Στον απόηχο της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από το μπαράζ αποχωρήσεων και ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών και στελεχών του κόμματος, μια νέα «γεωγραφία» δείχνει να διαμορφώνεται στα έδρανα της Βουλής, προοιωνίζοντας και νέες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Η ανάγνωση των επιστολών ανεξαρτητοποίησης των κ.κ. Πέτρου Παππά, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Ραλλίας Χρηστίδου και Κυριακής Μάλαμα από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, το απόγευμα της Δευτέρας (11/11) σηματοδότησαν και τυπικά πλέον το «διαζύγιό» τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικά τα άδεια έδρανα κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.
Παράλληλα, όμως, διαμόρφωσαν έναν εξαιρετικά εύθραυστο συσχετισμό εντός του κοινοβουλίου με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να αριθμούν 31 βουλευτές έκαστη.
Ο κ. Τασούλας, ο οποίος νωρίτερα – όπως ανέφερε – ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στη Βουλή, εξήγησε ότι παρά τη συγκεκριμένη «ισοπαλία» τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής εξακολουθεί να κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Πλέον η δύναμη των κομμάτων στη Βουλή διαμορφώνεται ως εξής:
ΝΔ 156
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 31
ΚΚΕ 21
Ελληνική Λύση 11
Νέα Αριστερά 11
Νίκη 10
Πλεύση Ελευθερίας 6
Σπαρτιάτες 5
Ανεξάρτητοι 18 (14+4)
ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνία για την διατήρηση της δεύτερης θέσης – Στο τραπέζι νέες παραιτήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις
Την ίδια ώρα έκδηλη είναι η αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το τι μέλλει γενέσθαι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς το πρωί της Δευτέρας οι κ.κ. Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος, με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. του κόμματος ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, παραμένοντας ωστόσο προς ώρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της Κ.Ο. γνωστοποίησε και ο Θάνος Μωραΐτης.
Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται την ίδια ώρα η στάση μιας σειράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Έλενα Ακρίτα, η Ράνια Θρασκιά, η Νίνα Κασσιμάτη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Βασίλης Κόκκαλης, που έχουν στηρίξει στο παρελθόν τον Στέφανο Κασσελάκη, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινίσει τι πρόκειται να πράξουν.
Για το ενδεχόμενο της έκπτωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταλυτικός δείχνει να είναι ο ρόλος της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 προμήνυσε την αποχώρησή της από το κόμμα. «Τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθούν οι κινήσεις μου», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένας σχεδιασμός» και ότι «απώτατο όριο μου θα είναι η ανακοίνωση του νέου κόμματος Κασσελάκη».
Παρ’ ότι ένα κύμα νέων αποχωρήσεων και ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς θα έφταναν τον απαιτούμενο αριθμό των δέκα, σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στον σχεδιασμό τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, εξάλλου, αν και έδωσε το «παρών» το πρωί του Σαββάτου στην παρουσίαση του νέου κινήματος του Στέφανου Κασσελάκη, σε διαδοχικές του συνεντεύξεις έχει δηλώσει ότι θα ενταχθεί στον νέο πολιτικό φορέα μόνο εφόσον αισθανθεί ότι τον εκφράζει.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Παύλος Πολάκης, διαμηνύουν στους συναδέλφους τους που σκέφτονται να ανεξαρτητοποιηθούν ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτούν τονίζοντας ότι το κόμμα Κασσελάκη δεν έχει μέλλον.
Σημειώνεται ότι σε οργανωτικό επίπεδο ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας καταγράφεται μπαράζ παραιτήσεων από μέλη των Νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές, καθώς και ολόκληρων Ομάδων Μελών (ΟΜ), με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την ΟΜ Κερατσινίου, όπου -σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο Κασσελάκη – παραιτήθηκαν 129 μέλη.
Ακόμη, πληροφορίες υπάρχουν για την παραίτηση 107 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πηγές του κόμματος δεν επιβεβαίωναν μέχρι το μεσημέρι κάτι τέτοιο.
«Κλειδί» ο ρόλος των ανεξάρτητων βουλευτών
Στη νέα, πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, ανθρωπογεωγραφία που διαμορφώνεται εντός του κοινοβουλίου οι ανεξάρτητοι βουλευτές δείχνουν πλέον να αποκτούν ρόλο – «κλειδί» για το πού εν τέλει θα γείρει η πλάστιγγα.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών αριθμεί, μετά και τις τέσσερις νέες ανεξαρτητοποιήσεις, τους 18.
Ενδεικτική των ζυμώσεων και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η αποστροφή του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ: «Θα με ενδιέφερε το ΠΑΣΟΚ υπό προϋποθέσεις, αλλά συνομιλώ με όλους τους χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον στρέφεται και σε άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, κυρίως από το κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας».