Υπουργείο Παιδείας: Αποσύρει το πρόγραμμα με τις θεωρίες περί του “αγέννητου παιδιού” – Σάλος στα social media

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την απόσυρση του προγράμματος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» που προοριζόταν για τα Γυμνάσια της χώρας, μετά τον σάλο που ξέσπασε.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν αφορούσαν στη θεματολογία τριών βίντεο που είχαν σταλεί από την Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής,  τα οποία αναπαράγουν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», σύμφωνα με την οποία η ζωή του βρέφους αρχίζει με τη σύλληψη.

Τα βίντεο, που επιγράφονται «Εκπαιδευτικό video για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την Προγεννητική Αγωγή», είχαν αρχικά πάρει έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και είχαν θέμα την «Προγεννητική Αγωγή», αλλά ουσιαστικά αναπαρήγαγαν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», που υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους αρχίζει με τη σύλληψη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΕΠ:

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννης Αντωνίου ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Mη Kερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής».

Συγκεκριμένα, στα βίντεο αυτά προβάλλεται και υποστηρίζεται η θεωρία ότι η σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει ένα παιδί, ενώ επισημαίνεται ότι η μητέρα εκτός από το αίμα της περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της, την πνευματική τροφή. Υποστηρίζεται ακόμη ότι όλες οι ασθένειες του παιδιού ακόμη κι αν εκδηλώνονται δεκαετίες μετά, έχουν σχέση με την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τη θεωρία της Εταιρείας, η επιλογή του γενετικού υλικού εξαρτάται από την ποιότητα αγάπης ενός ζευγαριού. Επισημαίνεται μάλιστα, μεταξύ άλλων, πως «όταν το ζευγάρι τη στιγμή της σύλληψης, βρίσκεται σε ανώτερη πνευματική κατάσταση είναι μια εμπειρία που το παιδί την κουβαλάει σε όλη τη ζωή του».

«Τα πάντα ξεκινούν τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού» λέει η Μαλαματένια Ρούλια από την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, η οποία στηρίζει το επιχείρημα στην αρχαία Κίνα που μετρούσαν την ηλικία του παιδιού από τη στιγμή της σύλληψης, στις πεποιθήσεις κάποιας φυλής στην Αφρική της οποίας τα μέλη θεωρούσαν ότι η ηλικία του παιδιού ξεκινάει από την ώρα που η γυναίκα συλλαμβάνει την ιδέα (!) να κάνει παιδί. Μάλιστα τονίζει πως η κύηση είναι το σχέδιο και η έγκυος απλά το υλοποιεί αυτό το σχέδιο.

Δεν λείπουν και οι πληροφορίες από την αρχαία ελληνική γραμματεία: «Ο Σωκράτης λέει ότι μετά τη γέννηση είναι αργά για την οποιαδήποτε αγωγή προς το παιδί» αλλά ούτε και η εκκλησία «…ο άγιος Πορφύριος υποστηρίζει ότι αγωγή υγείας αρχίζει με τη σύλληψη γιατί τότε από την ανυπαρξία περνάμε στην ύπαρξη».

Άμεση ήταν η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλου σε ανάρτησή του να κάνει λόγο για “μίσος για το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος, μίσος για την ελευθερία στον σεξουαλικό προσανατολισμό και απέχθεια για την επιστήμη”.

Θύελλα αντιδράσεων στο Twitter – Πρώτο trend το #βίντεο_γονιμότητας

Οι χρήστες του twitter ξέσπασαν εναντίον του προγράμματος κάνοντας λόγο για σκοταδισμό, μισογυνισμό αλλά και για αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ