28η Οκτωβρίου: Οι λιγότερο γνωστές ιστορίες από το μέτωπο της Β. Ηπείρου – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι αριθμοί από τον 6μηνο ελληνοϊταλικό πόλεμο στα βουνά της βορείου Ηπείρου σοκάρουν.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, οπότε η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, βρίσκονταν στην Αλβανία περίπου 175.000 Ιταλοί Στρατιώτες. Η Ελλάδα παρέταξε τον πρώτο καιρό 35.000!

Στους 6 μήνες εχθροπραξιών, υπολογίζεται ότι ενεπλάκησαν συνολικά από την πλευρά των Ιταλών πάνω από 500.000 στρατιώτες, ενώ από την ελληνική πλευρά σχεδόν 250.000.

Επιπλέον, οι Ιταλοί διέθετα 150 άρματα μάχης κι οι Έλληνες ούτε ένα!

Κι όμως, παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα, η Ελλάδα κατάφερε να βγει νικήτρια. Χάρις την έξυπνη στρατηγική, κυρίως του Στρατηγού Κατσιμήτρου, κατάφερε να πάρει αρκετά άρματα μάχης.

Στη φωτογραφία βλέπετε ένα από τα ιταλικά άρματα μάχης που πέρασε σε ελληνικά χέρια στην Κλεισούρα, στην Βόρειο Ήπειρο.

Έλληνες μαχητές πήραν όλμους των ιταλικών δυνάμεων επί των οποίων εκπαιδεύτηκαν συντόμως πριν ριχτούν στην μάχηΣτο μέτωπο – δίπλα στους στρατιώτες, στην πρώτη γραμμή, βρέθηκαν και Έλληνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι με γράμματα έστελναν τις ανταποκρίσεις τους στις αθηναϊκές εφημερίδες. Ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας, Υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Σπυρίδωνα στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, κοντά στο ρολόι. Μία σπάνια φωτογραφία από το αρχείο του Στρατού. Στρατιώτες, μπρος στην βιβλιοθήκη Αθηνών, στην Πανεπιστημίου, κατευθύνονται προς τον σταθμό Λαρίσης για να αναχωρήσουν προς τα Γιάννενα*Ευχαριστούμε θερμά την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την ευγενική παραχώρηση του αντιγράφου προς δημοσίευση στο enikos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ