Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση είναι αυτοπαγιδευμένη στις δεσμεύσεις της

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Θα συμβούλευα την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά τα οποία η ίδια συμφώνησε στο Eurogroup και αυτά που έστειλε στη συνέχεια το e-mail Βαρουφάκη. Από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση είπε ότι κρατά το 70% του μνημονίου και αντικαθιστά το 30% με καινούρια, δικά της ισοδύναμά μέτρα, στη συνέχεια κάθεται και ασχολείται τόσο πολύ με διαδικαστικά θέματα. Που θα γίνουν οι συναντήσεις, ποια μορφή θα πάρουν, και δεν προχωρεί σε μια γρήγορη και ουσιαστική διαπραγμάτευση, για να κλείσει η 5η αξιολόγηση, να πάρει η Ελλάδα την 1η δόση στο τέλος Απριλίου και να πάρει και τη 2η δόση στο τέλος Ιουνίου. Αυτό μου προξενεί κατάπληξη διότι η κυβέρνηση έκανε μια στροφή και στη συνέχεια άφησε τη στροφή στη μέση λόγω εσωτερικών αντιδράσεων. Αυτό το 92 – 68 στην πολιτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς εμποδίζει τον κ. Τσίπρα να κινηθεί προς την κατεύθυνση που φάνηκε να κινείται αρχικά», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:

«Είμαι ανήσυχος, γιατί όλη αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί και ένα ζήτημα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Βάζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους ακόμα πιο βαθιά στην φορμόλη και δημιουργεί ένα αρνητικό σκηνικό για τις προοπτικές της οικονομίας, η οποία κάπως, σε κάποιους τομείς είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Η κυβέρνηση είναι αυτοπαγιδευμένη στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και την ενθαρρύνω να ακολουθήσει τον δρόμο του έντιμου συμβιβασμού».

Η κυβέρνηση έχει δύο δρόμους μπροστά της. Τον δρόμο Τσάβες και τον δρόμο Λούλα. Ο δρόμος Τσάβες, εννοώ μια σύγκρουση τυφλή με την Ευρώπη, όπου θα κατεβαίνουν στον δρόμο αγκαλιασμένοι άνθρωποι από την αριστερά και την άκρα δεξιά και φραστικά θα τοποθετούνται εναντίων των δανειστών μας, πράγμα που μπορεί να ικανοποιήσει για ένα χρονικό διάστημα ένα κομμάτι της κοινής γνώμης αλλά δεν θα δώσει λύση. Από την άλλη μπορεί να ακολουθήσει το μοντέλο Λούλα, του Βραζιλιάνου ηγέτη της αριστεράς, ο οποίος βγήκε με κάποια συνθήματα αλλά στη συνέχεια έκανε μια στροφή την οποία στήριξε η κοινωνία και απέδωσε και στην οικονομία. Ενώ ένα κομμάτι μεγάλο της κοινωνίας, στηρίζει ακόμα την κυβέρνηση, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα τις ασκήσεις θάρρους προκειμένου να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

«Στα τέλη Μάιου, το ελληνικό ΕΣΠΑ είχε εγκριθεί, 3ο κατά σειρά στις χώρες της Ε.Ε. Ο κ. Σταθάκης, διέψευσε το δημοσίευμα του Βήματος, λέγοντας ότι το πράγμα πάει καλά. Για την τιμή του ηλεκτρικού, υπάρχει μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η οποία έκρινε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αύξηση του τέλους που πηγαίνει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι θέμα του υπουργού και της ρυθμιστικής αρχής να τα βρουν. Δεν είναι θέμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Λαφαζάνης καλείται να λύσει μια εξίσωση, βάση της οποίας θα είναι η τιμή του ρεύματος εκεί που επιθυμεί αλλά ταυτόχρονα, θα έχουμε κα ρεύμα. Οι λαϊκίστικες συνταγές εδώ, δεν οδηγούν πουθενά», είπε ακόμα σε σχέση με το ΕΣΠΑ και το ρεύμα ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε:

«Η ρυθμιστική αρχή αποφασίζει με βάση συγκεκριμένες κοινοτικές οδηγίες και συγκεκριμένα μοντέλα τα οποία υπάρχουν. Απλώς είναι εξαριετικά δύσκολο και να έχεις χαμηλές τιμές ρεύματος και ταυτοχρόνως να έχεις ικανοποιημένους τους παραγωγούς ρεύματος».

«Στο πρωτογενές πλεόνασμα, πράγματι υπάρχει μια απόκλιση. Μέχρι το τέλος ή τα μέσα Νοεμβρίου, ο προϋπολογισμός εκτελούταν κανονικά. Όταν μπήκαμε στον εκλογικό κύλο, υπήρξε η χαλάρωση για την οποία είχαμε προειδοποιήσει. Στον προϋπολογισμό του 2014, ήταν εγγεγραμμένα 1,9 δισ. τα οποία ήταν τα κέρδη του ευρωσυστήματος. Αυτά τα οποία διεκδικεί και τώρα η κυβέρνηση. Ούτε σε μας τα έδωσε η ΕΚΤ, λόγω του ότι είχε υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Εάν αυτά είχαν καταβληθεί, τότε θα πηγαίναμε στο 1,5% πλεόνασμα. Και αν τα πάρει η κυβέρνηση, τότε θα είναι μια ένεση για τον προϋπολογισμό αυτής της χρονιάς. Περί αυτού πρόκειται. Εμείς ξεκινήσαμε πολύ άσχημα δημοσιονομικά το 2012, εφαρμόσαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα, πληρώσαμε πολιτικό κόστος, φτάσαμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Αν δεν είχε υπάρξει αυτό που ζήσαμε το 2ο εξάμηνο του 2014 αυτή την ώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα τώρα», είπε ακόμα ο κ. Χατζηδάκης.

«Η κυβέρνηση πάτησε όντως φρένο, αλλά αυτή την ώρα, μετά από αυτό το φρένο, έχουμε μια ποιοτική μεταλλαγή. Έχουμε βήματα προς τα πίσω. Δεν έχουμε απλώς φρένο, το οποίο αντανακλάται στην πραγματική οικονομία», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση αυτή έχει δύο πλεονεκτήματα που πρέπει τα εκμεταλλευτεί. Το ένα είναι ότι ακόμα, έχει την αποδοχή στις δημοσκοπήσεις. Το δεύτερο είναι ότι η αντιπολίτευση έχει βάλει τον πήχη στην κυβέρνηση σε ένα σημείο που αντικειμενικά μπορεί να τον περάσει. Όσο έχει αυτά τα στοιχεία, πρέπει να τρέξει. Θα είναι χρήσιμο για την πατρίδα μας».

«Η παρέμβαση Σούλτς προκάλεσε αρνητική κριτική ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία. Όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Όχι μόνο εμείς αλλά και οι Γερμανοί για το πώς τοποθετούμαστε. Η Ε.Ε είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Κάθε λαός εκλέγει την κυβέρνησή του και μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε πρέπει να αναζητήσουμε όλοι τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ