Τελεσφόρησαν οι κινήσεις που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών, στο Κοινοβούλιο και 9 εκ των 14 συμφώνησαν και απέκτησαν εκπρόσωπο, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι οι «9» να γίνουν 10 και να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Έπειτα από συνεννόηση των «9», ο ανεξάρτητος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Χουρδάκης μετέχει, πλέον, στη Διάσκεψη των Προέδρων, που αποτελεί το διακομματικό συλλογικό όργανο του Κοινοβουλίου, το οποίο έχει ως αποστολή την καλύτερη οργάνωση των εργασιών της Βουλής μέσα από τη συνεργασία του προεδρείου και όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κίνηση των «9» αποτελεί ένδειξη οργάνωσης των ανεξαρτήτων βουλευτών για τη συγκρότησή τους σε Κοινοβουλευτική Ομάδα (με τα σχετικά προνόμια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής), εφόσον σε αυτήν ενταχθούν τουλάχιστον δέκα βουλευτές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εφόσον οι «9» συμφωνήσουν μεταξύ τους, μπορούν ακόμη και τώρα να ορίσουν εκπρόσωπό τους στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όπως, για παράδειγμα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές, που αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.
Στους «9» φέρονται να μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Μάριος Σαλμάς (προερχόμενος από τη ΝΔ), Αθηνά Λινού (από τον ΣΥΡΙΖΑ), Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου (από την Πλεύση Ελευθερίας), Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης, και ο Κώστας Φλώρος (από την ΚΟ «Σπαρτιατών»).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπροσώπηση των «9» στην Διάσκεψη των Προέδρων θα είναι με δικαίωμα λόγου και ψήφου. Ο Μιχάλης Χουρδάκη, που θα την αναλάβει προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα για εκπροσώπηση είχε κατατεθεί τον περασμένο μήνα, ωστόσο υλοποιείται τώρα, με τη νέα σύνοδο της Βουλής.
Το σχήμα των «9» ανεξάρτητων βουλευτών
Το χαρακτηριστικό της νέας «ομάδας» στην Βουλή, είναι ότι προέρχονται από δεξιά και από αριστερά κόμματα. Από τους Σπαρτιάτες, την Πλεύση Ελευθερίας, την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πιο γνωστά ονόματα είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «9» έχουν σοβαρό λόγο να παραμερίσουν τις ιδεολογικές τους διαφορές και να στραφούν στην σύνθεση απόψεων. Αν προσελκύσουν ακόμα έναν βουλευτή (απομένουν 5 ανεξάρτητοι) θα μπορέσουν να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα και να έχουν τα αντίστοιχα προνόμια στην Βουλή. Αν το καταφέρουν, θα έχουν εκπροσώπηση στις προ ημερησίας συζητήσεις, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ακόμη και γραφεία στο κεντρικό κτίριο της Βουλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ανεξάρτητων βουλευτών στο Κοινοβούλιο, προσφέρει συχνά διευρυμένη πλειοψηφία σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως οι ψήφοι των Λινού, Κατσιβαρδά και Αυγενάκη, στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ. Οι θετικές ψήφοι των 3 ανεξαρτήτων βουλευτών προστέθηκαν στις 156 ψήφους των νεοδημοκρατών βουλευτών.
Η «ακτινογραφία» των ανεξάρτητων βουλευτών
Οι μισοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές προέρχονται από τους Σπαρτιάτες, το κόμμα των οποίων έχασε 7 από τους δώδεκα βουλευτές που εξέλεξε. Πρόκειται για τους Κ. Φλώρος, Γ. Μανούσο, Ι. Δημητροκάλλη, Δ. Σαλτογιάννη, Χ. Κατσιβαρδά, Γ. Ασπιώτη, και Μ. Γαυγιωτάκη.
Από τους άλλους επτά, δύο προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας, (οι Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης), δύο από τη ΝΔ (οι Λευτέρης Αυγενάκης και Μάριος Σαλμάς), μία από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αθηνά Λινού, ένας από το ΠΑΣΟΚ (ο Μπουρχάν Μπαράν) και ένας από την Ελληνική Λύση (ο Παύλος Σαράκης).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας βουλευτές, Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης, είναι μητέρα και γιός. Από τους δύο προερχόμενους εκ της ΝΔ βουλευτές κ.κ. Αυγενάκη και Σαλμά κανείς δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί σε άλλη κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ζητούμενο η Κοινοβουλευτική Ομάδα
Ο σχηματισμός Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει στόχος τουλάχιστον κάποιων από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αν και μέχρι στιγμής τα εμπόδια φαίνονται σοβαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες την πρωτοβουλία για την «οργάνωση» των 14 βουλευτών φαίνεται ότι ανέλαβαν οι Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύσης και Χάρης Κατσιβαρδάς από τους Σπαρτιάτες.
Πρώτος κοινός τόπος μεταξύ των δύο βουλευτών ήταν η συμφωνία να αποκλειστούν από την κοινοβουλευτική ομάδα που σκόπευαν να συστήσουν οι βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες και είχαν επαφή με τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη.
Στην πορεία όμως φάνηκε ότι και οι δύο βουλευτές ήθελαν την ηγεσία της υπό σχεδιασμό Κ.Ο., όπως και ότι κανείς εκ των 2 βουλευτών που προέρχονται από την ΝΔ δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε άλλην Κοινοβουλευτικη Ομάδα.
Ειδικά από το περιβάλλον του κ. Αυγενάκη διαμηνύεται ότι ο βουλευτής ουδέποτε ήρθε σε επαφή με άλλους ανεξάρτητους, ότι δεν τον ενδιαφέρουν άλλες συμμαχίες και ότι ο ίδιος συνεχίζει να λειτουργεί ως βουλευτής της ΝΔ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παράλληλα με τις ενέργειες των κκ Σαράκη και Κατσιβαρδά, οι οποίες δεν τελεσφορούσαν, εκδηλώθηκε πρωτοβουλία από την πλευρά των κ.κ. Μ. Σαλμά, Α. Λινού και Α. Παπαϊωάννου οι οποίοι συνεργάστηκαν με την «σκληρή» πτέρυγα των πρώην Σπαρτιατών Κ. Φλώρο, Δ. Βαλτογιάννη, Γ. Δημητροκάλλη και ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να εκπροσωπούνται στην Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου από τον κ. Μ. Χουρδάκη.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η ομάδα Χουρδάκη διακηρύσσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση σχηματισμού νέας Κ.Ο. ενώ η πλευρά Σαράκη δηλώνει ότι δεν ρωτήθηκαν ποτέ για το ποιος θα τους εκπροσωπεί.