Οι ενδείξεις της βουλιμίας στην εφηβεία

Οι ενδείξεις της βουλιμίας στην εφηβεία

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από βουλιμία συνήθως διατηρούν ένα σταθερό βάρος, γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε αν κάποιος είναι βουλιμικός. Ωστόσο, κι αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονται διαρκώς το φαγητό και τις θερμίδες. Όπως οι ανορεξικοί, έτσι και οι βουλιμικοί χρησιμοποιούν το φαγητό για να αντιμετωπίσουν τα οδυνηρά συναισθήματα – ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα και των δύο διαταραχών. Κάποιοι άνθρωποι που υπέφεραν από ανορεξία στο παρελθόν, μπορεί να γίνουν αργότερα βουλιμικοί.

Γράφει ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κύριος Πέτρος Σκαπινάκης.

Οι βουλιμικοί τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού πολύ γρήγορα, γεγονός που τους κάνει να νιώθουν ενοχές και απέχθεια για τον εαυτό τους. Γι’ αυτό προσπαθούν να αποβάλουν το φαγητό που κατανάλωσαν κάνοντας εμετό ή παίρνοντας καθαρκτικά (χάπια ή άλλα φάρμακα που προκαλούν διάρροια). Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν τόσο άσχημα, ώστε οδηγούνται στον αυτοτραυματισμό ή στην κατάχρηση οινοπνεύματος και ναρκωτικών.

«Κάποιο βράδυ που οι γονείς μου είχαν βγει, έφαγα πάρα πολύ. Ένιωθα αηδία για τον εαυτό μου και σκεφτόμουν πανικόβλητη ότι θα γίνω σαν ιπποπόταμος. Πήρα υπερβολική δόση επειδή μισούσα τον εαυτό μου. Κατέληξα στο νοσοκομείο, όπου μου έκαναν πλύση στομάχου. Ήταν φρικτή εμπειρία».

Συνήθως, οι βουλιμικοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής όταν νιώθουν στενοχωρημένοι ή αγχωμένοι. Στη συνέχεια, αυτοτιμωρούνται κάνοντας εμετό, παίρνοντας καθαρκτικά ή αποφεύγοντας το φαγητό. Παρόλο που συχνά δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, στην πραγματικότητα νιώθουν μόνοι και φοβισμένοι – είναι σίγουροι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τα προβλήματά τους.

 

Ενδείξεις και Συμπτώματα της Βουλιμίας

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα και η πρόκληση εμετών μπορούν μακροπρόθεσμα να βλάψουν σοβαρά τον οργανισμό. Αν έχεις βουλιμία, μπορεί να παρουσιάζεις κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα. Και σ’ αυτή την περίπτωση, όσο περισσότερα συμπτώματα εμφανίζεις και όσο πιο επίμονα και έντονα είναι, τόσο αυξάνοντ��ι οι πιθανότητες να έχεις νευρική βουλιμία (μια από τις σοβαρότερες διατροφικές διαταραχές).

Καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα.

Έχεις πονόλαιμο και εμφανίζεις συχνά στοματικές μολύνσεις

Αφυδατώνεσαι και το δέρμα σου είναι θαμπό.

Δεν κοιμάσαι καλά.

Αντιμετωπίζεις καρδιακά προβλήματα.

Έχεις μυϊκούς σπασμούς (κυρίως από τη συχνή χρήση καθαρκτικών).

Καταστρέφονται τα δόντια σου επειδή αρρωσταίνεις συχνά.

Πηγαίνεις στην τουαλέτα μετά τα γεύματα.

(Για τα κορίτσια) Παρατηρείς ανωμαλίες στην περίοδό σου.

Πρήζονται οι αδένες σου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ