«Βούλιαξε» από αιτήματα το ΓΕΕΘΑ για το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους – Δείτε φωτογραφίες

Τα εγκαίνια του εμβληματικού Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, που έγινε στο ελληνικό πεντάγωνο έφερε έναν ευχάριστο πονοκέφαλο στο ΓΕΕΘΑ, που κάνει αγώνα δρόμου για να δει πώς θα μπορέσει να ανοίξει τις πύλες προς το κοινό μες στις γιορτές, χωρίς να προκληθεί το αδιαχώρητο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο άκουσμα της τελετής εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους, στο «ελληνικό Πεντάγωνο», στο Στρατόπεδο Παπάγου.

Σχολεία, φορείς αλλά και χιλιάδες κόσμου επικοινωνούν με το ΓΕΕΘΑ και τις στρατιωτικές υπηρεσίες του Πενταγώνου για να πληροφορηθούν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να επισκεφθούν το εμβληματικό μνημείο. Μάλιστα είναι τόση η πίεση, που έχουν αρχίσει να υπάρχουν και πολιτικές πιέσεις από ορισμένες ομάδες για μπορέσουν να πραγματοποιήσουν μία ολιγόλεπτη επίσκεψη.

Πρόκειται για ένα όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του αείμνηστου Υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη.

Είναι ο εφοπλιστής– μεγάλος ευεργέτης των Ενόπλων Δυνάμεων, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που δώρισε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα άφησε 23 εκατ. ευρώ για την άμυνα και 60 αποβατικά σκάφη (αμφίβιων επιχειρήσεων).

Στις 11 Απριλίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδέχθηκε στο γραφείο του την κυρία Αθηνά Τσούνη, κόρη του αείμνηστου Υποστρατήγου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Αθηνά Τσούνη επέδωσε επιστολή στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ με την οποία αποδέχεται την πρότασή του, ώστε το σημαντικό χρηματικό ποσό που διέθεσε ο εκλιπών Υποστράτηγος Επί Τιμή Ιάκωβος Τσούνης, με την από 5 Φεβρουαρίου 2021 επιστολή του, για την ανακαίνιση του γραφείου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, να διατεθεί για την ανέγερση μνημείου πεσόντων Αγωνιστών του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», προβάλλοντας την διαχρονική συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας και διατηρώντας ανεξίτηλη την μνήμη του εκλιπόντος.

Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους

Αγώνας Δρόμου

Δεδομένων των πολλών ερωτημάτων και τηλεφωνημάτων τα οποία δέχεται το ΓΕΕΘΑ από την 29 Νοεμβρίου 2023, ημέρα εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων, περί της επισκεψιμότητας του Μνημείου από μη στρατιωτικό προσωπικό, ανακοινώνονται τα εξής:

α. Βραχυπρόθεσμα

  • Ι. Το Μνημείο των Αθανάτων, όπου αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα 121.692 πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους, πολύ σύντομα θα καταστεί επισκέψιμος χώρος για στρατιωτικούς και πολίτες που δεν υπηρετούν στο Στρατόπεδο «Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου».
  • ΙΙ. Το ΓΕΕΘΑ προσανατολίζεται κατά τις εργάσιμες ημέρες να δέχεται σχολεία, σχολές κλπ, ενώ κατά τις αργίες και τα σαββατοκύριακα να είναι ανοιχτό για λοιπούς πολίτες που θα θέλουν να το επισκεφθούν.
  • ΙΙΙ. Θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ (banner) με πληροφορίες αποκλειστικά για το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους.
  • ΙV. Θα υπάρξει δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) περιήγησης μέσα από την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ με σκοπό την γνωριμία με το Μνημείο μέσω διαδραστικών τρόπων [εικονική (virtual) ξενάγηση].

β. Μεσοπρόθεσμα

  • Ι. Κατάρτιση και εκτύπωση μικρού ενημερωτικού φυλλαδίου με τα στοιχεία «ταυτότητος» και τους συμβολισμούς του Μνημείου, προς διανομή στους επισκέπτες.
  • ΙΙ. Παροχή εξειδικευμένης ξενάγησης με απαραίτητες πληροφορίες στα ελληνικά, με δυνατότητα ακρόασης της ξενάγησης και σε άλλες γλώσσες μέσω εφαρμογής σε τηλέφωνα σύγχρονης τεχνολογίας (smartphone).
  • ΙΙΙ. Δημιουργία ηχογραφήματος (podcast) για το Μνημείο, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους μέσω της ιστοσελίδας του ΓΕΕΘΑ.
  • ΙV. Αργότερα και κατόπιν χωροταξικής μελέτης του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου, εξετάζεται η κατασκευή καλαίσθητου καταστήματος δώρων (gift shop) και πιθανόν μικρού κυλικείου για προμήθεια νερού.

Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους

Στρατιωτικές Σχολές

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), επισκέφθηκαν το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», όπου τους απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η εν λόγω δράση αποτελεί την πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη σπουδαστών Στρατιωτικής Παραγωγικής Σχολής στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ώστε το Μνημείο να καταστεί άμεσα επισκέψιμο από όλες τις Στρατιωτικές Σχολές.

Οι σπουδαστές της Σχολής με επικεφαλής τον Διοικητή της Υποστράτηγο Αναστάσιο Πολύχρονο περιηγήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο, και με θαυμασμό αλλά και συγκίνηση αντίκρισαν τις περίοπτες επιτύμβιες στήλες του μοναδικού στην Ελλάδα Μνημείου που αναγράφονται τα ονόματα των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων υπέρ Πατρίδος Πεσόντων στα πεδία των μαχών, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες προγόνους μας που προσέφεραν την ζωή τους θυσία στον βωμό της ελευθερίας της Πατρίδος.

Ακολούθησε δεύτερη επίσκεψη, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, αυτή τη φορά από τους σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), στους οποίους απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ