Βουλή: «Ναι» της Ολομέλειας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής “για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος”, την οποία πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποφάσισε η Βουλή.

Έπειτα από πολύωρη συζήτηση στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, και με βάση την πρόβλεψη του αναθεωρημένου Συντάγματος (68 παρ. 2) για σύσταση εξεταστικών επιτροπών με πλειοψηφία, “που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο πέμπτων του συνόλου των βουλευτών”, η απόφαση ελήφθη με 142 θετικές ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ καταγράφηκαν 157 αρνητικές ψήφοι βουλευτών της ΝΔ.

Με την ίδια απόφαση της Βουλής ορίστηκε δίμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και υποβολής του σχετικού πορίσματός της.

Θεοχάρης: Όταν οι δημοσκοπήσεις έκλειναν την ψαλίδα ήταν καλές, τώρα που ανοίγει ξανά είναι χειραγωγούμενες

Χάρης Θεοχάρης

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταθέτει και να συγκροτεί εξεταστική επιτροπή, γιατί η ΝΔ το επέτρεψε με την πρότασή της στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Θεοχάρης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ότι «χρεώνει την πολιτική της στασιμότητα στους δημοσκόπους και στις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την ασυμφωνία της με τους ίδιους τους ψηφοφόρους της». Επισήμανε πως το καλοκαίρι, όταν η διαφορά στις δημοσκοπήσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε – ακόμα και από την ελεγχόμενη εταιρεία – ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμαρτυρόταν, αλλά το πράττει τώρα, που η διαφορά ανοίγει ξανά» παρατήρησε και πρόσθεσε πως «όχι, δεν φταίνε οι δημοσκόποι, αλλά η αλλοπρόσαλλή πολιτική που υιοθετείτε».

Παρατήρησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «απομονώθηκε» από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την άρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του πρωθυπουργού και της ΝΔ για χρονική διερεύνηση. Αναρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήγγειλε στην αρμόδια εποπτική Αρχή των δημοσκοπήσεων, αυτά που σήμερα καταλογίζει σε δημοκοπικές εταιρείες. Εσείς όμως, είπε, θελήσατε την πολιτικοποίηση, γι αυτό και το θέσατε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, και όχι στην κατά νόμο αρμόδια για διερεύνηση Αρχή, που ήταν το πρώτο βήμα, καθώς ξέρετε ότι «εάν η μεθοδολογία της δημοσκόπησης βρισκόταν σωστή, τότε δεν θα υπήρχε κανένα υπόβαθρο πολιτικού ζητήματος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κατέθεσε τα πορίσματα και προτάσεις που έκαναν ο σύνδεσμος και οι φορείς των εταιρειών διεξαγωγής ερευνών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έμειναν στο συρτάρι, για να υπάρξουν, όπως είπε, «εταιρείες φαντάσματα, που έδιναν προεκλογικά διαφορά μιας και δύο μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ και την ΧΑ στο 10%»!

Επισήμανε ότι ο ΕSOMAR που είναι ο παγκόσμιος οργανισμός των εταιρειών ερευνών, έχει καταγράψει για το 2020, πως το μέσο κόστος του δημόσιου χρήματος στον τζίρων των εταιριών στην Ευρώπη, ανέρχεται σε 9,3% και στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι κάτω από το 4%, συνεπώς στην χώρα μας είπε δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Σχετικά με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, ο κ. Θεοχάρης υπενθύμισε τα «βοσκοτόπια», τις υπόγειες χρηματοδοτήσεις στο Documento και την εμπλοκή λιβανέζικων εταιρειών στην αδειοδότηση των καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Γιάννης Ραγκούσης

 Ραγκούσης: Κάνουμε εξεταστική για τη Δημοκρατία και την ανεξαρτησία του Τύπου

Στην απουσία του Στέλιου Πέτσα από τη συζήτηση της πρότασης εξεταστικής επιτροπής, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης που σχολίασε πως η απουσία αυτή συνιστά όχι μόνο ομολογία τής ορθότητας της πρότασης εξεταστικής επιτροπής αλλά στέλνει και το μήνυμα πως πραγματικός καθοδηγητής της χρηματοδότησης των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι δυνατόν ο κ. Πέτσας να εγκαλείται για τόσο βαριά, ηθικής απαξίας ζητήματα και να μην έρχεται σήμερα στη Βουλή να πει τη γνώμη του; να υπερασπιστεί τον εαυτό του; Πού είναι ο κ. Πέτσας, κύριε Γεραπετρίτη; Εσείς, ως συνήγορος του, μπορεί να κάνετε πρόβα για το τι θα συναντήσει ο κ. Πέτσας στη συνέχεια. Όλη η Ελλάδα μιλάει για το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, κι εκείνος δεν αισθάνθηκε ότι πρέπει να έρθει σήμερα εδώ;

Εκτός εάν ο κ. Πέτσας που η στάση του συνιστά ομολογία, δεν ήρθε για να μας στείλει ένα μήνυμα. Το μήνυμα ότι ”δεν υπάρχει λίστα Πέτσα αλλά λίστα Μητσοτάκη και άρα μην κατηγορείτε εμένα και να έρθει ο Γεραπετρίτης να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, που με βάζατε να δίνω από δω και από κει τα χρήματα του ελληνικού λαού”. Μπορεί. Σε κάθε περίπτωση όμως η απουσία του κ. Πέτσα είναι επιβεβαίωση της ορθότητας και της ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης της πρότασης μας», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Δεν ελέγχουμε με αυτή την πρόταση ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε τις εταιρείες ερευνών. Την κυβέρνηση ελέγχουμε όπως έχουμε υποχρέωση. Δεν κάνουμε μια εξεταστική για τα ΜΜΕ και την Opinion Poll. Κάνουμε μια εξεταστική για τη Δημοκρατία την ίδια, για την ελευθερία, για την ανεξαρτησία του Τύπου, για την αξιοκρατία, και όχι για το αναξιοκρατικό καθεστώς που ξανά βυθίζετε τη χώρα, ενθυμούμενοι τα… καλά της συχωρεμένης της ΕΡΕ και της πάλαι ποτέ Δεξιάς», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που είπε πως όσα ισχυρίζονται σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσβολή για τους ίδιους τους δημοσιογράφους, ο κ. Ραγκούσης έσπευσε να υπογραμμίσει πως «προσβάλλει δημοσιογράφους και ΜΜΕ αυτός που βγαίνει σε διεθνή κλίμακα, μπροστά στα διεθνή ΜΜΕ, και λέει ότι στην Ολλανδία συνηθίζουν να κάνουν απευθείας ερωτήσεις, εννοώντας ότι στη χώρα του αυτό δεν συμβαίνει».

«Αυτό είναι προσβολή για τους Έλληνες δημοσιογράφους. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης προχθές. Απαξίωση είναι να χρηματίζεις μέρος των δημοσιογράφων ή των ΜΜΕ με λίστες Πέτσα. Αυτό είναι απαξίωση και μεγαλύτερη απαξίωση και προσβολή δεν είναι για την Αυγή, την Εφημερίδα των Συντακτών κοκ. Είναι και για τις σοβαρές εφημερίδες της παράταξής σας που τα τσουβαλιάζετε και που αν ακολουθούσατε κριτήρια και κανόνες δεν θα ήταν ταξινομημένοι στην κατηγορία του Φουρθιώτη, του Εconomistas, του Φιλελεύθερου» προσέθεσε.

Σκανδαλίδης

Σκανδαλίδης: Ναι στην εξεταστική-Υπάρχει ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας

Τη θέση ότι υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, που επανέλαβε τη “διαχρονική θέση” του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ για “όλα στο φως”.

Εδώ και μήνες λέμε ότι υπάρχει ζήτημα ποιότητας Δημοκρατίας. Πως να δει κανείς την πλήρη έλλειψη διαφάνειας, τις φωτογραφικές διατάξεις, τη συνεχή και απροκάλυπτη παρέκκλιση διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις; ρώτησε ο κ. Σκανδαλίδης και συνέχισε: Μπορεί κανείς να παραβλέψει εύκολα τις σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις, τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από το υπ. Μετανάστευσης; Δεν έχουμε ζήτημα ποιότητας Δημοκρατίας, όταν η κυβέρνηση με αδιαφανείς χειρισμούς επιχειρεί και πετυχαίνει τον έλεγχο του πεδίου της ενημέρωσης; Όταν ακόμα και διεθνείς οργανισμοί, όπως οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία Τύπου; Όταν ακόμα και ο πρωθυπουργός παραδέχεται δημόσια ότι στη χώρα μας, περίπου, δεν έχουμε παράδοση στον άμεσο έλεγχο των κυβερνώντων, προκαλώντας αρνητικά σχόλια στον διεθνή Τύπο;

Ναι, συμπέρανε ο κ. Σκανδαλίδης, υπάρχει θέμα ποιότητας Δημοκρατίας, όταν διαστρεβλώνονται ή αποσιωπώνται οι θέσεις των κομμάτων, όταν τα ΜΜΕ προβάλουν μονότονα τα κυβερνητικά πεπραγμένα, όταν απουσιάζει κάθε ίχνος κριτικής, όταν δεν δίνεται χώρος στις αντίθετες φωνές, όταν ο δημοσιογραφικός κόσμος ζει σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας είπε ο κ. Σκανδαλίδης επικρίνοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακολούθησε το “ίδιο μονοπάτι” στα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση.

Η Βουλή οφείλει να διαλύσει κάθε ίχνος υποψίας και υπόνοιας και οφείλει να ελέγξει τους πόρους που χορηγήθηκαν στα ΜΜΕ είπε ο κ. Σκανδαλίδης ο οποίος υπογράμμισε και την ανάγκη διερεύνησης εάν οι συγκεκριμένες δημοσκοπικές εταιρείες συνδέονται οικονομικά με κυβερνητικά προγράμματα και με προγράμματα δημοσίων οργανισμών, “ειδικά όταν έχουν σχεδόν παρέμβει ανοιχτά στην εσωκομματική λειτουργία κομμάτων και στην πολιτική αντιπαράθεση”.

Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, τηρούν τη γραμμή “όλα στο φως” τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης: Είμαστε υπέρ της διερεύνησης κάθε υποψίας σκανδάλου, ιδίως όταν αφορούν στη λειτουργία της Δημοκρατίας και είμαστε σύμφωνοι στη διεύρυνση, με θεσμικό τρόπο, από τη Βουλή, γι’ αυτό υπερψηφίζουμε ανελλιπώς όλα τα αιτήματα, ακόμα και όταν αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα του χώρου μας ή σε περιόδους που το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, προσθέτοντας, χειροκροτημένος από τους παρόντες βουλευτές του κόμματός του: Είμαστε περήφανοι, διότι είμαστε το μόνο κόμμα που κράτησε αυτή τη στάση, σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ