Ανακαλύφθηκε οχυρωμένη βασιλική κατοικία – Η διάταξη του ανακτόρου που εντυπωσιάζει

Η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή που εργάζεται στον χώρο του Τελ ελ Χεμπούα (Tharo) στη βόρεια περιοχή του Σινά, ανακάλυψε τα ερείπια ενός κτιρίου κατασκευασμένου από τούβλα λάσπης. Το κτίριο, αποτελούσε μια από τις βασιλικές κατοικίες ή ανάκτορο, στην ανατολική πύλη της Αιγύπτου.

Αρχαιολόγοι έκαναν μία συγκλονιστική ανακάλυψη σε τάφο 900 ετών – Ο θαμμένος θησαυρός που ξαναγράφει την ιστορία των νομισμάτων

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από τον Δρ. Mohamed Ismail Khaled, Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, ο οποίος δήλωσε ότι οι αρχικές επιστημονικές μελέτες που διεξήχθησαν σχετικά με τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στο κτίριο, έδειξαν ότι χρονολογούνται από τη βασιλεία του βασιλιά Τούθμωση Γ΄ της 18ης Δυναστείας της περίοδου του Νέου Βασιλείου. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου και η σπανιότητα των κεραμικών θραυσμάτων μέσα σε αυτό, υποδηλώνουν ότι πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως βασιλική κατοικία.

Σπουδαίες λεπτομέρειες για τη στρατιωτική ιστορία της Αιγύπτου προσφέρει η ανακάλυψη

Ο Γενικός Γραμματέας, τόνισε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης, καθώς αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική ιστορία της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου, ειδικά στην περιοχή του Σινά.

Πάπυρος έκρυβε ένα συναρπαστικό μυστικό για τον Πλάτωνα – Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του

Ο Δρ. Hisham Hussein, Γενικός Διευθυντής των Αρχαιοτήτων του Σινά και επόπτης της αρχαιολογικής αποστολής, δήλωσε ότι το κτίριο που ανακαλύφθηκε αποτελείται από δύο διαδοχικές ορθογώνιες αίθουσες με πολλά παρακείμενα δωμάτια.

Λεπτομέρεια από τις ανασκαφές στη βασιλική κατοικία του Thutmose III. Πίστωση: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Αιγύπτου

Η διάταξη του ανακτόρου

Η κύρια είσοδος του κτιρίου βρίσκεται στα βόρεια  και οδηγεί σε μια αρχική ορθογώνια αίθουσα με τρεις βάσεις στήλης από ασβεστόλιθο στο κέντρο του. Η πρώτη αίθουσα συνδέεται με μια μικρότερη, ορθογώνια αίθουσα με δύο εισόδους, μία προς τα ανατολικά και μία προς τα δυτικά, οι οποίες είναι στενότερες από την κύρια είσοδο του κτιρίου. Στο κέντρο της δεύτερης αίθουσας βρίσκονται δύο βάσεις από στήλες ασβεστόλιθου, κάθε μία με διάμετρο ενός μέτρου.

Μοναδική ανακάλυψη: Το γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού που εντόπισαν αρχαιολόγοι σε ρωμαϊκό φρούριο – Γιατί το ονόμασαν «ταπεινό γίγαντα»

Η δεύτερη αίθουσα οδηγεί σε δύο ξεχωριστές αίθουσες, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά, οι οποίες συνδέονται με την αίθουσα μέσω εισόδων που βρίσκονται απέναντι. Η αποστολή των αρχαιολόγων, ανακάλυψε επίσης πέτρινα κατώφλια στις εισόδους του δωματίου, καθώς και ένα σύνολο μικρών παρακείμενων δωματίων που συνδέονται με το κτίριο από το εξωτερικό, προς τα ανατολικά.

Η χρονολόγηση του βασιλικού κτιρίου

Ο καθηγητής Ramadan Helmy, διευθυντής της Αρχαιολογικής Περιοχής του Βόρειου Σινά και επικεφαλής της αποστολής, δήλωσε ότι το κτίριο χρονολογείται με βάση τη σειρά των  επιπέδων και των κεραμικών θραυσμάτων που βρέθηκαν έξω από το κτίριο, καθώς και την ανακάλυψη ενός αιγυπτιακού σκαραβαίου που φέρει το όνομα του βασιλιά Τούθμωση Γ΄, υποδηλώνοντας ότι η κατοικία χρησιμοποιήθηκε από τον φαραώ κατά τη διάρκεια μιας από τις στρατιωτικές εκστρατείες του για την επέκταση της αιγυπτιακής αυτοκρατορίας προς ανατολάς. Ο Helmy πρόσθεσε ότι το κτίριο οχυρώθηκε σε ύστερο στάδιο με έναν περιβάλλοντα τοίχο, και μια κύρια πύλη που βρίσκεται στα ανατολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τρίτης μεταβατικής περιόδου, από την αρχή της 21ης Δυναστείας έως την 25η Δυναστεία, ολόκληρη η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο, μαζί μια ποικιλία τοπικά κατασκευασμένων αμφορέων που ανακαλύφθηκαν σε μια σειρά διαφορετικών στρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για ταφές παιδιών, που χρονολογούνται από τις αρχές της 21ης Δυναστείας έως περίπου την 25η Δυναστεία.

Ευρήματα προηγούμενων αρχαιολογικών αποστολών

Τα προηγούμενα ευρήματα της αρχαιολογικής αποστολής στην περιοχή, αποτελούνται από ταφές μέσα σε τάφους που κατασκευάστηκαν με επαναχρησιμοποιούμενες προεξοχές και λίθινα τούβλα, χαραγμένα με σκηνές και βασιλικά γλυπτά από την περίοδο του Νέου Βασιλείου, που χρονολογούνται τώρα στην Τρίτη Μεταβατική Περίοδο.

Αρκετά σημαντικά κτίρια ανακαλύφθηκαν επίσης σε τρία διαδοχικά επίπεδα, όλα χρονολογούμενα από την 26η Δυναστεία, με θεμελιώδη κοιτάσματα που σχετίζονται με ένα από αυτά τα κτίρια (το τελευταίο αρχαιολογικό στρώμα στην περιοχή), συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού μοντέλου μιας πινακίδας με το όνομα του βασιλιά Άμαση Β΄, ενός από τους τελευταίους φαραώ της 26ης Δυναστείας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ