«Όχι» ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολική ψήφο – «Ο κ. Κασσελάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους απόδημους», λέει η Κεραμέως

Νέα δεδομένα, τα οποία πυροδότησαν την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται στη δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο.

«Πώς γίνεται ο πρόεδρός σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο όχι», απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, λίγη ώρα αφότου ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνηγορήσει σε ένα νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση το αφήνει ατελές, με σοβαρά δημοκρατικά προβλήματα, που προσβάλλει βασικές αρχές του Συντάγματος» και ότι προφανώς «δεν θα υπάρχει καμία ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή η αντιπολίτευση αποδείχθηκε συνεπής αλλά η κυβέρνηση αποδείχθηκε και ανεπαρκής και ασυνεπής».

«Ο πρόεδρος σας, από ό,τι καταλαβαίνω, θα περιοδεύσει σε χώρες τού εξωτερικού ενόψει ευρωεκλογών. Τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες. Οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική, για παράδειγμα. Ένα ερώτημα θα έχουν. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα», είπε η Νίκη Κεραμέως, βάζοντας πλέον στο επίκεντρο της άτυπης προεκλογικής αντιπαράθεσης, ενόψει των ευρωεκλογών, την επιστολική ψήφο και τον τρόπο που στάθηκαν τα κόμματα στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Εμείς εδώ συζητάμε και είμαστε σε έναν μικρόκοσμο. Η μεγάλη εικόνα έξω είναι άλλη. Η μεγάλη εικόνα, τόσο για τους Έλληνες εντός της επικράτειας όσο και για τους Έλληνες εκτός της επικράτειας, που μας παρακολουθούν ξανά και ξανά και περνούν στο μεταξύ οι δεκαετίες, είναι πως ένα πράγμα τους απασχολεί. ”Θα μας δώσετε επιτέλους”, λένε, ”το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, χωρίς περιορισμούς;”. Αυτό ρωτούν. Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είπατε πως είστε υπέρ. Έκτοτε όμως πολλές ανακολουθίες συνέβησαν», είπε η Νίκη Κεραμέως και κάλεσε τον Σωκράτη Φάμελλο να εξηγήσει «πώς γίνεται ένα κόμμα να ψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο, να λέει ναι, επί της αρχής, και μια ώρα αργότερα, να ψηφίζει ναι στην πρόταση αντισυνταγματικότητας. Δηλαδή αυτό που ψήφισε είναι αντισυνταγματικό».

Σφοδρή κριτική και ενδεχομένως αλλαγή στάσης των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ενώ με αιχμές ήταν και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την χθεσινή κατάθεση τροπολογίας από την Νίκη Κεραμέως, με την οποία προβλέπεται η επιστολική ψήφος και στη διαδικασία των εθνικών εκλογών. Η υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε στη Βουλή, ότι όταν διαπιστώθηκε η θετική στάση πολλών κομμάτων στο νομοσχέδιο «θεωρήσαμε χρέος μας να καταθέσουμε μια πρόσθετη πράξη, ξεχωριστή από το σχέδιο νόμου, ώστε να μπορέσει ο κάθε βουλευτής να τοποθετηθεί ξεχωριστά επί του νομοσχεδίου και επί της τροπολογίας». Για απαράδεκτη εκτροπή στα κοινοβουλευτικά δεδομένα και φθηνό τέχνασμα της κυβέρνησης κάνουν λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Έντονη η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ στην Τροπολογία. Οι βουλευτές καταγγέλλουν αιφνιδιασμό και τακτικισμούς της κυβέρνησης καθώς αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο που συζητήθηκε δεν αφορά τις εθνικές εκλογές. «Όταν πιστεύεις στην επιστολική ψήφο την πιστεύεις συνολικά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπήρξε αιφνιδιασμός. Έγινε εκτενής διαβούλευση για το αδιάβλητο της διαδικασίας και πως η κυβέρνηση έκρινε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ