Χαρίτσης για επιστολική ψήφο: Μείζον θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν

Την κατηγορηματική αντίθεση της Νέας Αριστεράς με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

«Όχι στα μικροκομματικά παιχνίδια με την επιστολική ψήφο. Όχι στην μετατροπή της εξαίρεσης σε καθολική συνθήκη. Ναι στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, προοδευτικής μεταρρύθμισης, που θα διατηρεί τη μυστικότητα της ψήφου και θα διασφαλίζει ότι ο κάθε πολίτης θα ψηφίζει εκεί που ζει και εργάζεται», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Κατέθεσε την πρόταση της Νέας Αριστεράς επί του θέματος, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι άνοιξαν τον δρόμο στην κυβέρνηση «για αυτόν τον ακραίο αντιθεσμικό τακτικισμό», και τους ζήτησε να καταψηφίσουν επί της αρχής το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» και χαρακτήρισε μείζον θεσμικό ατόπημα σε βάρος της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση «φέρνει, από το παράθυρο, την επιστολική ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και μάλιστα με όρους καθολικότητας και αποκλειστικότητας και για τις εθνικές εκλογές». «Είναι δική μας υποχρέωση να το σταματήσουμε αυτό. Να πάρει η κυβέρνηση ένα σοβαρό και αποφασιστικό μάθημα: δεν παίζουμε με τη Δημοκρατία», είπε. Απευθυνόμενος στην υπουργό Εσωτερικών σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν να έρχεται αιφνιδιαστικά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απαιτεί την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

Χαρίτσης- Βουλή

Έθεσε το ερώτημα γιατί δεν συμπεριλήφθηκε εξαρχής αυτή η ρύθμιση στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε επειδή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με το «ναι επί της αρχής» στη συζήτηση στην Επιτροπή, «σας άνοιξαν τον δρόμο για αυτόν τον ακραίο αντιθεσμικό τακτικισμό». «Είναι εντυπωσιακή και η πολιτική αφέλεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ», «είναι τεράστια η ευθύνη των κομμάτων εκείνων της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να συναινέσουν στον θεσμικό εκφυλισμό και εγκλωβίστηκαν τελικά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», είπε.

Πρόσθεσε ότι «τώρα που αποκαλύπτεται το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης, προσπαθούν τα δύο αυτά κόμματα να ισορροπήσουν ανάμεσα σε δύο αντιφατικές θέσεις: να καταψηφίζετε τελικά και επιτέλους την τροπολογία, αλλά την ίδια στιγμή να εμμένετε στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Και είναι ακόμα μεγαλύτερη αντίφαση να ψηφίζετε υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας και να επιμένετε να υπερψηφίζετε το νομοσχέδιο επί της αρχής». Κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «έστω και τώρα, την ύστατη ώρα» να ακολουθήσουν τη στάση «θεσμικής και δημοκρατικής συνέπειας» της Νέας Αριστεράς.

Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, σχολίασε ότι η ΝΔ κατάφερε να ξεπεράσει τον ίδιο τον εαυτό της «στη θεσμική παρεκτροπή». «Καταφέρατε να αποδείξετε ότι οι συναινέσεις μαζί σας είναι επικίνδυνες. Ότι, όσο κι αν προσπαθείτε να παρουσιάσετε ένα πιο κεντρώο και φιλελεύθερο προσωπείο, δεν θα καταφέρετε ποτέ να ξεπεράσετε τις καταβολές σας. Θα είστε πάντα η γνωστή Δεξιά. Του παλαιοκομματισμού και του τυχοδιωκτισμού, που δεν διστάζει να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα για να πετύχει τα πολιτικά της παιχνίδια», είπε.

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προσπάθησε να πείσει ότι επιλύει ένα σημαντικό ζήτημα, να μπορούν να ψηφίζουν περισσότεροι μέσα από την επιστολική ψήφο. Υποστήριξε ότι όμως το σημερινό νομοσχέδιο δεν είναι μια απάντηση σε αυτό το μείζον πρόβλημα και πως προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού βάσει μικροπολιτικού συμφέροντος.

Είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι με την εν λόγω ρύθμιση «η κυβέρνηση μετατρέπει την εξαίρεση σε καθολικό κανόνα» και πως έτσι ένας πολίτης που ζει 100 μέτρα από το εκλογικό του τμήμα, που δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, θα μπορεί να ψηφίζει επιστολικά. «Και, σαν να μην έφτανε η απουσία οποιασδήποτε προϋπόθεσης για την επιστολική ψήφο, η εγγραφή στους σχετικούς καταλόγους δεν γίνεται άπαξ, για κάθε συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, αλλά ισχύει μόνιμα, μέχρι ο εκλογέας να διαγραφεί», πρόσθεσε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει την εξαίρεση σε κανόνα που παραβιάζει καταρχήν τη συνταγματική πρόβλεψη και την κοινή λογική ότι οι εκλογές θα πρέπει να είμαι άμεσες και ταυτόχρονες». Επιπλέον ότι τη μετατρέπει σε έναν κανόνα «που παραβιάζει το πιο σημαντικό: τη μυστικότητα της εκλογικής διαδικασίας». Υποστήριξε ότι «η επιστολική ψήφος δοκιμάζει αυτό το δικαίωμα και η καθολική επιστολική ψήφος το ξεχειλώνει».

«Τι θα συμβεί αύριο σε μια επιχείρηση που ο εργοδότης θα μπορεί να υποχρεώνει τους υπαλλήλους του να συμμορφωθούν με τις δικές του απαιτήσεις; Και μην μου πείτε ότι υπερβάλλω. Ειδικά όταν όλη η χώρα θυμάται ακόμα εκείνον τον εργοδότη που, έχοντας δίπλα του υπουργό της κυβέρνησής σας, εκβίαζε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία», σχολίασε.

Τόνισε ότι η μυστικότητα της ψήφου διασφαλίζει την ισότητα, δίχως εξαιρέσεις και πως «η κυβέρνηση μπορεί να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τη σοβαρότητα του ζητήματος, αλλά κατά βάθος όλοι γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τη γενίκευση, την καθολική εφαρμογή, της επιστολικής ψήφου».

Ως προς το ζήτημα των Ελλήνων του εξωτερικού, είπε ότι όπως το 2019 που υπήρξε ευρεία συναίνεση για τους Έλληνες του εξωτερικού και στη συνέχεια «προχώρησε, μόνη της, στην κατάργηση των κριτηρίων που είχαμε από κοινού συμφωνήσει», η κυβέρνηση «σήμερα, ολοκληρώνει αυτή τη διαδικασία με τη θέσπιση πάλι του καθολικού δικαιώματος της επιστολικής ψήφου για κάθε έναν και κάθε μία που ζει στο εξωτερικό, είναι Έλληνας πολίτης, αλλά μπορεί και να μην έχει καμία μα απολύτως καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα». Τόνισε ότι την ίδια ώρα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου αυτοί «που εργάζονται στον τόπο μας, που φορολογούνται στον τόπο μας, που μεγαλώνουν τις οικογένειες τους και ματώνουν για το μέλλον αυτού του τόπου».

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς κατέθεσε πρόταση για «μια ριζική μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμπειρίας, την κατάργηση της έννοιας του ετεροδημότη και την σύνδεση της δημοτικότητας με την κατοικία. Οι πολίτες να ψηφίζουν εκεί που ζουν και εργάζονται». Πρόσθεσε ότι αυτό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη κριτηρίων για τους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και έχουν βιοτική σχέση με τη χώρα, και την πολιτογράφηση εκείνων που ήδη ζουν για επαρκές διάστημα και συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία, θα φέρει ένα νέο τοπίο.

«Η αποχή μειώνεται όταν η πολιτική έχει σημασία. Και η Νέα Αριστερά είναι εδώ γιατί πιστεύει ότι η πολιτική έχει σημασία», σημείωσε καταληκτικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ