Έτσι θα προστατεύσετε το δέρμα σας τον χειμώνα – Οι 4 συμβουλές για λάμψη και ενυδάτωση

Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή για το δέρμα σας. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών χώρων μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα σας, κάνοντάς το να φαίνεται θαμπό, ξηρό και ξεφλουδισμένο. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις επιπτώσεις του χειμώνα και να το διατηρήσετε ενυδατωμένο και υγιές.

«Η δουλειά του δέρματός σας είναι να προστατεύει τον εσωτερικό κόσμο από τον έξωτερικό», είπε στους New York Times η Dr. Brittany Craiglow, δερματολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Yale School of Medicine. Ο επιδερμικός φραγμός, το πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος που αποτελείται από λιπαρές ενώσεις, είναι σημαντικός για την προστασία από την αφυδάτωση και τις μολύνσεις. Όταν ο αέρας γίνεται πιο ξηρός, η υγρασία επηρεάζει αυτό το στρώμα, μειώνοντας τις διεργασίες των κυττάρων του δέρματος και οδηγώντας σε ξηρό και ξεφλουδισμένο δέρμα, σημείωσε η Craiglow.

Ενώ μερικοί άνθρωποι, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με έκζεμα, είναι πιο επιρρεπείς, το ξηρό δέρμα ταλαιπωρεί τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά το χειμώνα.

Οι τέσσερις συμβουλές για να προστατεύσετε το δέρμα σας από το κρύο και να το διατηρήσετε ενυδατωμένο, σύμφωνα με τους ειδικούς:

  1. Αποφύγετε τα συχνά ζεστά ντους το χειμώνα
  2. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν για τα χέρια και το σώμα σας
  3. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα
  4. Να είστε υπομονετικοί μέχρι να αποκατασταθεί το δέρμα σας

Αποφύγετε τα συχνά ζεστά ντους το χειμώνα

Ο χειμώνας δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να κάνετε πολύ ζεστά ντους, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό. Το ζεστό νερό μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σας, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό όταν κάνετε ντους ή μπάνιο. Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε πιο σύντομα και δροσερά ντους με σαπούνι χωρίς άρωμα. Τα χλιαρά ντους μπορεί να ακούγονται καλή ιδέα για μια κρύα νύχτα, «αλλά είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε εάν έχετε έξαρση εκζέματος ή το δέρμα σας είναι εξαιρετικά ξηρό», σημείωσε ο Dr. Craiglow. Η θερμοκρασία του ντους σας «πρέπει να είναι αυτή που θα φανταζόσασταν σε μια θερμαινόμενη πισίνα το καλοκαίρι», είπε ο Dr. Joshua Zeichner, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας και διευθυντής Αισθητικής και Κλινικής Έρευνας στη Δερματολογία στο Mount Sinai Hospital, στο Health.

Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν για τα χέρια και το σώμα σας

Μόλις βγείτε από το ντους, χρησιμοποιείστε μια ενυδατική κρέμα στο πρόσωπο και το σώμα, όσο το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό. Καλό είναι να αποφεύγετε προϊόντα με αρώματα και συντηρητικά όπως τα parabens ή η μεθυλισοθειαζολινόνη, καθώς αυτά μπορεί να ερεθίσουν το ήδη ξηρό δέρμα. Αυτό θα βοηθήσει τα συστατικά της κρέμας να απορροφηθούν καλύτερα.
Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια ενυδατική κρέμα που είναι κατάλληλη για τον τύπο του δέρματός σας. Τα παχύρρευστα, «αποφρακτικά» προϊόντα όπως η βαζελίνη βοηθούν στη δημιουργία ενός φυσικού φραγμού που λειτουργεί προστατευτικά για το δέρμα. Ωστόσο, εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα ή μια λοσιόν αντί για μια πιο παχύρρευστη ενυδατική κρέμα, είναι καλύτερο από το τίποτα, είπε στους Times ο Dr. Jeffrey Weinberg, κλινικός καθηγητής δερματολογίας στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά στα άτομα με ξηρό δέρμα να χρησιμοποιούν προϊόντα με τα ακόλουθα συστατικά:

  • jojoba ή ορυκτέλαιο
  • διμεθικόνη
  • γλυκερίνη
  • υαλουρονικό ή γαλακτικό οξύ
  • λανολίνη
  • βαζελίνη και
  • βούτυρο καριτέ

Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, επιλέξτε μια ελαφρύτερη ενυδατική κρέμα που δεν θα φράξει τους πόρους σας.

Εάν έχετε ήδη ξηρό ή σκασμένο δέρμα, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα περισσότερες από δύο φορές την ημέρα.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Η μειωμένη υγρασία του αέρα συμβάλλει στην ξηρότητα του δέρματος, επομένως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αντικαταστήσετε τον αφυγραντήρα σας με έναν υγραντήρα στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας. Οι υγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακύκλωση της υγρασίας σε εσωτερικούς χώρος, όπως κτίρια με ξηρή θερμότητα. «Απλώς φροντίστε να το καθαρίζετε και να αλλάζετε το νερό κάθε μέρα – οι υγραντήρες μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό μέρος για την ανάπτυξη βακτηρίων», είπε ο Dr. Weinberg στους Times.

Να είστε υπομονετικοί με το δέρμα σας

«Εάν ήδη παλεύετε με το ξηρό ή σκασμένο δέρμα, μπορεί καταστρέψετε τον επιδερμικό φραγμό, που θα χρειαζόταν εβδομάδες ή μήνες για να θεραπευτεί», είπε η Dr Shasa Hu, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα δερματολογίας και δερματικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Miller School of Medicine, στο Today. «Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για να την επανόρθωση του επιδερμικού φραγμού, οπότε ξεκινήστε νωρίς», τόνισε ο ειδικός.

Εάν έχετε ήδη κάποια δερματική πάθηση όπως έκζεμα, ψωρίαση ή ροδόχρους ακμή ή απλά αν αναζητάτε καθοδήγηση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν δερματολόγο, είπε η Dr. Shari Lipner, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής δερματολογίας στο Weill Cornell Medical Center. «Εάν αντιμετωπίζετε κάποια από τις παραπάνω δερματικές παθήσεις, είναι μια καλή στιγμή να κάνετε έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι ο χειμώνας δεν θα επιδεινώσει το πρόβλημα», πρόσθεσε η Lipner.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας να παραμείνει υγιές και προστατευμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

πηγή: FOXreport.gr

Τεστ παρατηρητικότητας: Μπορείτε να βρείτε τις 3 διαφορές σε μόλις 10 δευτερόλεπτα;

Κουίζ: Πόσο καλά θυμάσαι την ελληνική μυθολογία; Δοκίμασε τις γνώσεις σου και κάνε το 3/3

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ