Υποκλοπές: Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία στρέφεται κατά της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ζητώντας παράλληλα να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην Αρχή να παράσχει ενημέρωση σε όσους τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Της Άννας Κανδύλη

«Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να επιβεβαιώνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και να μην μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να έχει πρόσβαση και ενημέρωση για τα προσωπικά του δεδομένα που έχει η ΑΔΑΕ όταν μάλιστα το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους απαγορεύσεις» σημείωσαν οι νομικοί παραστάτες του κ. Ανδρουλάκη, Νικόλαος Αλιβιζάτος και Εμμανουήλ Βελεργάκης.

Όπως είπαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει «ηθικό έννομο συμφέρον και παράλληλα συνταγματικό δικαίωμα για συνέχιση της δίκης αυτής», μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (νόμου 5002/2022), επειδή το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών τον έχει μειώσει ηθικά, καθώς τότε ήταν Ευρωβουλευτής και στη συνέχεια αρχηγός κόμματος.

«Η χώρα μας διακατέχεται από “σύνδρομο του εθνικού απορρήτου”» είπε ο κ. Αλιβιζάτος,τονίζοντας ότι ενώ ο κόσμος προχωρά η ελληνική νομοθεσία δεν εξελίσσεται ανάλογα.

Η συνήγορος της ΑΔΑΕ, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Αθηνά Ελεφάντη , είπε από την πλευρά της πως ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει έννομο συμφέρον για συνέχιση της δίκης, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

«Η ΑΔΑΕ απλά εφήρμοσε το νόμο» σημείωσε, ζητώντας την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης του Ν.Ανδρουλάκη, κατέληξε η συνήγορος της ΑΔΑΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της το επόμενο διάστημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ