Ξανθός: Πεδίο συζήτησης και συμφωνίας η άποψη των φαρμακοβιομηχάνων

Διάλογο είχαν μέσα από τη συχνότητα του Realfm 97.8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, με θέμα την απαίτηση της τρόικας για μείωση της τιμής των φθηνών φαρμάκων.

Ο κ. Τρύφων ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η μέση τιμή των φαρμάκων που παράγουμε έχει 8 ευρώ και η μέση τιμή των εισαγομένων, το 2014, είναι 41 ευρώ. Τι έρχεται και λέει η τρόικα; Η τρόικα λέει “κύριοι, να μειώσουμε τα 8 ευρώ”. Που να πάμε τα 8 ευρώ; “Να τα πάμε στα 2”. Δεν θα υπάρχει αυτό το φάρμακο στην αγορά. Θα φύγει, θα εκλείψει, θα διαλυθεί η εγχώρια παραγωγή και αυτό ίσως είναι το λιγότερο τελικώς, αν είναι να κερδίσουν τα Ταμεία. Μα, θα χάσουν και τα Ταμεία, θα έρθουν τα ακριβότερα φάρμακα των 41 ευρώ μέσα στο σύστημα. Θα γίνει τώρα μια ανατιμολόγηση. Πόσο θα μειωθούν τα εντός πατέντου φάρμακα που είναι μέσου όρου 41 ευρώ και τα φάρμακα υψηλού κόστους; Θα μειωθούν 2-3%. Και έρχονται με θράσος και χωρίς κανέναν υπολογισμό, χωρίς προστιθέμενη αξία οι θεσμοί και λένε διαλύστε το φάρμακο των 8 ευρώ».

Από την πλευρά του, ο κ. Ξάνθος τόνισε πως «η άποψη που εκφράζει η ΠΕΦ είναι πολύ βάσιμη και αποτελεί πεδίο συζήτησης και συμφωνίας. Θέλουμε να διατηρήσουμε μία γέφυρα επικοινωνίας. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση, θέμα αντιπαλότητας ούτε προφανώς προνομιακής μεταχείρισης των πολυεθνικών εταιρειών.

Εμείς θέλουμε να είναι καθαροί οι κανόνες του παιχνιδιού, θέλουμε να υπάρξει μία συγκροτημένη παρέμβαση στο επίπεδο της παραγωγικής δυνατότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Χθες, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είχαμε μία πρώτη σύσκεψη για αυτό το θέμα, με συμμετοχή και του υπουργείου Βιομηχανίας και του υπουργείου Εργασίας και του Υγείας και του Οικονομικών.

Θα είμαστε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους της εγχώριας βιομηχανίας, θα συζητήσουμε στοιχεία, αναπτυξιακά πλάνα, να τα συζητήσουμε, να δούμε πώς πρακτικά μπορεί να αυξηθεί η διείσδυση των εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων στην ελληνική αγορά. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ