήσει αφιέρωμα στον Έλληνα φωτογράφο. Μάλιστα, χαρακτήριζε τη δουλειά του ως μία «δυναμική ματιά στην χτυπημένη από την λιτότητα Ελλάδα».

Αυτή τη φορά το Time κάνει λόγο για την «εγκάρδια δουλειά του στην καταγραφή της ανταπόκρισης της χώρας του σε δύο πρωτοφανείς κρίσεις».

Ο Άγγελος γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1984 και σπούδασε στο Leica Academy of Creative Photography στην Αθήνα.

Τι λέει όμως ο ίδιος στο Time για τη δουλειά του; «Στόχος μου δεν είναι να προβάλω τον εαυτό μου. Θέλω να βλέπουν οι άνθρωποι τις φωτογραφίες μου και να καταλαβαίνουν τι σημαίνουν για μένα».

Οι συνεργασίες που έχει κάνει αποδεικνύουν την εκπληκτική δουλειά του. Το 2007 συνεργάστηκε με το AFP και δούλευε σε προσωπικά πρότζεκτ στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Τουρκία και την Ελλάδα, όπως και σε θέματα για τους New York Times.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. «Με ενδιαφέρει γιατί και εγώ είμαι ένα κομμάτι της. Ζω εδώ, νιώθω καθημερινά τα προβλήματα. Είμαι μπερδεμένος, είμαι προβληματισμένος λόγω της κρίσης και προσπαθώ να βρω απαντήσεις σε όσα συμβαίνουν μέσα από τις φωτογραφίες μου» λέει ο ίδιος.

Με τον φακό του καταγράφει την προσφυγική κρίση των τελευταίων μηνών και το ταξίδι των προσφύγων. «Όλο αυτό μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία καθώς μεγάλωσα σε μία γειτονιά με πολλούς μετανάστες. Παίζαμε μαζί, ζούσαμε όλοι μαζί αλλά πάντα σκεφτόμουν πως ήρθαν στην χώρα μας και αν άφησαν πίσω τις οικογένειές τους», λέει ο Άγγελος και συνεχίζει:

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμη μάρτυρας αυτής της κατάστασης. Προσπαθώ να κρατάω τις αποστάσεις που πρέπει, να δείχνω πράγματα που δεν βλέπουν οι άνθρωποι με την πρώτη ματιά. Θέλω να βγάζω φωτογραφίες που θέτουν ερωτήματα για το μέλλον αυτών των ανθρώπων. 

Δείτε μερικές απο τις φωτογραφίες του Άγγελου Τζωρτζίνη που δημοσίευσε το περιοδικό Time

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ