Ξεκινούν κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Γαλλίας – Το χρονοδιάγραµµα της αµυντικής συµφωνίας

Το χρονοδιάγραµµα της υλοποίησης της αµυντικής συµφωνίας συζητούν οι στρατιωτικές ηγεσίες σε Αθήνα και Παρίσι.

Με την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας και την επικύρωσή της από τη Βουλή, ξεκινούν και επίσημα πλέον οι διαδικασίες υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Hδη από τις προηγούμενες ημέρες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, δεν έχασε χρόνο. Είχε επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, στρατηγό Τιερί Μπιουρκάρντ, και μάλιστα σε πολύ θερμό κλίμα.

Οι δύο άνδρες είχαν ένα σύντομο αλλά ουσιαστικό τετ α τετ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, το τριήμερο 17-19 Σεπτεμβρίου. Την περασμένη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, έγινε το πρώτο βήμα για την αποτύπωση του οδικού χάρτη που θα ακολουθήσουν οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το βασικότερο που συμφωνήθηκε είναι να μπορούν οι δύο στρατοί να μιλούν την ίδια «γλώσσα». Μπορεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των συνεργασιών στο πρόσφατο παρελθόν και ιδιαίτερα των ασκήσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να υπάρχει η λεγόμενη «τυποποίηση» σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, όμως χρειάζεται να γίνουν πολλά ώστε να γνωρίζει ο ένας τις ιδιαιτερότητες του άλλου και να μπορέσουν να πορευτούν μαζί στο εξής, σε επιχειρήσεις από κοινού.

Ετσι, η εισήγηση του στρατηγού Φλώρου στον στρατηγό Μπιουρκάρντ για άμεση διεξαγωγή άσκησης των Ειδικών Δυνάμεων βρήκε θετική απόκριση. Οι «σκιές» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) θα βρεθούν με τους επίλεκτους της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Commandement des Opérations Spéciales – COS) τουλάχιστον δύο φορές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σε Ελλάδα και Γαλλία.

Θα ακολουθήσουν ασκήσεις με πολεμικά πλοία των δύο χωρών, αλλά και συνεργασίες από κοινού με μαχητικά αεροσκάφη. Στόχος στις ασκήσεις δεν είναι απλά η ενίσχυση της συνεργασίας των Οπλων, αλλά η διακλαδικότητα, γι’ αυτό και θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολυπλοκότητα των σεναρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, πλέον, η έλευση Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας (Armée de l’ Air et de l’ Espace) και η επί μακρόν παραμονή τους στην Ελλάδα, με την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα να προκρίνονται ως οι πιο πιθανές.

Συνάντηση

Οι δύο στρατηγοί συμφώνησαν να τα θέσουν όλα αυτά επί τάπητος διά ζώσης στην επικείμενη συνάντησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, πιθανόν έως το τέλος Νοεμβρίου, ίσως και νωρίτερα. Τα επιτελεία τους βρίσκονται σε επικοινωνία ώστε να κλείσουν το πρόγραμμα με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για την ατζέντα. Πληροφορίες της «R» αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση να συμμετάσχουν οι γαλλικές δυνάμεις στην επικείμενη άσκηση «Μέδουσα».

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ