Χατζηδάκης – Παπαδημούλης στον Real Fm 97,8 για τα mail της τρόικας

Χατζηδάκης – Παπαδημούλης στον Real Fm 97,8 για τα mail της τρόικας

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για τις νέες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και για την απορριπτική απόφαση ενάντια στην αίτηση Ρωμανού.

«Από τις εκτιμήσεις που μαζεύω εδώ στις Βρυξέλλες, έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση με την τρόικα βρίσκεται στο παρά πέντε της συμφωνίας. Πιθανόν να μην προλάβουν την 8η Δεκεμβρίου, αλλά η λογική εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση μετά από απανωτές κυβιστήσεις, πάει σε μία λύση η οποία έχει και παράταση του μνημονίου για λίγους μήνες και νέο μνημόνιο που θα συνοδεύεται από την πιο σκληρή μορφή και νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Αυτό που μένει να χωρίζει τις δύο πλευρές, είναι η ακριβής αποτύπωση των νέων μέτρων και το πότε θα ψηφισθούν», σχολίασε αρχικά ο κ. Παπαδημούλης και συνέχισε:

«Η τρόικα, δεν κατεβαίνει στις εκλογές, η κυβέρνηση κατεβαίνει στις εκλογές και γι αυτό πρέπει όλο αυτό το φιάσκο».

«Αντί για μέτρα προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, θα μπορούσε η κυβέρνηση να διεκδικήσει προσαρμογή του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 που είναι πολύ υψηλό. Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν διεκδικεί αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε.

«Ασφαλώς η διαπραγμάτευση έχει μια δυσκολία. Θα πάμε στην προληπτική γραμμή πίστωσης με πιο χαλαρή εποπτεία. Γίνεται μια ιδιότυπη διαπραγμάτευση δεδομένου ότι είμαστε σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια προσέγγιση μη ρεαλιστική η οποία αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους δανειστές και επιβαρύνει τη διαπραγμάτευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει πιο γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια προσέγγιση που δεν συναντάται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι λογικό να τρομάζει. Ένα πράγμα είναι κρίσιμο. Αν εμείς, με τη γραμμή που έχουμε ακολουθήσει, έχουμε αυτές τις δυσκολίες, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα έρθει και όλα θα τα σφάξει και όλα θα τα μαχαιρώσει, πόσες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει. Δεν καταλαβαίνει ότι βάζει μπελάδες στο κεφάλι του;».

«Εμείς προσπαθήσαμε να κυβερνήσουμε με έναν τρόπο που κατηγορηθήκαμε γι αυτό, αλλά κατορθώσαμε α μείνει η χώρα στο ευρώ, και να γυρίσουμε στην ανάπτυξη. Εμείς το καταφέραμε αυτό ακολουθώντας έναν δρόμο ρεαλιστικό. Ενώ παρουσιάζουν την κατάσταση με μελανότερα χρώματα, στη συνέχεια τάζουν κήπους με τριαντάφυλλα», είπε ακόμα και συμπλήρωσε:

«Κι εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τεθούν χαμηλότεροι στόχοι. Αυτό θα το δει κανείς στη διαπραγμάτευση του χρέους. Το χρέος θα αντιμετωπιστεί στην ολότητά του, μετά την Προεδρική εκλογή. Θα είναι λάθος η κυβέρνηση να μπει σε μια πλειοδοσία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας. Χωρίς να γίνουμε οπαδοί του δόγματος -σφάξε με πασά μου να αγιάσω-, από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπαδημούλης δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι είναι πολιτικά ακραίο αυτό που είπε ο κ. Κουρουμπλής, να βγει ο κ. Τσίπρας και να διαγράψει το 70% του χρέους».

«Αυτή τη στιγμή, η χώρα, η οικονομία, πληρώνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας πούλησε ένα παραμύθι στους Έλληνες που αποδείχθηκε ένα τεράστιο ψέμα. Αντί να τελειώσει το μνημόνιο τον Δεκέμβρη, τώρα προετοιμάζεται η συνέχιση του. Είπαν ότι θα φύγει η τρόικα και τώρα την παρακαλούν να γυρίσει. Είπαν ότι θα διώξουν το ΔΝΤ και το ΔΝΤ θα μείνει μέχρι το 2016. Είπαν ότι θα είναι μια χαλαρή γραμμή προληπτική και θα είναι ότι πιο σκληρό υπάρχει μέσα στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και τώρα συζητάμε, επειδή αυτά που υπέγραψαν και ψήφισαν, δεν τα έχουν κάνει και τώρα βρισκόμαστε στις καθυστερήσεις και πιθανότατα να αποφασίσει στις 8 Δεκεμβρίου το Eurogroup μια παράταση του μνημονίου», απάντησε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ξεκαθάρισε:

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Οι τροικανοί με τη στάση τους θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα και στην ερχόμενη κυβέρνηση αλλά και στο Ποδέμος και στην Ιρλανδία και σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα θέσει το ύψος του χρέους, τους όρους πληρωμής του και το ύψος των πλεονασμάτων, μπορούμε, ξέροντας τις δυσκολίες, να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα διότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, να ανανεωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «εμείς θα χτίσουμε μια διαφορετική σχέση με την αντιπολίτευση. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια, με ανεργία στους νέους 60%, δεν είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να λέει ότι αρνείται να πηγαίνει στη Βουλή, ότι αρνείται να επικοινωνήσει με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης», ενώ τόνισε πως «θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε ήδη ενημερώσει το λέει το mail, πως σκοπεύει να αντιδράσει. Αν θέλεις να διαπραγματευθείς, αξιοποιείς τη θέση της αντιπολίτευσης».

Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε τονίζοντας ότι «η τρόικα στέλνει ένα μήνυμα συνολικά στη χώρα. Στέλνει και σε μας, στέλνει όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διεκδικώ το αλάθητο αλλά θεωρώ ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη ρεαλιστική και επικίνδυνη για τη χώρα. Είπε ο κ. Παπαδημούλης για τους Ποδέμος. Ο πρόεδρός της είπε ότι δεν είναι υπέρ των κρατικοποιήσεων. Είπε ότι θα πάρει μέτρα που θα έπαιρνε κάθε σοσιαλιστική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να παίξει μπάσκετ με όρους Ράγκμπι. Αυτό που με νοιάζει είναι ότι την ώρα που πάμε να βγούμε σε ξέφωτο, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις Μαρξιστικές δοξασίες».

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ της συνεννόησης. Πέρυσι βγήκαμε στις αγορές. Τώρα δεν μπορούμε να βγούμε γιατί είναι τεταμένο το κλίμα. Στην ανάπτυξη γυρίσαμε. Αυτό είναι μια εξέλιξη θετική, η οποία θα προχωρήσει αν η χώρα παραμείνει με τα πόδια στο Έδαφος. Ποτέ η Εθνική συνεννόηση δεν έβλαψε κανέναν, από εκεί και πέρα χρειάζεται όμως και σοβαρότητα. Ζηλεύω χώρες που υπάρχει μια κυβέρνηση και μία αντιπολίτευση που δεν έχουν τόσο διαφορετικές απόψεις», πρόσθεσε.

«Οι καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν πίσω από στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τους Ποδέμος έχουμε πολύ κοινές απόψεις. Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, τις έχουμε αποφασίσει στο συνέδριο τους εκφράζει διαρκώς ο Τσίπρας. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κυβερνήσει αποτελεσματικά με συνέπεια λόγων και έργων. Να αφήσει αποτύπωμα στη χώρα και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συνοχή και συνέπεια», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Παπαδημούλης με τον κ. Χατζηδάκη να επισημαίνει:

«Για να δούμε πιο ήταν το άλμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό. Αυτή την ώρα με την τρόικα έχουμε διαφορά 1 με 1,5 δισεκατομμύριο και γι αυτό κρατάνε οι διαπραγματεύσεις 3 μήνες. Ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε στη Θεσσαλονίκη 12 δις».

Για την απορριπτική απόφαση κατά του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού να παρακολουθεί τα μαθήματά του, ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε: «Λυπάμαι για την εξέλιξη. Ακόμα και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας είχε ταχθεί θετικά στο να εφαρμοστεί ο νόμος. Ενώ ο κ. Χατζηδάκης είπε:

«Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Αποφάσισε έτσι το δικαστικό συμβούλιο. Νομίζω ότι μπορεί να εξευρεθεί μια μέθοδος έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια και να μπορέσει ο άνθρωπος αυτός να σπουδάσει».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ