Βουλή: Πώς χάθηκε η συναίνεση για την επιστολική ψήφο – Οι διαξιφισμοί και η πρόβλεψη του Συντάγματος για τις εθνικές εκλογές

Ανέβηκαν κατακόρυφα οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Βουλή, μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει την τροπολογία για την επέκτασή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ομοφοβικά σχόλια από τον Στίγκα στη Βουλή: «Εμείς σπρώχνουμε αντί να μας σπρώχνουν»

H Υπουργός Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η διευρυμένη συναίνεση στην Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για την ρύθμιση που αποτελεί πάγιο αίτημα των ομογενών και συζητείται για δεκαετίες. Έτσι επικαλείται το κλίμα συναίνεσης για την επιστολική ψήφο σε ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα για την κατάθεση της τροπολογίας.  ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που είχαν δηλώσει «ναι» επί της αρχής, κατηγορούν τώρα την κυβέρνηση ότι «τορπίλισε» το κλίμα συναίνεσης, με τον Σωκράτη Φάμελλο να διαμηνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα καταψηφίσει. Επίσης, κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η κ. Κεραμέως είπε ότι όλες αυτές οι ενστάσεις, τα «όχι» των άλλων κομμάτων είναι προσχηματικά. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, κυβερνητικά στελέχη έθεταν το ερώτημα «γιατί ένας Έλληνας του εξωτερικού να μπορεί να ψηφίσει με επιστολική στις Ευρωεκλογές, αλλά να πρέπει να πάρει το αεροπλάνο για κάποιες ώρες, προκειμένου να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές;»

Επιστολική ψήφος: Κατατέθηκε από το ΚΚΕ αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας

Αξίζει να σημειωθεί  ότι για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία, 151 Βουλευτών. Αντιθέτως η τροπολογία, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή απαιτεί την ψήφο 200 Βουλευτών.
Όσον αφορά, στο ερώτημα που τίθεται στον δημόσιο διάλογο, γιατί δηλαδή η τροπολογία αφορά μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού και όχι και τους εντός επικρατείας εκλογείς, η απάντηση εντοπίζεται στο άρθρο 51, παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Τι αναφέρει το Σύνταγμα

Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια.
Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.

«Όχι» ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολική ψήφο – «Ο κ. Κασσελάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους απόδημους», λέει η Κεραμέως

Η στάση Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, Νίκος Ανδρουλάκης αφού καταλόγισε αλαζονεία στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι τίναξε τη συναίνεση στον αέρα, άφησε ένα μικρό περιθώριο να πει την Τετάρτη «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο.
Έθεσε όμως τον όρο η κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, που όπως φαίνεται δε συγκεντρώνει τα 2/3 για να υπερψηφιστεί και δεύτερον ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο σε ό, τι αφορά τους εκλογείς εντός της επικράτειας, να είναι σαφή τα κωλύματά τους προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Υπέρ τη διευκόλυνσης όλων των πολιτών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τάχθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ενώ ζήτησε η τροπολογία για τις εθνικές εκλογές να αποσυρθεί και να επανακατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Την κατηγορηματική αντίθεση της Νέας Αριστεράς με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε την κυβέρνηση: «δεν νομοθετείτε με βάση το καλό της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού, αλλά για το κομματικό και μόνο όφελός σας. Κάθε έξι μήνες αλλάζετε τον εκλογικό νόμο, όπως σας βολεύει». «Η επιστολική ψήφος είναι μέγα έγκλημα. Και αυτό φαίνεται από τις τέσσερις “κίτρινες κάρτες” που έδειξε για το νομοσχέδιο το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Σπαρτιάτες

Τις επιφυλάξεις των “Σπαρτιατών” για την επιστολική ψήφο εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του.  Είπε συγκεκριμένα: “Σχετικά με την επιστολική ψήφο εκφράζουμε επιφυλάξεις, διότι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια των εκλογών. Σημαντικό είναι ο ψηφοφόρος να προσέρχεται στην κάλπη και όχι μόνο να επιλέγει το πολιτικό κόμμα και τις ιδέες που εκφράζει αυτό, αλλά και να κατοχυρώνεται η μυστικότητα της ψήφου”.

Η Νίκη

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το θέμα της επιστολικής ψήφου κατέθεσε από την πλευρά της η ΝΙΚΗ στην ολομέλεια της Βουλής, καθώς θεωρεί ότι παραβιάζει τους ορισμούς του άρθρου 51 του Συντάγματος το οποίο την επιτρέπει κατ’ εξαίρεση μόνο στους απόδημους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ