Κόντρες στη Βουλή για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής

Κόντρες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η αντιπαράθεση άρχισε με… το καλημέρα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επί της διαδικαστικής πρότασης του Χάρη Θεοχάρη να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015.

Χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιπροτείνει τη διεύρυνση του χρόνου της επιτροπής από το 2015 καθώς επίσης και η εντολή της Ολομέλειας στην Επιτροπή να είναι σε γλώσσα ουδέτερη» προκειμένου να μην προδικάζει την απόφαση για το ζητούμενο της διερεύνησης και το σχετικό πόρισμα.

Επειδή έχουμε ακούσει διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων με άλλα να συμφωνούν με αυτή την πρόταση και άλλα που ζητούν περαιτέρω διεύρυνση από το 2011, θα θέλαμε να υπάρξει σήμερα μια τοποθέτηση από όλα τα κόμματα κατά πόσο συμφωνούν με τη διερεύνηση του χρόνου της Επιτροπής και αυτό είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση της πρότασης και την σημερινή μας λειτουργία».

Βουλή - Θεοχάρης

Η απάντηση Ραγκούση στον Θεοχάρη και οι θέσεις των άλλων κομμάτων

Για πρόταση εντυπωσιασμού μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε άμυνα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο ρόλο της αντιπολίτευσης είπε ο κ. Ραγκούσης.

Υπέρ του να επεκταθεί χρονικά η εξέταση της υπόθεσης τάχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάλεσαν ωστόσο τη ΝΔ να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.

Βουλή - Ραγκούσης

Βουλή - Εξεταστική Επιτροπή

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση τη δυνατότητά της για εξεταστικές επιτροπές έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής. «Ελάτε στην επιτροπή να διευρύνετε την υπόθεση», προσέθεσε.

«Δεν έχει νόημα τώρα η συζήτηση αυτή» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημειώνοντας τη θέση του κόμματός του «να πάει και πιο πίσω» η υπόθεση.

Είναι υποκριτικό να τίθεται το θέμα αυτό τώρα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας, προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε υπέρ. Όσο πίσω θέλουν».

Κίνηση εντυπωσιασμού χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ η Φωτεινή Μπακαδήμα εκ μέρους του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι «σαφέστατα, είναι διαχρονικές οι ευθύνες»

Ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης είπε πως «η παρέμβασή μου δικαιώθηκε από τις ίδιες τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.

Ξεκαθάρισαν πλήρως οι θέσεις όλων των κομμάτων με εξαίρεση του ΚΙΝΑΛ που όμως έχει βγάλει ανακοίνωση ότι συμφωνεί με τη διεύρυνση του χρόνου εξέτασης και συνεπώς θα θέλαμε να έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και ελπίζουμε ο κ. Σκανδαλίδης να την δει και να συμφωνήσει».

Βουλή - Σκανδαλίδης

Στις αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «ξέρω ότι η συζήτηση αυτή πονάει» ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε «απομόνωση» λέγοντας ότι «απονεύρωση είναι η συρρίκνωση των δυνατοτήτων μιας Επιτροπής, απονεύρωση είναι η μείωση του χρόνου που εξετάζει τα θέματα, απονεύρωση είναι η εντολή να προκαταλαβαίνει το ζητούμενο και το πόρισμα».

Σημειώνεται ότι, με βάση τις προβλέψεις της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης (άρθρο 68 παρ. 2), η λήψη απόφασης επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή απαιτεί τουλάχιστον 120 ψήφους βουλευτών και όχι την πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 6.00 μ.μ.

Πηγές ΝΔ: Απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του ο ΣΥΡΙΖΑ

Το αίτημα της χρονικής διερεύνησης του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής από το 2015 που έθεσε η ΝΔ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης και η απόρριψή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάστηκε από πηγές της πλειοψηφίας, που ανέφεραν:

«Απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή του να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και ουσιαστικά αποδέχθηκαν σήμερα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη- που είχε τότε δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε- επανέφερε με παρέμβασή του επί της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης στη συζήτηση «για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Η τυφλή άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ριχθεί άπλετο φως στη διακυβέρνηση της δικής του περιόδου δημιουργεί ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις. Τι έχει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τολμά τον έλεγχο; Τι φοβάται και αρνείται την έρευνα;».

Καιρίδης: Αντιπολιτευτικό «πυροτέχνημα» η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Θα την καταψηφίσουμε

Η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που στερείται αντικειμένου και αποτελεί απλώς ένα αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα που, όπως και τόσα άλλα προηγουμένως, αρνείται να σκάσει» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας ξεκαθάρισε πως η ΝΔ «συμβάλλει συντεταγμένα, δημιουργικά και, απολύτως θεσμικά, στις εργασίες της Επιτροπής καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, τις παλαιοκομματικές πρακτικές, τον λαϊκισμό και την πολιτική σύγχυση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Καιρίδης τόνισε πως η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της καμπάνιας για την πανδημία «αγγίζει τα όρια του κωμικού», καθώς και ότι χρηματοδότηθηκε μια εταιρία για να εμφανιστεί η ΝΔ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια δημοσκόπηση, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών σε όλη την περίοδο αναφοράς της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν λίγο-πολύ στο ίδιο, δηλαδή, τη διψήφια διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δημήτρης Καιρίδης- Βουλή

Χαρακτήρισε την καμπάνια για τον περιορισμό της πανδημίας «απολύτως πετυχημένης εκστρατείας, που έσωσε ζωές και πέτυχε επιδόσεις πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και υπενθύμισε πως «επαινέθηκε από πολλούς εκπροσώπους του κλάδου των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς συμπεριέλαβε πάνω από 1200 Μέσα Ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, χωρίς αποκλεισμούς, με διαφανή κριτήρια, και σεβόμενη την πρόβλεψη για διάθεση του 30% της δαπάνης στα περιφερειακά μέσα για πρώτη ίσως φορά».

Ο κ. Καιρίδης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ενεργοποιεί μια δυνατότητα που του δόθηκε από την πρόταση που έκανε η ΝΔ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος παρ όλο που τότε τη «λοιδορούσε» και αποδεικνύοντας πως αυτή είναι η παράταξη που όχι μόνο θεμελίωσε την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία αλλά και συνεχίζει να την εμβαθύνει.

Καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καταφεύγει στη σημερινή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να κρύψει «την προφανή πολιτική αδυναμία και την σύγχυση και περιδίνηση» στην οποία βρίσκεται βλέποντας ότι «η κυβέρνηση αντί να φθείρεται, ενισχύεται και η πολιτική της κυριαρχία, αντί να αποδυναμώνεται, διευρύνεται, σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «αρνείται την αυτοκριτική και, αντί για προσαρμογή, επιστρέφει στις ακρότητες του πρώιμου κυβερνητικού αλλά και του προ-κυβερνητικού του παρελθόντος. Αντί να ενηλικιωθεί, παλιμπαιδίζει και επιστρέφει στις λαϊκιστικές ευκολίες με τις οποίες πορεύτηκε στο παρελθόν». Καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «βρίσκεται σε αδυναμία και επιχειρεί, μέσω της σκανδαλολογίας -όσο έωλη και, συχνά, κωμική κι αν είναι- να βρει ένα υποκατάστατο για την αδυναμία των πολιτικών θέσεων και επιχειρημάτων του και συνολικά της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής». Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταφεύγει σε εισαγόμενη σκανδαλολογία από την Αυστρία ως «κανονικός Πιραντέλο», πορευόμενος «με αφέλειες και ιδεοληψίες, με θεούς και δαίμονες, με υπεραπλουστεύσεις, παρεξηγήσεις και προκλητική άγνοια του διεθνούς γίγνεσθαι»

Αναφερόμενος στο κείμενο της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, το χαρακτήρισε «ακραία προσβλητικό για τους Έλληνες δημοσιογράφους, τους οποίος συλλήβδην χαρακτηρίζει ως υπόδουλους στην κυβερνητική εξουσία», λέγοντας πως «αυτή είναι μια βαθύτατα αντιδημοκρατική και επικίνδυνη αντίληψη. Πρόκειται για μια επιχείρηση “χυδαιότητας”, τροφοδοτώντας έναν αφόρητο ανορθολογικό λαϊκισμό. Μια “αντισυστημικότητα” που δεν οδηγεί πουθενά»

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ο κ. Καιρίδης, «πρότεινε και ο Αλέξης Τσίπρας, αρχικά, φάνηκε να αποδέχεται, να ψηφιστεί μια από κοινού πρόταση για μια Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει όλη την περίοδο από το 2015 και μετά. Σε αυτό συμφώνησαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως αρνήθηκε ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ και διερωτήθηκε: «Τι φοβάστε; Γιατί δεν θέλετε να εξετάσουμε τη δική σας περίοδο; Γιατί δεν προχωράμε σε μια από κοινού Επιτροπή; Που να μην ευτελίζει τη συνταγματική δυνατότητα και να μην την υποβαθμίζει σε έναν φθηνό πολιτικάντικο αντιπολιτευτικό τακτικισμό, που δεν συγκινεί κανέναν έξω από αυτή την Αίθουσα;»

Και κατέληξε: «Είναι πραγματικά κρίμα που χάνεται μια ευκαιρία για μια ουσιαστικότερη συζήτηση για τη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας μας»

Κεγκέρογλου: Θα ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής – Διαφάνεια παντού και για όλους

Την «πάγια πολιτική θέση του Κινήματος Αλλαγής, να βγουν όλα στο φως» εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ευθύς εξαρχής καθιστούμε σαφές ότι, (1) θα ψηφίσουμε, με το δικό μας σκεπτικό, υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση,(2) θα ψηφίζαμε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει η ΝΔ, ότι θα κατέθετε, και απορούμε γιατί δεν είπε καμία κουβέντα και γιατί δεν τη κατέθεσε τελικά, για τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος, και(3)θα είμαστε θετικοί στην επιτροπή, εφόσον προκύπτει η ανάγκη διεύρυνσης των ορίων.

Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, η στάση του Κινήματος Αλλαγής υπαγορεύεται από την πολιτική μας θέση των τελευταίων ετών για «όλα στο φως», ψηφίζοντας και εξεταστικές που αφορούν ακόμα και δικές μας περιόδους και στελέχη μας, σε αντίθεση με τη ΝΔ όπως απέδειξε σήμερα, και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που «αρνούνται τη διαφάνεια κρυπτόμενοι πίσω από γκρίζες δικαιολογίες. Έλεος πια με τους δυο σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι «δεν χωρούν πλέον τακτικισμοί, αλλά ξεκάθαρες τοποθετήσεις».

Βουλή - Βασίλης Κεγκέρογλου

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Ανακοίνωση επί της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εξέδωσε το ΚΙΝΑΛ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, και αποφάσισε:

«Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένο στη γραμμή της πλήρους διαλεύκανσης όλων των υποθέσεων για τις οποίες ζητείται διερεύνηση.

Διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως έχει πράξει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ως σήμερα.

Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής, όπως είχαμε δηλώσει θα υπερψήφιζε την πρόταση που είχε προαναγγείλει ότι θα κατέθετε η Νέα Δημοκρατία για την επέκταση της χρονικής περιόδου διερεύνησης του αντικειμένου της επιτροπής. Όλα στο φως».

Σύμφωνο με τη σύσταση Εξεταστικής το ΚΚΕ

Τη σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ στη σύσταση εξεταστικής, εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες ότι κάτι θετικό θα βγει από αυτή την επιτροπή, όπως (δεν βγήκε) και στο παρελθόν».

Όπως είπε ο κ. Γκιόκας, «αυτό που μένει από τις εξεταστικές επιτροπές, είναι οι ατέρμονες συνεδριάσεις και οι καυγάδες, που δίνουν τροφή για αναπροσανατολισμό, κουτσομπολιό και σόου στις τηλεοράσεις, και στο τέλος, πορίσματα-σούπα, που κουκουλώνουν υποθέσεις ή αναδεικνύουν επιφανειακά ζητήματα, αλλά συγκαλύπτουν την ουσία της διαπλοκής, που υπάρχει ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέρος των οποίων είναι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ».

Εκτιμούμε, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και τώρα. Όπως σημείωσε, την εκτίμηση αυτή δεν την στηρίζουμε μόνο στο κακό προηγούμενο προηγούμενων επιτροπών, αλλά και στη στάση που κράτησαν τα υπόλοιπα κόμμα στη νομοθετική παρέμβαση του ΚΚΕ, εδώ και 1,5 χρόνο:

Αυτό που ζητά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και που συμφωνούμε για τη διερεύνηση της “λίστας Πέτσα”, το ΚΚΕ το είχε ζητήσει τροπολογία του που έθετε το ζήτημα του ελέγχου της διαφημιστικής δαπάνης για την πανδημία, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξαν και “τραγελαφικές καταστάσεις” χρηματοδότησης και ανύπαρκτων site» είπε ο κ. Γκιόκας

«Ποια ήταν η τύχη της τροπολογίας του ΚΚΕ; Την απέρριψε και η κυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Βιλιάρδος: Η Εξεταστική δρομολογείται για τα… μάτια του κόσμου

Στις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για σύσταση εξεταστικών, η πρώτη για ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και η δεύτερη για την πυρκαγιά στο Μάτι, αναφέρθηκε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος.

Τις προτάσεις μας δεν προώθησε ο πρόεδρος της Βουλής με το σκεπτικό ότι δεν θα στηρίζονταν από τα άλλα κόμματα είπε ο κ. Βιλιάρδος, θέτοντας το ερώτημα: Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες εάν υπήρξε πίεση εκ μέρους της Γερμανίας ή εάν το αντάλλαγμα για την παράδοση του ονόματος ήταν η επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων για μετά το 2032;

Κατά τον κ. Βιλιάρδο θα έπρεπε επίσης να συσταθεί εξεταστική και για τα μνημόνια, σημειώνοντας ότι σχετική πρόταση είχε καταθέσει η ΝΔ, την οποία δεν επανέφερε τώρα που είναι κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Βιλιάρδο οι διεξαχθείσες εξεταστικές επιτροπές, όπως αυτή για τον κ. Παππά, δεν ωφέλησαν σε κάτι τους Έλληνες, συμπεραίνοντας ότι και η σημερινή εξεταστική δρομολογείται «για τα μάτια του κόσμου, που ως εκ τούτου, αντιμετωπίζεται από τα καθεστωτικά κόμματα ως ανόητος όχλος».

Ο κ. Βιλιάρδος είπε ότι η Ελληνική Λύση συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «αν και θεωρούμε ότι δεν θα καταλήξει πουθενά».

Την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε η Μπακαδήμα του ΜέΡΑ25

Την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, σημειώνοντας ότι το αντικείμενό της σχετίζεται με ένα φαινόμενο που «δυναμιτίζει τα θεμέλια της Δημοκρατίας».

Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες και «να παραδεχθούμε πως είναι αστείο, η Βουλή (να) συνεδριάζει, δήθεν, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας, όταν το τρίγωνο Μητσοτάκης ΑΕ, μέσα μαζικής εξαπάτησης, και εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν – εν τοις πράγμασι – ακυρώσει κάθε πλαίσιο δημοκρατικής νομιμότητας».

Η κα Μπακαδήμα είπε ότι το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της διερεύνησης από τη Βουλή, κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, εφόσον η ποινική δίωξη πολιτικών προσώπων φύγει από το κοινοβούλιο και ανατεθεί στο νέο Σώμα Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος, που προτείνει το κόμμα της να συσταθεί. Δεν μπορεί να παίζουν ρόλο δικαστή οι βουλευτές.

Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη στη δικαστική εξουσία τόνισε. Παράλληλα, η κα Μπακαδήμα ζήτησε να ανοίξει ο «φάκελος των μνημονίων».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.