17Ν: Αντιδράσεις για την ταινία

Το φιλμ «17Ν – η ταινία» αναμένεται να προβληθεί σε λίγους μήνες στις κινηματογραφικές αίθουσες σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαθεοδώρου.

Αν η ταινία θα αποδώσει τη δράση μιας ένοπλης οργάνωσης που σκότωσε δεκάδες πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους ή θα περιέχει σειρά ανακριβειών προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και αμφισβητήσεων μένει να το δούμε. Το ίδιο και αν θα είναι ένα εγχείρημα που θα συζητηθεί ή θα αποτελέσει μια εισπρακτική και καλλιτεχνική αποτυχία, όπως πιστεύουν αρκετοί.

Ηδη η προαναγγελία της έχει προκαλέσει αντιδράσεις ορισμένων από τους κατηγορουμένους ως μέλη της 17Ν, οι οποίοι έχουν στείλει σχετικά εξώδικα, ενώ αντιεξουσιαστές απειλούν ότι «θα κάψουν τους κινηματογράφους όπου θα προβάλλεται το φιλμ».

Επιπλέον ερωτηματικά για το περιεχόμενο της ταινίας διατυπώνουν πρώην και νυν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που χειρίστηκαν την υπόθεση της 17Ν.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι συντελεστές της ταινίας αναφέρουν ότι «δεν θα ασχολείται με τις έρευνες της Αστυνομίας και θα παρουσιάζει τα μέλη της 17Ν – τα ονόματα θα είναι διαφορετικά – σαν ανθρώπους της διπλανής πόρτας που έδρασαν με βάση την ιδεολογία τους».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους δημιουργούς, θα δοθούν ρόλοι σε πρόσωπα που δεν έχουν κατηγορηθεί για τη δράση της 17Ν, αλλά στην ταινία εμφανίζονται ως στρατολόγοι της οργάνωσης ή άτομα που είχαν αφανή καθοδηγητικό ρόλο.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι δίδεται ρόλος και στην ηγετική μορφή του ελληνικού τροτσκιστικού κινήματος Μιχάλη Ράπτη ή «Πάμπλο» – τον υποδύεται ο Σπύρος Φωκάς – ο οποίος εμφανίζεται στην ταινία μία φορά (και ειδικά το 1984) όταν «ζητά από τα μέλη της οργάνωσης να σταματήσουν την ένοπλη δράση».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ το 1984 – αντίθετα με ό,τι παρουσιάζει η ταινία – η οργάνωση 17Ν είχε ουσιαστικά αποσυντεθεί, δεν προχωρούσε σε ένοπλες επιθέσεις και επιχειρείτο ευρεία στρατολόγηση νέων μελών της.Πηγή: tovima.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ