Τσίπρας για αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», ανέφερε o Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για τη στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε: «Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς;

Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».

Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε:

«Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή».

Αλέξης Τσίπρας- Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια διαπραγμάτευση για φρεγάτες με τη Γαλλία και στρατηγική εταιρική σχέση, μια διαπραγμάτευση στη βάση εισηγήσεων των στρατιωτικών μας επιτελείων που είχε στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών και λάμβανε υπόψη την οικονομική δυνατότητα της χώρας.

«Όταν διαπραγματευόμασταν είχαμε στο μυαλό μας και την ανάγκη για άμυνα αλλά και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες» σημείωσε.

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του χαρακτήρισε «κακή» την ελληνογαλλική συμφωνία, καθώς όπως είπε δεν καλύπτει τα εθνικά μας συμφέροντα και παράλληλα μας εμπλέκει σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιπέτειες στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα μίλησε για υιοθέτηση ενός νέου δόγματος.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε «πώς να υπάρξει συναίνεση σε αυτή τη μετατόπιση; Συναίνεση σε διατυπώσεις που μας εκθέτουν σε κινδύνους ή σε λάθος κατεύθυνση στην εθνική μας στρατηγική; Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε».

«Συναίνεση σε λάθος πολιτική δεν θα δώσουμε γιατί οι πολίτες κρίνουν την ψήφο μας» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή γέλια του κ. Μητσοτάκη είπε δηκτικά:

«Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του. Ο κ. Μητσοτάκης πάει και ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες από κάποιο πολυκατάστημα. Όταν, όμως, θα έρθει η ώρα να δώσουμε λύσεις για την δύσκολη αυτή θέση που θα μας φέρετε, εσείς δεν θα είστε εδώ».

«Ουσιαστικά οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ κάνετε τεράστιες αγορές. Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, αλλά και κορβέτες που δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα κοστίσουν, τα 18 Ραφάλ, όπως και τα 6 επιπλέον Ραφάλ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος  Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ο εκσυγχρονισμός επιπλέον F16 με αυξημένο κόστος.

«Είναι η σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Το έργο αυτό το σχεδιάζαμε, είχαμε επιλέξει να το προχωρήσουμε στο ένα τέταρτο της τιμής. Θα δώσετε αποδείξεις για τα 2 δισ. για την Καλαμάτα; Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου που χάνεται από το δημόσιο ταμείο» υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι εν μέσω πανδημίας με 15.000 νεκρούς, η κυβέρνηση αυξάνει τον προϋπολογισμό για άμυνα κατά 41% και μειώνει τον προϋπολογισμό για την υγεία κατά 12%.

«Αφού είστε τόσο πατριώτες, γιατί όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Καστελόριζο, εσείς λέγατε ότι το πήραν τα κύματα; Και αποπέμψατε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας σας επειδή έλεγε την αλήθεια;» διερωτήθη.

«Τι άλλαξε από το 2020 που λέγατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις φρεγάτες γιατί ήταν ακριβές; Το θυμάστε ότι το είπατε αυτό στους πολιτικούς αρχηγούς, όταν σας ρωτήσαμε γιατί αγοράζετε Ραφάλ και όχι φρεγάτες; Τότε λέγατε ότι ακυρώσατε τη συμφωνία για τις φρεγάτες γιατί στα 3,3 δισ. ήταν πολύ ακριβές, γιατί έπρεπε να δώσετε τα αναδρομικά.

Σήμερα δεν είναι ακριβές, αφού αγοράσατε και τα Ραφάλ;» σημείωσε. «Σήμερα, που η χώρα επωμίστηκε το κόστος από τις παλινωδίες σας και αφού φορτωθήκαμε και επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ, μας προτείνετε να στηρίξουμε μία αμυντική συμφωνία που μέχρι χθες αρνιόσασταν» συνέχισε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ